Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb kerékpárosa, Lance Armstrong az Oprah Winfreynek adott interjúban elismerte, hogy ötféle módon doppingolt, és mind a hét Tour de France-győzelmét tiltott szereket használva aratta. A doppingolás rutinmunka lett nála, mintha a bicikli kerekeit fújták volna fel, vagy vizet öntöttek volna a kulacsba. Az amerikai bringás szerint a rákkal való harca során eluralkodott rajta a nyerési vágy, aminek következtében egy nagy hazugságspirál lett az élete.

Armstrong: Hazudtam a gyerekeimnek is, de nem érdemlek halálbüntetést - az interjú második része

Az év eddig legjobban várt interjúját Oprah Winfrey azzal kezdte, hogy Lance Armstrong megígérte neki, hogy őszinte lesz, és egyetlen kérdésre sem fog hazugsággal válaszolni. A mind a hét Tour de France-győzelmétől megfosztott amerikai bringás a beszélgetés elején nem is tudott a műsorvezető szemébe nézni, gyakran csak üresen bámult a semmibe, és mesélt.

Hazugságokkal próbálta eltüntetni a nyomokat

"Nem én találtam ki ezt a kultúrát, a doppingolás kultúráját, de nem is tettem annak érdekében semmit, hogy véget vessek ennek az egésznek. Ez az én bűnöm. Hogy miért állok most ezzel elő? Jó kérdés, de nincs rá ilyen jó válaszom. Már így is késő, egy nagy hazugság volt az egész életem, egy tökéletes történet a győzelmeimmel, a csodálatos felépülésemmel. Dacos voltam, próbáltam eltüntetni a nyomokat újabb hazugságokkal" - kezdte a valóban kendőzetlen interjút.

Forrás: AFP
Armstrong az elején nem bírt Oprah szemébe nézni

A 41 éves sportoló bevallotta, hogy a kilencvenes évek közepén kezdett el doppingolni, és Oprah Winfreynek mind a hat eldöntendő kérdésére igennel válaszolt, azaz karrierje során használt kortizont, EPO-t, növekedési hormont, tesztoszteronnövelőt és vérdoppingot is, és elismerte, hogy mind a hét Tour-győzelménél doppingolt.

Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint. A sportoló erre reagálva elmondta, hogy nem volt az jobban kidolgozva, mint a nyolcvanas évek Kelet-Németországában kifejlesztett doppingprogram, majd szomorúnak és mérgezőnek nevezte a sztoriját.

Zsarnok lett, eluralkodott rajta a nyerési vágy

Elismerte, hogy az élen járt a csapatban a doppingolás kifejlesztésében, de azt tagadta, amit több akkori csapattársa (például George Hincapie, Floyd Landis és Tyler Hamilton) is állított, hogy kötelezte volna őket arra, hogy szintén doppingoljanak, ellenkező esetben a klubvezetőség kirúgta volna őket. Ugyanakkor azt elismerte, hogy dopping nélkül nehezen lehetett volna mellette érvényesülni akár a US Postal, akár a Discovery csapatban.

Forrás: AFP/Gerard Malie
Armstrong és Hamilton egy csapatban

"Egy zsarnok voltam, eluralkodott rajtam a nyerési vágy, és ha valaki részéről támadást észleltem, ha megvádoltak valamivel, egyből visszatámadtam, és hazugsággal vádoltam őket. Szépen lassan elveszítettem önmagamat. Hazugságból hazugságba keveredtem, egyszerűen már nem tudtam irányítani a dolgokat, és ez kihatott az életem minden területére."

Armstrong szerint a nyerési vágy akkor alakult ki benne, amikor a rákkal harcolt, és ezt később már nem tudta levetkőzni.

Oprah Winfrey kérdésére, hogy nem érezte-e akkor rosszul magát amiatt, hogy csalt, és másokat hazugnak nevezett, Armstrong így válaszolt: "Nem. Ijesztő, de nem. Úgy éreztem, hogy nem csalok, mert mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy doppingoljon. Azt gondoltam, hogy egyenlő feltételekkel versenyzünk."

Felfújták a kereket, vizet öntöttek a kulacsba, doppingoltak

Magáról a doppingolás módjáról Armstrong úgy fogalmazott, hogy olyan volt, mintha egy koktélt inna, ami EPO-ból, tesztoszteronnövelőből és vérátömlesztésből áll. "Az, hogy lecsapolták a véremet, majd néhány héttel később visszainjekciózták a szervezetembe, teljesen normális volt egy idő után, a munkám része lett. Úgy fogtam fel, mintha felfújnánk a bicikli kerekeit, vagy vizet öntenénk a frissítőkulacsba."

Korábbi csapattársa, Tyler Hamilton a könyvében azt írta, Armstrong zseniális ötlete volt, hogy az 1999-es Touron a Philippe nevű kertésze - aki mindenbe be volt avatva - kísérje őket motorral, így gyorsan eljutott bárhova, az útlezárások sem jelentettek számára akadályt, bármikor ott tudott lenni a csapatbusznál, ha szükséges volt, így ő szállította szakaszról szakaszra az EPO-t.

Armstrong erre reagálva elmondta, hogy akkoriban sokkal könnyebb volt csalni, hiszen nem voltak olyan komoly ellenőrzések, mint manapság. "Minden csak tervezése kérdése volt. Akkor nem ellenőriztek minket versenyen kívül. Ma már sokkal nehezebb ezt megoldani, a nemzetközi szövetség által bevezetett biológiai útlevél például remekül működik."

Forrás: AFP/Martin Bureau
Doppingteszt után a 2010-es Touron

A bringás elárulta, hogy utoljára 2005-ben doppingolt, a 2009-es Touron például, amikor harmadik lett, egyáltalán nem használt tiltott szereket, mint ahogy a 2010-es körversenyen sem, itt a 23. helyen végzett.

A doppingdoktort nem mártotta be

A doppingügy egyik legfontosabb alakja Michele Ferrari volt, aki egymaga a feje tetejére állította a kerékpársportot, és akiről Hamilton így írt a könyvében: "Csakis a profik krémje ismerhette őt. SZTK-keretes szemüveget viselt, és mindenhova egy lepukkant lakóautóval utazott. Kiváló figyelemelterelő módszer, mivel ő volt a legtöbbet kereső orvos annak idején, akár a névrokon autómárkával is járhatott volna. Hozzáállása teljesen egyedi volt: a versenyfelkészítés számára egy képletmegoldás volt, és csakis számokban tudott gondolkodni. Lance-en, majd rajtam elvégzett tesztjei alapján kiszámolta a leadott teljesítményt, a laktátküszöböt és a hematokritszintet. Ez a testtömeggel és testzsír-százalékkal kiegészítve egy mágikus értéket adott, ami halálbiztos mutatója annak, hogy a versenyen mire leszünk képesek."

Armstrong kapcsolata az olasz orvossal 1996-ban kezdődött, és tíz éven át tartott, amikor Armstrong a rákkal harcolt, Ferrari akkor fejlesztette ki a korszakalkotó doppingmódszert az Indiana Egyetemen. A bringás nem akarta bemártani Ferrarit, igaz, azt elismerte, hogy most másként nyilatkozna róla, mint korábban, amikor pusztán kiváló szakemberi tulajdonságait domborította ki. Oprah Winfrey műsorvezető nem boncolgatta tovább a témát, hagyta, hogy Armstrong megvédje az orvost.

Forrás: AFP
Ferrarit (középen) nem sározta be Armstrong

Hamilton szerint a 2001-es svájci körversenyen Armstrong EPO-val fennakadt a vizsgálaton, de a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség közbenjárására megúszta a büntetést. A hírek szerint az amerikai bringás gyakorlatilag a kezében tartotta a nemzetközi szövetséget, amely segített neki eltussolni a doppingügyeit. Armstrong ezt most tagadta. "Ez a történet viszont nem igaz. Nem volt semmilyen pozitív teszt, amit a szövetség eltussolt volna."

Ma boldogabb, mint tegnap

Doppingbotránya kitöréséig a kerékpársportban Lance Armstrongot tartották minden idők legnagyobb bajnokának. Csütörtökön kiderült, hogy a mind a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott sportoló valószínűleg nem kap meghívást a világ legrangosabb versenyének centenáriumi megünneplésére. Ugyanezen a napon a kerékpárost, akit minden profi kerékpárversenytől eltiltottak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2000-es sydneyi olimpián nyert bronzérmétől is.

"Ma boldogabb vagyok, mint tegnap voltam" - nyilatkozta Armstrong, aki azt is mondta, hogy ha visszafordíthatná az időt, akkor nem harcolt volna a doppingolás vádja ellen. Mi több, kijelentette, hogy noha szavahihetőségét elvesztette, a történtek után is hajlandó lenne együttműködni a doppingellenes hatóságokkal.

Lance Armstrong két és fél órás interjút adott texasi otthonában Oprah Winfreynek, a beszélgetés első fele került adásba magyar idő szerint pénteken hajnalban, a másodikat szombaton hajnalban tűzik műsorra.