Megvan Kiss László úszókapitány utódja

Kiss László; Hargitay András beszélget Foglalkozás HÉTKÖZNAPI SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2016. január 6. Kiss László szövetségi kapitány (b) és Hargitay András ifjúsági szövetségi kapitány Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző sajtótájékoztatóján a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Hosszú Katinka úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát, a sajtótájékoztatón széttépte a szerződéstervezetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A lemondott Kiss László helyett Hargitay András lett az úszók új szövetségi kapitánya. Az Origo értesülését Cseh László elnökségi tag is megerősítette.

A 60 éves Hargitay eddig utánpótlás-kapitány volt. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke már korábban azt nyilatkozta, ő Kiss László kijelölt utódja.

Kiss a riói olimpia után mindenképp távozott volna, a múlt héten azonban lemondott, miután kiderült, hogy Kiss 1961-ben két társával együtt megerőszakolt egy nőt, amiért börtönben is ült.

Hargitay András, Sós Csaba, Wladár Sándor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ő volt az első magyar világbajnok úszásban

Hargitay eredményes pályafutást tudhat maga mögött, 1972-ben bronzérmes lett a müncheni olimpián 400 m vegyesen, a világbajnokságról és az Eb-kről pedig három-három aranyérme volt, ő volt a magyar úszósport első világbajnoka.

Mivel Hargitay megtartja állatorvosi állását, így a szövetség Sós Csaba és Wladár Sándor személyében két segítőt is kinevezett mellé. Sós a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője, míg Wladár, Moszkva olimpiai bajnoka a szövetség elnökségének tagja, a Jövő SC ügyvezetője – mindhárman a legendás edző, Széchy Tamás tanítványai. Hargitaynak ez a második megbízatása a kapitányi poszton, 1984 és 1988 között egyszer már vezette a válogatottat.

Nem kellene léket vágni a magyar úszósporton

„A legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni a versenyzőknek és edzőknek. Ez a feladat hihetetlen felelősség, különösen most, az olimpia évében, egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. A célom az, hogy az edzőbizottsággal együtt, velük egyetértésben vezessem a válogatottat. Szeretném, ha végre minden megnyugodna körülöttünk, az ugyanis senkinek nem lenne jó, ha léket vágnának a magyar úszósporton. Az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a versenyzőink, sportdiplomáciában is világszínvonalon teljesítünk, nagy versenyek sorát rendezték és rendezik nálunk, az olimpián kiemelkedő eredményességet remélünk az úszóktól – ha most megpróbálják elsüllyeszteni vagy akárcsak lelassítani ezt a hajót, azt nem csak mi érezzük meg, de az egész magyar sport és talán az ország is” - idézte Hargitayt a szövetség közleménye.

Az elnökség kinevezte az új utánpótlás-kapitányt is: Petrov Iván, a győri klub vezetőedzője kapta meg ezt a megbízatást.