Vágólapra másolva!
A KÉSZ Zrt. pénteken rendezte a Magyar Úszószövetséggel szembeni tartozását.

A KÉSZ Kiss László szövetségi kapitány lemondásával szinte egy időben, csütörtökön jelentette be, hogy felbontja a szövetséggel kötött megállapodást, mert megítélése szerint a Kiss László személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja.

A MÚSZ pénteken közleményben válaszolt, amiből az derült ki, hogy a KÉSZ negyedik éve nem teljesíti szponzori kötelességvállalását. Aztán jött az újabb csavar a történetben, a végrehajtástól fenyegetett KÉSZ pénteken rendezte a tartozását. Ugrin Tamás, a MÚSZ jogásza az Origónak azt mondta, több tízmilliós összegről volt szó.

Elmaradt a fizetés

A MÚSZ 2013-ban - miután Magyarország elnyerte a 2021-es vizes világbajnokság szervezésének jogát - kötött szerződést a KÉSZ Zrt.-vel, a megállapodás négy évre szólt, amely kiegészült azzal is, hogy a cég a vb szervezőbizottságának tevékenységét annak indulásakor egyszeri összeggel támogatja.

Ahogyan a közlemény fogalmaz, bár a fizetési kötelezettséget a felek rögzítették, a KÉSZ Zrt. - annak ellenére, hogy a MÚSZ a maga részéről biztosította az ellentételezést (reklámok formájában) - a cég nem fizetett.

A végrehajtás is benne volt a pakliban

A MÚSZ vezetése a többszöri sikertelen felszólítás után bírósághoz fordult, amely első-, majd másodfokon arra kötelezte a KÉSZ Zrt.-t, hogy a szövetség egyértelműen bizonyított teljesítésének ellenértékét egyenlítse ki.

"A KÉSZ Zrt. azt a látszatot kívánja kelteni, mintha egy folyamatos, eddig példás együttműködést szakítana meg azzal, hogy a Magyar Úszószövetség a kapitány körül kialakult helyzet miatt méltatlanná vált a támogatásra. Valójában a bírósági ítéletben foglalt fizetési kötelezettségnek nem tett eleget, és a MÚSZ képviseletében eljáró ügyvéd jelezte: ha erre nem kerül sor, végrehajtást kezdeményez ellene" - olvasható a MÚSZ közleményében.

A 2013-as és 2014-es támogatás jött most meg

Ugrin Tamás azt mondta, a héten járt le a fizetési határidő, és most a 2013-as és 2014-es támogatás érkezett meg, de a MÚSZ a 2015-ös és 2016-osra is igényt tart majd, mert a szövetség teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeket.

Megkerestük a KÉSZ-t is, ahol hétfőre ígértek választ a kérdéseinkre.