Újabb pekingi érmet buktak az oroszok

Tatyjana Csernova, hétpróba, dopping
Russia's Tatyana Chernova competes in the javelin throw of the women's heptathlon event at the International Association of Athletics Federations (IAAF) World Championships in Daegu on August 30, 2011. AFP PHOTO / PETER PARKS / AFP PHOTO / PETER PARKS
Vágólapra másolva!
Az orosz Tatyjana Csernovát hétfőn doppingvétség miatt megfosztották a 2008-as pekingi olimpián hétpróba szerzett bronzérmétől.

Az orosz atléta vizeletmintájának újraelemzése az anabolikus szteroidok közé tartozó turinabolt mutatott ki. Csernova eredetileg a negyedik helyen végzett, akkor lépett előre, amikor az ukrán Ludmilla Blonszka doppingvizsgálatának eredménye pozitívnak bizonyult. A bronzérmet most a brit Kelly Sotherton kapja meg.

Tatyjana Csernova Forrás: AFP/Peter Parks

Tavaly novemberben ugyancsak doppingvétség miatt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elvette Csernova 2011-es világbajnoki arany- és a 2012-es ötkarikás bronzérmét. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség korábban két évre szóló eltiltással sújtotta a 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan, s a 2009 augusztusa és 2011 augusztusa közötti minden eredményét törölte. Tavaly novemberben a CAS február 5-től kezdődően három év, nyolc hónapra tiltotta el a vétkest, de ebbe beszámította a korábbi kétéves eltiltását is.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett doppingmintákat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából elemzik újra, a vizsgálatok már több mint száz sportoló esetében zárultak pozitív eredménnyel. A mintákat tíz évig tárolják, a kínai fővárosban kiosztott érmek közül már 41 talált új gazdára.