Nincs egy rendes medence, ahol a válogatott úszhatna

Jakabos Zsuzsanna, úszás
Győr, 2015. június 27. Jakabos Zsuzsanna a női 100 méteres pillangóúszás előfutamában az úszó országos bajnokságon Győrben 2015. június 27-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Drámai hangú közleményben panaszkodik a Magyar Úszószövetség arra, hogy a válogatott úszóknak nincs hol felkészülniük a decemberi Eb-re és a jövő évi olimpiára.

"A Nemzeti Sportközpontok legfrissebb javaslata szinte teljesen ellehetetleníti a sportolók normális felkészülését a decemberi rövidpályás Európa-bajnokságra, ami természetesen a riói olimpiai szereplés színvonalára is kihat" – írja keddi, Origóhoz eljuttatott közleményében a Magyar Úszószövetség.

Két pályán kellene felkészülni

Ami az uszodák kapcsán történik, az a szövetségi kapitány, Kiss László szerint "tarthatatlan". A probléma, hogy a Komjádi uszoda felújítása "drasztikusan csökkentette az eddig használt vízfelületet", és noha a Nemzeti Sportközpontok (NSK) megígérte, hogy az Istvánmezei úton a válogatott rendelkezésére bocsátják a 25 méteres medencét, kiderült, hogy ez mindössze két pályára vonatkozik a hatból.

Kiss László nem érti Forrás: MTI/Kovács Anikó


"December 2-ától az izraeli Herzliyában zajlik a rövidpályás Európa-bajnokság, az ehhez elengedhetetlen felkészülésre

– idézi a közlemény a kapitányt.

Kiss László szerint az NSK ígéreteinek egyik legfontosabb pontja az volt, hogy

sátrat húznak a Császár uszoda nagymedencéjére is,

erre azonban a mai napig nem került sor. "Világklasszis úszóink vannak, rendszeresen az éremtábla élmezőnyében végzünk, ha sürgősen nem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lesznek."

Az NSK az Origóhoz eljuttatott reakciójában azt írta, az augusztus 17-ei egyeztetésen elhangzottak alapján a szövetség tudomásul vette, hogy a Komjádi uszoda 50 méteres fedett medencéjét augusztus 24-től november 1-ig bezárják.

"Az Istvánmezei úti létesítmény használatához egyetlen kérést fogalmaztunk meg, hogy a szövetség adja meg – a 2015. decemberi izraeli rövidpályás EB-re történő felkészüléshez –, mely időponttól, milyen időbeosztásban szükséges a létesítményt a felnőtt úszóválogatott kizárólagos használatába adni, és a létesítményt jelenleg használó utánpótlás-nevelő egyesületekkel fennálló megállapodásainkat átalakítani. A Magyar Úszó Szövetségtől – annak ellenére, hogy kérésünket 2015. szeptember 17-én kelt hivatalos levelünkben ismét jeleztük – csak a múlt hét végén érkezett először hivatalos igénybejelentés az uszodahasználatra" – írta az NSK.