Vágólapra másolva!
Novak Djokovic életében először győzött a Roland Garroson, miután a döntőben szetthátrányból verte a brit Andy Murrayt. A szerb így minden Grand Slam-tornát megnyert már, és harmadik férfi játékosként mondhatja el magáról, hogy egyszerre címvédő mind a négy nagy tornán.

A statisztika Djokovic sikerét ígérte, aki legutóbbi 14 Murray elleni meccséből tizenkettőt megnyert. A szerb egyből egy brékkel kezdett, nullára vette el Murray adogatását, aki egyből visszabrékelt.

Az első szettben sokat rontott a világelső

Aztán Murray nullára hozta a második szervajátékát, majd ismét elvette Djokovicét, és ezzel 3:1-re ellépett. Djokovic nagyon sokat rontott az első játszmában, összesen 13 ki nem kényszerített hibája volt, és Murray ezt jól használta ki, így 45 perc alatt 6:3-ra nyerte a szettet.

A második játszmában rálépett a gázra Djokovic

A második játszmában Djokovic brékelt először, a második játékban törte meg Murrayt, és innentől dominált. A skót csak 47 százalékban ütötte be az első adogatásait, Djokovic pedig egy újabb brékkel végül 6:1-gyel egyenlített.

Amikor elkapta a ritmust, onnantól uralta a meccset Djokovic Forrás: AFP

Murray egy kiküzdve megnyert játékkal kezdte a harmadik felvonást, amelynek harmadik játékában Djokovic elvette ellenfele adogatását, és sokkal jobban sáfárkodott a lehetőségeivel. Murraynek négy bréklabdája is volt a harmadik szettben, de egyet sem használt ki, míg Djokovic kettőt igen, így 6:2-vel már ő vezetett, igaz, az utolsó labdamenetnél hibásan ítélt javára a mérkőzésvezető.

Murray későn kapott észbe

A negyedik szettben Djokovic megint egyből sokkolta Murrayt, aki 3:1-nél még megmentette az adogatójátékát, 4:2-nél viszont már nem tudta, így a világelsőnek csak ki kellett szerválnia a meccset. Murray varázsütésre összekapta magát, befutott egy kissé könnyelmű Djokovic-rövidítést, utána pedig kétszer is pontosan fejezett be egy labdamenetet, így elodázta a bajnokavatást, és visszajött 5:4-re.

Murray gyakran szidta magát egy-egy elrontott pont után Forrás: AFP

Csodát viszont már nem tudott tenni, Murray két meccslabdát még hárított, de a harmadiknál elrontotta az ütést, így Djokovic lett a végső győztes, és ezzel most mind a négy Grand Slam-tornán ő a címvédő. Ilyenre utoljára Rod Laver volt képes 1969-ben, azt megelőzően pedig csak Don Budge.

12 évet várt arra, hogy Párizsban is nyerni tudjon

Djokovicnak ez a 12. Grand Slam-győzelme, és Jim Courier 1992-es duplázása óta ő lett az első játékos, aki egyazon évben megnyerte az Australian Opent és a Garrost, és nyolcadik játékosként mondhatja el magáról, hogy mind a négy Grand Slam-tornáról hazavihette a kupát. A párizsi győztesek közül ő várt rá a legtöbbet, 12. próbálkozásra hódította el a Muskétások Kupáját.

eredmény, férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Murray (brit, 2.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4