Vágólapra másolva!
Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa kajakos olimpiai bajnok - közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétfőn az MTI-vel.

Janics teljes levele

Az összes cikk a Janics-ügyről

A legfrissebb hír azért hatalmas meglepetés, mert Douchev-Janics Natasa az olimpia után úgy döntött, hogy szerb színekben kajakozik tovább. Douchev-Janics a mostani szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget.

"El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon. Ahhoz, hogy a felkészülésem eredményes legyen, szükségem van arra a kihívásra, azokra a feltételekre, amelyeket a magyar versenyrendszer jelent számomra" - többek között ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását.

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez benyújtott versenyzési engedély kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

"Nem kívánok trükköket alkalmazni versenyengedélyem érdekében. Nem hiszem, hogy hűtlenség lett volna szülőhazámba visszatérni, mint ahogy természetesnek tartom, hogy ott folytathassam, ahol legjobb eredményeimet elértem" - tette hozzá a kajakos, aki megköszönte a mellette állók szereretét és támogatását, amely hozzájárult szándéka megváltoztatásához.

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Az MKKSZ azonban úgy döntött, hogy 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg, 2012. november 30-ra, az MKKSZ nem adta ki az engedélyt, és így az ICF is elutasította az országváltásra benyújtott kérelmet.

A szabályok szerint Douchev-Janics Natasa csak két év kihagyás után versenyezhetett volna szerb színekben. A helyi sajtó korábban ugyanakkor arról cikkezett, hogy Szerbia villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, a sportoló bolgár férjét, és akkor Douchev-Janics - egy válás, majd új házasság után, a férje jogán - már az idén is indulhatna a világversenyeken szerb színekben. Vaskuti István, az ICF első alelnöke ugyanakkor ezzel a lehetőséggel kapcsolatban azt mondta: ez sem változtatna a helyzeten.

Rendezni kell a viszonyt a társakkal

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára januárban azt mondta: elképzelhető, hogy a kajakos a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, de erre végül nem került sor. Akkor megjegyezte: a szerb és a magyar szövetség közötti viszony egyelőre korrekt, egy esetleges házassági trükközés azonban visszavonhatatlanul elmérgesítené. A véleményét most is fenntartja: "Úgy érzem, Natasa mostani lépésével is nyilvánvalóvá vált, hogy nem akar trükközni."

A főtitkár hozzátette: talán ennyi idő kellett neki, hogy lehiggadjon és rádöbbenjen, hogy Szerbiában ugyan könnyedén bekerülne a válogatottba, ám nem biztos, hogy éremesélyes lenne egy világversenyen, míg a magyar csapat - ahová nehéz bekerülni - minden tagja dobogóesélyes. "Vannak még nyitott kérdések: melyik klub fogadja őt, és mikor tudja lezárni ezt a sok érzelmet kiváltó ügyet, hogyan tudja rendezni viszonyát a versenyzőtársaival."

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Janics a magyar válogatottban szeretne szerepelni, és nem a magyar válogatott ellen: "Örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra."