Lavinát indított el a magyar úszóklasszis esete

Kapás Boglárka
Kazany, 2015. augusztus 4. A bronzérmes Kapás Boglárka az 1500 méteres gyorsúszás eredményhirdetése után a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Nagy pénzt buknak azok az utánpótlás-nevelő klubok, ahonnan nem sokkal az olimpia előtt csábítanak el pontszerzésre esélyes versenyzőket. Ez történt nemrég Kapás Boglárka esetében, bár az is kellett hozzá, hogy a régi klubjánál amatőrszerződéssel foglalkoztassák. A problémát a szövetség is érzékeli, és már van terve a megoldásra.

„Ezen az átigazolási rendszeren változtatni kell, mert komoly hátrányt szenvedhetnek a magyar sport utánpótlás-nevelő műhelyei” – így foglalják össze a BVSC-Zugló vezetői, hogy néz ki az ő szemszögükből az, hogy úszószakosztályuk legismertebb női versenyzője váratlanul elhagyta a klubot.

Kapás Boglárka 17 évig úszott a BVSC-ben, mielőtt az Újpest hét hónappal az olimpia előtt lecsapott rá. Mivel a riói játékok idején már az Újpest versenyzője lesz, az esetleges olimpiai pontjai után járó támogatást is az új klubja kapja majd. Márpedig Kapás akár dobogóra is esélyes, de a ciklus nagy részében neki edzéslehetőséget biztosító zuglóiak nyáron mindenképp hoppon maradnak.

És úgy gondolják, ez nagyon nincsen rendben.

A londoni olimpia óta ugyanis több mint 12 millió forintot költöttek Kapás Boglárka felkészülésére. Ezenkívül persze azt is sajnálják, hogy a náluk sportoló gyerekek elveszítettek egy példaképet, hiszen a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, vb-bronzérmes és Európa-bajnok úszónő az olimpián már az Újpest versenyzőjeként vesz majd részt.

Az úszóklasszisokat ma talán már könnyebb kinevelni, mint megtartani Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Több mint száz éve neveli ez az egyesület a tehetségeket, és úgy érezzük, hogy

– mondta az Origónak Tóth Sándor, a BVSC alelnöke.

Sok gyereket ugyanis az visz a klubhoz, hogy látja: ott világbajnok lehet belőle – legyen szó vízilabdáról, úszásról vagy birkózásról. Az utánpótlás toborzásánál nem mindegy, kinek mekkora a presztízse,

milyen példaképeket tud felmutatni.

„Úgy tűnik, ma nem működik, hogy valaki ennyi gyermeket edz, tehetséget gondoz, és közben világszínvonalú úszókat is meg tudjon tartani. Dönteni kell, helyzetbe hozzuk-e az utánpótlás-nevelő klubokat, vagy csak az számít, hogy az olimpián magyar színekben indult el az adott versenyző” – vetette fel Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke.

Voltak súrlódások

Kapás Boglárka edzőjét, Nagy Pétert meglepetésként érte az úszónő bejelentése. „A 13 év közös munkája alatt voltak nehézségek, amelyeket próbáltunk megoldani, még a távozása előtt is pár héttel leültünk egyeztetni. De mint utólag kiderült, akkor már eldöntötte, hogy elmegy. Voltak problémák, de nem biztos, hogy ilyenkor váltani kell egy versenyzőnek. De ő tudja, majd kiderül, a környezetváltozás milyen hatással lesz rá. Azt láthatja, hogy a körülötte lévő versenyzők, amikor edzőt váltanak, jobban úsznak, talán arra gondolt, hogy akkor neki is bejöhet. Az élet választ ad majd erre” – mondta az Egyesült Államokban edzőtáborozó szakember Skype-on az Origónak.

Az Origo ugyanakkor egy, az ÚTE-hoz közeli forrásból úgy értesült: Kapás szerződésével az volt a gond, hogy nem profi-, hanem amatőrstátuszban kötötte a zuglóiakhoz, havi 50 ezer forintért. Mégpedig négy évre, noha a sporttörvény szerint

ilyen szerződést legfeljebb egy évre lehet kötni

– éppen azért, hogy aki úgy érzi, máshol többet fejlődhetne, könnyen válthasson.

A sporttörvény valóban egyértelműen fogalmaz az amatőr sportolókról: velük "sportszerződés csak határozott időre, de legfeljebb 1 évre köthető".

Tényleg törvénytelen?

Szentpáli Gábor elismerte, a probléma részben valóban abból ered, hogy a jogászaik nem elég körültekintően írták meg Kapás Boglárka szerződését. Ettől azonban még ugyanolyan igazságtalan a nevelőegyesületek érdekeit figyelembe nem vevő rendszer.

„A szerződés amatőr-, és négy évre szól.

A szerződést Kapás Bogi és az édesanyja kérésére kötöttük meg, és ő évekig ez alapján versenyzett nálunk, mi pedig a szerződésében foglaltaknak megfelelően finanszíroztuk a felkészüléshez szükséges stábot és a versenyeken való részvételt” – mondta a vízilabda-szövetség alelnökeként is dolgozó Tóth Sándor.

A londoni olimpia óta szinte minden magyar sztárúszó klubot váltott (a képen: Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Cseh László) Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hozzátette, perelni az erkölcsi és anyagi veszteség ellenére nem akarnak. „Ha ebbe belemennénk, az akár az úszónő felkészülését is veszélyeztethetné. Ehelyett azt kívánjuk, hogy Bogi nyerjen olimpiát.”

– mondta Szentpáli Gábor.

A BVSC-nél úgy tudják, nemcsak az úszóknál, hanem más sportágakban is előfordul, hogy a nagyobb világversenyek előtt a nagyobb klubok elhalásszák az éremesélyes sportolókat. Ezért azt tervezik, hogy Szabó Tünde sportállamtitkárhoz fordulnak azzal a javaslattal: változtassanak a rendszeren.

Felezzünk!

„A beadványunkon már dolgozunk, azt szeretnénk elérni, hogy az olimpiai pontoknál legalább azt vegyék figyelembe, hogy az olimpiai ciklusban a versenyzők mennyi időt melyik klubnál töltöttek el.

– véli Tóth Sándor.

A tavalyi vb-n bronzérmet nyert Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának az Origo kérdésére küldött válaszából azonban az derül ki, hogy nem a kormányhoz kell fordulni ez ügyben. De még csak nem is a MOB-hoz, hanem az egyes sportszövetségekhez.

Fábián László, a MOB sportigazgatója támogatja a BVSC ötletét, sőt, ő nem is felezné meg a pontokat. „Én azt mondom,

abban az esetben, ha a versenyző az olimpia előtti egy évben igazolt át új csapatához. Ezzel csak egy probléma van, hogy a szövetségekre nem vagyunk hatással” – mondta az Origo érdeklődésére. A MOB megteheti, hogy megfogalmaz egy ajánlást, azt viszont nem kötelező a szövetségeknek elfogadniuk. „Ami alapján mi a pénzt adjuk, azok a szövetségi eredmények. Nem nézzük, hogy a versenyzőt melyik klub delegálta az olimpiára” – magyarázta Fábián.

A jelenlegi gyakorlat szerint a szövetségek tesznek javaslatot a MOB-nak a pénz elosztására.

Amikor megkerestük a Magyar Úszószövetséget, kiderült, van olyan terve, amely a BVSC-hez hasonló helyzetben lévő klubokon segítene.

Ne legyen hirtelen váltás

„Már előkészületben van egy javaslat, amely azt célozza, hogy az olimpiai ciklusban jelentősen szerepet vállaló egyesület is megkapja a méltó részt. Arra is igyekszünk megoldást találni, hogy az olimpia előtti hónapokban hirtelen váltások már ne legyenek” – tájékoztatta az Origót Csurka Gergely, a szövetség sajtóbizottságának a vezetője.

A felújított nézőtér a BVSC Szőnyi úti uszodaépületében 2014. március 24-én – ekkor a félidejénél tartott a milliárdos fejlesztés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindeközben Kapás Boglárka a sajtónak kétszer is arról beszélt, mennyire boldog a klubváltás után. „Máris sokkal motiváltabbnak érzem magam, több kedvem van az edzésekhez, mint előtte. Talán korainak tűnhet a megállapítás, de pontosan az játszódik le bennem, amire számítottam” – nyilatkozta egy hónappal az után, hogy átigazolt az Újpesthez.

Reméli, senkiben nem maradt tüske

Volt edzőjéről nem mondott rosszat: „A BVSC-ben dolgozó Nagy Péter fantasztikus edző, ahogy Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs is az az UTE szakosztályában.” A Nemzeti Sportnak hozzátette: „Őszintén remélem, hogy senkiben sem maradt tüske. Tudom, hogy egy válás nehézségekkel jár, de

Hiszem, hogy ha legközelebb találkozom Nagy Péterrel, nem fogjuk elfordítani a fejünket, sőt, beszélgetni is fogunk egymással.”

A riói olimpián az éremre is esélyes lehet 800 gyorson Forrás: AFP/John MacDougall