Vágólapra másolva!
Fürjes Balázs kormánybiztos szerint perdöntő lehet Magyarország számára a 2017-es vizes világbajnokság az olimpiai rendezés jogáról való döntés során, a világbajnokság lesz az olimpia vizsgaelőadása.

Az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Magyar Időknek adott, a lap pénteki számában megjelent interjúban azt mondta, Budapestnek már most is vannak korszerű sportlétesítményei, de a fővároson kívül a többi közt ott van a Szeged melletti Maty-éri kajak-kenu pálya, Debrecenben a Főnix Csarnok, az új Nagyerdei Stadion, Győrben az Audi Aréna és az ETO-stadion, Veszprémben az MKB-aréna.

Hozzátette, országszerte számos új létesítmény épül most is, és lassan elérik azt, bárhogy dönt Limában 2017 szeptemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), Magyarország képes lesz bármikor ötkarikás játékokat rendezni.

A Dagály-komplexum sokkal több lesz egyszerű uszodánál Forrás: MNSK

A vizes világbajnokság rendezésével kapcsolatban azt mondta, két év alatt kell felépíteni az uszodákat és elvégezni a kapcsolódó beruházásokat, amelyekre a világban négy-öt évet szánnak. A Dagály fürdőnél elmondása szerint egy komplex városfejlesztési program valósul meg, felújítják a környező utcákat, parkokat, a Duna-partot az Árpád híd és a Kossuth tér között, gyalogos sétány épül és elkészül az árvízvédelmi gát is egy szakaszon.

A Dagálynál a világverseny után minden évben korosztályos vizes Európa- és világbajnokságok lesznek, az úszóaréna a versenysport mellett a széles közönség előtt is nyitva áll majd, tanuszodája lesz a környékbeli kisiskolás, óvodás gyerekeknek, és edzőbázisa a magyar úszósportnak.

Fürjes Balázs kormánybiztos Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kapcsolódó beruházásokkal kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, az egyik legizgalmasabb a Batthyány tér, ahol az óriás-toronyugró versenyszámot rendezik meg. Huszonhét méter magasról ugranak a versenyzők a hét méter mély medencébe, és lelátókat telepítenek a térre, így az egész világ Budapest panorámáját láthatja majd.

Emellett a Nemzeti Színház szomszédságában fel szeretnének építeni egy ötezer fős konferencia-központot, és hamarosan lezárul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának megújításával kapcsolatos országos nyílt tervpályázat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pedig egységes épületegyüttest kap Ludovika Campus néven - olvasható a Magyar Időkben.