A legidősebb hajtó nyerte az Alaszkát átszelő kutyaszánversenyt

Iditarod Sled Dog Race sled dog race SQUARE FORMAT
The dog team of Byron Bearss ran through warm, slushy conditions at the start of the 2015 Iditarod in Anchorage, Alaska, March 7, 2015. The race will resume with the official start in Fairbanks on March 9. Photo: Joshua Corbett/dpa (zu dpa: Alaska, Land des Hechelns: «Das härteste Schlittenrennen der Welt» vom 08.03.2015)
Vágólapra másolva!
Két csúcs beállításával az amerikai Mitch Seavey nyerte az Alaszkát átszelő hagyományos Iditarod kutyaszánversenyt: a 57 éves férfi minden idők legjobb eredményét érte el, és ő az eddigi legidősebb hajtó a megmérettetés történetében.

Az alaszkai hajtó kedden ért célba Noméban, 8 nap 3 óra és 40 perc alatt teljesítette a mintegy 1600 kilométeres távot. Mitch Seavey 2004-ben és 2013-ban már megnyerte az Iditarodot.

Rengeteg nézőt vonz az Alaszkát átszelő kutyaszánverseny Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Joshua Corbett

A versenyen 71 hajtó indult mintegy kétezer szánhúzó kutyával múlt hétfőn.

Mitch Seaveynek sikerült megelőznie 30 éves címvédő fiát, aki tavaly már negyedszer nyerte meg a versenyt.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban. Az első versenyen indult Mitch Seavey édesapja is.

Ember és állat számára is óriási megpróbáltatás a több mint egyhetes verseny Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Joshua Corbett

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.