Vágólapra másolva!
Verrasztó Dávid négy éve az Eb-n beintett valakinek, a londoni olimpia előtt egy banketten megütötte Gyurta Gergelyt, majd amikor elérte élete legjobb eredményét, közölte: az Eb-arany szart sem ér. Utóbbi kijelentését szívesen visszaszívná, de csak azért, mert sokan félreértették őt, és a pénzre asszociáltak. A sportoló a forrófejűsége miatt pszichológushoz is járt, és úgy látja, hogy 26 éves vegyesúszóként tud még fejlődni. Arról is beszélt, mitől úsznak ma jobb időket, mint Darnyi Tamás 25 évvel ezelőtt.

Kicsit nehéz volt rávenni az interjúra. Miért?

Az Eb-aranyérmem utáni nyilatkozatom legtöbbet idézett mondata sok embert kiborított, úgy gondoltam, ezt már úgysem tudom megváltoztatni. Pedig amit mondtam, abban semmi rossz nincs szerintem, és továbbra is tartom. Kötelezően elvárják az úszóktól, hogy nyerjünk, noha ez inkább egy bónusz. Egy amerikai tényleg lazán versenyezhet, de Magyarországon ha például Lacika (Cseh László – a szerk.) nem nyer, akkor sok jót nem mondanak róla.

Ha ahelyett, hogy szart sem ér, úgy fogalmaz, hogy semmit nem ér az Eb-győzelem, talán nincs is ez a nagy hajcihő. Egyetért?

Igen, hiszen 100-200 másik mondatot is mondtam ezen kívül, mégis sokan csak ezt hallották meg. Azt, hogy miről beszélgettünk – mert nem oktattam, hanem beszélgettünk –, sokféleképpen lehet értelmezni. Így nem csodálom, hogy akik a pénzre gondoltak, megrónak, hiszen azt hiszik, hogy azért sírok, mert keveset keresek. Noha én, amikor 40 ezer forintot kerestem, akkor is úsztam. De nem a pénzről beszéltem, és jól tudom, sokan százezer forintból élnek meg. Nem mondom, hogy túl vagyok fizetve, de nem panaszkodom, ha gazdag szeretnék lenni, akkor fociznék, teniszeznék vagy pókereznék a neten. Ha emiatt, hogy sokan félreértettek, vissza kellene szívnom azt az egy mondatot, akkor visszaszívnám. Ez most kicsúszott, lehet, hogy túl sokat káromkodom, ezen változtatnom kell, de nem akartam rosszat, és nem is mondtam semmi rosszat. Az, hogy most bunkónak tartanak emiatt, más kérdés.

Az ominózus Verrasztó-nyilatkozat

„Boldog vagyok, az időmnek kifejezetten örülök, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér. A magyar sport ereje miatt van ez, ami egyszerre előny és hátrány is, és a világban már egy Eb-hatodik helynek is jelentős értéke van. Ennek az eredménye, hogy Bernek Péter, aki lemarad pár századdal az éremről, elsírja magát kínjában. Vagy mondhatom Cseh Lacit is, ha nem nyert volna, akkor azonnal szidják. Pedig Olaszországban például istenként tisztelik, mint egy focistát. A megoldást nem tudom, nem akarok vészjósló lenni, de fenntartom, kevés az értéke otthon egy aranynak, pedig iszonyatos meló van benne."

Honnan jön az a nyomás, amit emleget, hogy egy magyarnak muszáj nyernie?

Amikor a tavalyi, dániai rövidpályás Eb-n néztem a híreket, a gyengébb eredmények után rögtön megjelent négy-öt bíráló hangvételű cikk. Ha bármelyi úszó nevére rákeresünk, amikor jól megy nekik, akkor az oké, de nézzük meg, mit írnak róla, amikor nem nyer. Ezt szerintem nemcsak én, hanem az összes csapattársam így gondolja. Nem értem ennek a pszichológiáját, és nincs is ötletem, hogy mit lehetne tenni, de ilyen nincs mindenhol. Nem mindenki tud ezen túllépni, éppen ezért érdemes lenne foglalkozni a témával, mert ez is hozzájárulhat a jobb eredményekhez, nem mindig csak a nyolc óra kemény munka és a felkészülés számít.

A nyilatkozata nagy port kavart, de sokan egyetértettek önnel.

Igen, más is látja, hogy például egy olimpiai negyedik helyet itthon nem becsülnek meg úgy, mint egy érmet. Pedig aki ezt eléri, megérdemelne bármit, hiszen ez minden sportágban nagyon komoly teljesítmény, később mégsem tud profitálni belőle, mert "csak negyedik lett", amire így nem is lehet igazán büszke. Sőt, vereségként kell elkönyvelnie, pedig ez olyan, mintha megnyert volna egy előfutamot.

"Nem csodálom, hogy akik a pénzre gondoltak, megrónak, hiszen azt hiszik, azért sírok, mert keveset keresek." Fotó: Pataky Zsolt

A berlini Eb-arany az eddigi legjobb eredménye?

Egyértelműen. Lacika mögött már kétszer voltam ezüstérmes, rövidpályán nyertem több Eb-aranyat és vb-bronzot, normál medencében kétszer voltam vb-hatodik, most pedig először lettem Európa-bajnok. Még nem sikerült annyira magasra jutnom, mint Hosszú Katinkának vagy Gyurta Daninak, nekik már alig lehet ellenfelet találni – nekem azért még lehet.

Tudott azért örülni az Európa-bajnoki címnek?

Örültem neki, kicsit jobb időeredményre számítottam a 4:11,89-nél, de erre készültem. Egy 4:10-en belüli eredménnyel a vb-n még nem nyernék, de harcban lennék a dobogóért, és ez a célom.

Sokan panaszkodtak a körülményekre, önnek hogy tetszett az Eb?

Nem volt magas színvonalú ez az Eb-rendezés. A biciklistadion versenymedencéjétől tíz perc sétára, az épületen belül van egy sokkal jobb medence, amelyet az egész világon ismernek. Ott biztos, hogy nem ezek az eredmények születtek volna. Az Eb-n egy 2 méternél alig mélyebb medencében úsztunk – erre még soha nem volt példa –, képtelenség, hogy ilyen sekély helyen rendezzenek vb-t. Pedig ez sokat számít, egy háromméteres medence sokkal gyorsabb. Katinka is mondta, hogy nem érti, miért nem tudta megúszni az egyéni legjobbját, miközben nagyon jó formában van.

És amikor beleütközött a kamerába?

Belelógott a vízbe a kábel, én pedig belenyúltam a hurokba, erre még ki is akartak zárni. Olyan előfordult már, hogy túl közel tartották a kamerát, és beleütött az úszó, de ilyen még soha, hogy a hurok nincs leragasztva. Én sem tudtam, mi történt, erre nem voltam felkészülve.

"Még nem sikerült annyira magasra jutnom, mint Hosszú Katinkának vagy Gyurta Daninak." Fotó: Pataky Zsolt

26 éves, úszónak nem túl fiatal. Hogy látja, tud még fejlődni?

A hátúszásomon mindenképp szeretnék javítani, de még bőven lehet fejlődni. Ha valaki megnézi, mi történt az utóbbi tíz évben az úszósportban, annyi leírt tudás lett abból, ami régebben csak kérdőjel volt, hogy még ilyenkor is sokat lehet tanulni. Újdonság volt például, amikor Michael Phelps négyszer 15 méteren át delfinezett. Ma már azért is vannak közelebb hozzá a többiek, mert ők is tudják ezt, így nem tud nyolc számban nyerni.

Viszont már nyert 18 aranyat az olimpiákon. Mit gondol, ő a világ valaha volt legjobb sportolója?

Korábban megelőzte a világot, ez egyértelmű, csak Lacika és egy-két ember tudta felvenni vele a versenyt, ma már többen is. Valószínűleg ő a legnagyobb, igen.

Darnyi Tamás fantasztikusnak számító világcsúcsával (4:12,36) ma már bajosan lehetne nyerni.

Ruházat, étkezés, torna, technika – mindenben nagyon sokat fejlődött az úszás. Ugyanakkor például a mennyiség már akkor is megvolt, mi is csak annyit úszunk, amennyit ő.

"Kicsit forrófejű voltam, nem tudom, kire haragudtam, de valakire nagyon." Fotó: Pataky Zsolt

2008-ban, Pekingben részt vehetett volna az olimpián, de tartalékként nem utazott el. Gyárfás Tamás szövetségi elnök akkor pszichés gátról beszélt. Hogyan emlékszik erre vissza?

Már Athénba is azért nem utazhattam, mert nem indulhatott három magyar, pedig megvolt az A-szintem 400 vegyesen, komoly idővel. A 4 x 200-as váltó hatodik embereként, tartalékként ott lehettem volna Pekingben, de tudtam, hogy biztosan nem fogok úszni. Bár megkaptam, hogy hazaáruló vagyok, úgy gondoltam, nyaralni, bulizni nem szeretnék kiutazni. Athénban nyolc, Pekingben négy tizeden múlt a részvételem, Kis Gergő az utóbbin olimpiai döntőt úszott, így nekem is lett volna arra reális esélyem, hogy bekerüljek a döntőbe. Inkább készültem 2009-re. Annyiban hibáztam, hogy ha tényleg valami gond van, akkor csapatba kerülhettem volna, de erre nagyon pici volt az esély. Nem is voltam edzésben, így ha tartalékként mégis úsznom kellett volna, nem tudtam volna jól teljesíteni, ami nemhogy ciki, hanem megalázó lett volna mindenkinek.

Cseh László, Kis Gergő, Verrasztó Dávid – három kiváló vegyesúszó, de csak ketten döntőzhetnek a világeseményeken. Gyakori ez a felállás külföldön is?

Más országokban is előfordul efféle rivalizálás, igaz, 400 vegyesen ez ritkább, 100 vagy 200 gyorson gyakori, hogy négy orosz vagy négy francia csatázik a részvételért. Volt olyan Eb, ahol délelőtt az első három magyar úszó volt, és ha nincs ez a szabály, akkor este a dobogón is három magyar állt volna, így viszont csak kettő.

A karrierje során mennyire volt motiváló, hogy Cseh Lászlót – aki 400 vegyesen mostanság nem indul – legyőzze?

Ő volt a világ második legjobb vegyesúszója. Most nem úszik négyszázon, de jót csatázhattunk volna a berlini Eb-n is. Az utóbbi időben néhányszor sikerült legyőznöm, de előtte az volt a célom, hogy őt legyőzzem. Ez mindkettőnket vitt előre, pláne engem, mert tudtam, hogy van előttem valaki.

"Tőle senki sem kérdezte meg, kinek mutogatott" – ezt mondta Kis Gergő edzője, Farkas András egy évvel a 2010-es budapesti Eb után, ahol sikerült Kis Gergőt megelőzve bejutnia a döntőbe. A sajtó tényként írta, hogy neki mutatta fel a középső ujját. Így volt?

Nem, Gergővel soha nem volt bajunk egymással. Ez egy nagy hiba volt a részemről, és ebből is voltak gondok. Kicsit forrófejű voltam, és éppen nem tudom, kire haragudtam, de valakire nagyon. 200 vegyesen már tudtam, hogy jó erőben leszek a 400 vegyesre, és ez jött ki belőlem.

"Annál nagyobb pofont nem kaphattam volna, mint hogy a londoni olimpián utolsó lettem." Fotó: Pataky Zsolt

Tényleg nem a legyőzött Kis Gergőnek üzent?

Nem, és ezt ő is tudja. Soha nem is vette magára, mi már lassan húsz éve ismerjük egymást. Az ilyen ügyekről ugyanakkor keveset beszélünk, néha elkárogjuk magunkat, kinek mi a baja, de semmi több.

A minap 1500 gyorson második lett Kis mögött a dubaji Világkupán, nem fájt a vereség?

Nem zavart, sőt jót röhögtünk. Tudtam, hogy a végén úgyis meg fog verni, de én azért próbáltam elmenni az elején, hátha sikerül leráznom: Nem sikerült, az utolsó százon tényleg lenyomott. Ott már nem sok embernek van esélye ellene. Tiszta versengés van köztünk, amikor éppen ugyanabban a számban indulunk. Nem hiszem, hogy bármikor is alárúgtunk volna egymásnak.

Fél évvel az olimpia előtt, 2011 decemberében történt, hogy a szczecini Eb záróbankettjén megütötte Gyurta Gergelyt. Mi történt?

Rosszabbat nem is tehettem volna magammal, mint ami aznap este történt. Igazából nem haragudtam Gegére, és nem tudom, mi történt velem.

A sajtóban az jelent meg, hogy egy gratuláló SMS miatt lett dühös, amit a barátnője, Joó Sári kapott Gyurtától.

Igen, ez történt, de most visszanézve ez egy nagy semmi volt, amit én felfújtam. Mindenkinek rosszat tettem, aki benne volt ebben az ügyben, de a legrosszabbul én jártam. Most sem tudom, hogy kire haragudtam, Gegére vagy Sárira. De ennyi év távlatából azt mondom, nem csinálhattam volna ennél nagyobb baromságot.

A verekedés ok volt, vagy okozat?

Csak arra emlékszem, hogy rossz passzban voltam, dühös voltam talán a világra, nem tudom. Elmentem bulizni Sárival, Gegéék később jöttek, és nem is találkoztunk, csak egyszer vagy kétszer. Nem tudom, hogy mi történt velem, ennyi erővel másnak is nekieshettem volna. Azóta nagyjából megbeszéltük az ügyet, annak ellenére, hogy a tüske ott maradt mindannyiunkban, próbáljuk visszaállítani a régi helyzetet. Előtte ugyanis sohasem volt konfliktusunk, sőt normális kapcsolatunk volt. Ha valamit visszacsinálhatnék, ezt biztosan szeretném meg nem történné tenni.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Hannibal Hanschke

Megkönnyebbült, hogy csak felfüggesztett eltiltást kapott?

Az kicsit erős volt szerintem, hogy volt, aki azt követelte, tiltsanak el két évre. Bár ki tudja, ha nem utazom az olimpiára, lehet, hogy jobban járok. Londonban olyan rosszul úsztam, mint ahogyan edzésen is csak ritkán. Amikor odaálltam, már azt sem tudtam, hol vagyok. Valami összetört bennem, nem tudom, mire gondoltam. Teljesen leblokkoltam, nem tudtam úszni. Szerintem a lépcsőn sem tudtam volna felmenni. Lehet, hogy ez egy égi jel volt – nem tudom, de nagyon nagyot buktam.

Hogy látja, ma már kevésbé forrófejű, mint korábban?

Annál nagyobb pofont nem kaphattam volna a múltam miatt, mint hogy a londoni olimpián utolsó (35.) lettem 200 vegyesen, és nem jutottam döntőbe 400 vegyesen, pedig ez reális célom volt. Ezek után át kellett gondolnom néhány dolgot.

Mi volt a baj?

Nem tudtam kordában tartani magam, és ha úgy éreztem, hogy megsértettek, akkor azt ki is mondtam, és volt, hogy nem tudtam visszafogni magam. Ezzel pedig magam alatt vágtam a fát. Bárkivel előfordulhat, hogy egy ideig nem tudja kontrollálni az érzelmeit, és ez olyan dolgokat hoz az életébe, ami nem biztos, hogy a legjobb neki.

Jár sportpszichológushoz?

Négy évig jártam pszichológushoz, sokat segített. Idén sok gubanc volt, így nem tudtam járni, de én hiszek ebben, ez nagyon jó dolog szerintem, és folytatni fogom. Mondhatjuk, hogy megmentette az életemet egy kicsit. Ahonnan ő kihozott, az majdnem a csoda kategóriába tartozik. Voltak problémáim, és ez az olimpián jött elő. Mondjuk előtte nagy gubanc lett a verekedéses ügyből. Lehet, hogy más ember sem könnyen tette volna túl magát ezen, nem sok jót kaptam utána, szét is szedtek. Egy hónapig tartott az ügy, sorra jelentek meg az újságcikkek, ebben nem sok köszönet volt. Gegének és az egész környezetemnek is rossz volt.

"Ahonnan ő kihozott, az majdnem a csoda kategóriába tartozik." Fotó: Pataky Zsolt

Most mennyire kiegyensúlyozott az élete?

Nagyjából rendben vagyok, de nem mondom, hogy nincs már mit fejlődnöm, akár ezen a téren is.

Szeret edzeni?

Én szeretek, de nem biztos, hogy ez a normális. Azért kemény meló. Egyik sportág képviselői sem kétlik, hogy az úszók sajnos elég szadista munkát végeznek, de kénytelenek is vagyunk. Ami a legrosszabb, hogy ha három hét után fel kéne állnom a rajtkőre, a közelében sem úsznék a versenyformámnak. Az úszás szép, és ad jó dolgokat, de amikor vége, nem marad semmi.

Miből nem marad semmi?

Abból, amiből naponta nyolc órát csinálok. Nem marad semmi, maximum nem fogok belefulladni a vízbe. Ha ennek vége, akkor örökre vége van: apám vagy Darnyi Tamás sem használja mindennap az úszást. Fizikailag nem sok marad meg belőle, ez a legrosszabb.

"Ugyanaz az ember leszek egy aranyéremmel, mint nélküle." Fotó: Pataky Zsolt

Egészségesebb lesz tőle, nem?

Igen, de ha később nyolc óra helyett csak két órát fogok mozogni, akkor sok jó nem vár rám. Az úszóknál nagy veszély az elhízás. Ezt szeretném elkerülni, bár nem tudom, hogyan fogom.

Készül az úszókarrierje utáni életre?

Szeretek csak egy dologra koncentrálni, bár rengeteg minden érdekel, van például szakács képesítésem. Nincs konkrét ötletem, hogy mit fogok majd csinálni, de nem szeretnék az úszásban maradni, nem lennék például edző. Ha ennek egyszer vége, akkor vége. Nincsenek nagy vágyaim, nem akarok Ferrarival furikázni.

A Verrasztó névvel könnyebb vagy nehezebb úszni?

Mindenki azt hiszi, hogy könnyebb, de szegény apámnak nem volt olyan negatív a megítélése, mint nekem. Eddig nem sok jót sikerült hoznom a Verrasztó névnek.

Van terve arra, hogy ezen változtasson? Például egy olimpiai éremmel?

A teljesítmény más dolog, de én ugyanaz az ember leszek egy aranyéremmel, mint nélküle. Igazából magamon próbálok változtatni. Akkor is nyerni szeretnék, ha magamon nem változtatnék, és olyan lennék, mint öt éve, de ez nem biztos, hogy járható út.