Vágólapra másolva!
Bacskai Balázs még csak júniusban debütált a profik között, de Salgótarjánban már a harmadik profi meccsére készül. Ezúttal egy afrikai bokszoló jelenti számára a kihívást, és biztos benne, mikor vége lesz a gálának, már 3-0-s mérleggel várja a következő összecsapást.

2017. június 10-én Bacskai Balázs mindjárt egy, a magyar profiboksz történelemkönyvébe kívánkozó sikerrel kezdte meg hivatásos karrierjét: Harcsa Norbert legyőzésével megszerezte ugyanis a középsúlyú magyar bajnoki övet.

Bacskai Balázs nyerte az évtized hazai profi meccsét

Tíz menetet végig bokszolva, egyhangú pontozással nyerte meg az év, egyesek szerint az évtized leginkább várt hazai profi ökölvívó mérkőzését Bacskai Balázs Harcsa Norbert ellen. A győztesnek nem csupán ez volt az első meccse profiként, de mindjárt a Magyar Bajnoki övvel gazdagodott az eredményhirdetés után.

Szeptember eleje már újra a szorítóban találta. Várpalotán egy tanzániai bunyós, Saleha Mkalekwa lett volna az ellenfele, de az afrikai sportoló vízumproblémák miatt nem hagyhatta el hazáját. Így egy egészen jó bunyós, az olasz-grúz Lasha Gurguliani ellen lépett szorítóba.

Salgótarjánban aztán már nem volt akadálya a Mkalekwa elleni bunyónak – egészen az utolsó napokig, amikor kiderült, hogy megint mással kell majd szembenéznie Benjinek a szorítóban. Az új ellenfél, pedig Joseph Sinkala szintén tanzániai, azaz Benji végre kipróbálhatja magát egy, az európaitól eltérő stílusú bokszoló ellen is.

– mondta Benji a www.felixpromotion.com oldalon megjelent felvezetőben, és ebben teljesen igaza van.

„Ma edzek utoljára – mondta hallhatóan megkönnyebbülve Bacskai Balázs szerda délután az Origónak. – Hogy pontosan mi lesz a program, azt majd Öcsi bácsi (Szántó Imre, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Benji jelenlegi edzője – a szerk.) eldönti. Annyi biztos, hogy az utolsó napokban már csak könnyített munkát végzünk. A keddi edzés is csak szűk másfél óra volt, amiben volt iskolázás, zsákolás,

A komolyabb munka a csütörtöki mérlegelésre is jól jön, a maradék súlyfelesleg („nem sok plusz van rajtam, aggodalomra semmi ok" – mondja) ledobásában is segít. Igaz, most nem kell túl sokat fogyasztani: középsúlyba kell bemérni, ahol ezúttal elég 74 kilót hozni (címmérkőzésre 72,5 kg-ot kell mutasson a mérleg).”

Bacskai Balázs az utolsó napokig kemény edzésekkel készült a salgótarjáni gálára Forrás: Felix Promotion

„A várpalotai mérkőzésre készülve éreztük, hogy a nagyváltósúly, ahol egy felhozómeccsre is 71 kilóra kell lemenni, nem az én pályám. Megsínylettem a fogyasztást, és Öcsi bácsi is érzékelte, hogy az edzésmunka rovására megy a dolog. Ha egy címmeccsen 69,9 kilóra kellene fogyasztanom, félő lenne, hogy az ötödik, hatodik menetre elfogynék.”

Így aztán Benji és Öcsi bácsi felkerekedett, és megkeresték a Sportkórházban Kovács Pétert, aki teljesítmény-diagnosztikai és biomechanikai méréseket végez. Alaposan bemérték a sportoló teljesítményzónáit, munkapulzusát, és végül közösen

úgy döntöttek, hogy a középsúly lesz az, ahol a Bacskai ki tudja hozni magából a legjobbját.

Erre először Salgótarjánban lesz lehetősége, ahol Joseph Sinkala lesz az ellenfele. „Igen, megint nem Mkalekwa, de ez legyen a legnagyobb probléma. Jó lett volna egy fordított alapállású bunyóssal mérkőzni, de csapattársamnak Egedi „Ewing” Renatónak (a friss WBO-Ifjusági bajnok – a szerk.) jutott most ez a feladat, remélhetőleg megoldja. Láttunk néhány felvételt Sinkaláról, például a Pintye Szabolcs elleni meccséről, ami a legérdekesebb, hogy elég alacsony ebben a súlyban, viszont nagyon „sűrű”.

De különösebben nem foglalkozunk vele, az a fontos, hogy tudjam hozni a saját bunyómat, rá tudjuk erőltetni a stílusomat, és a végén győztesen jöjjek ki a ringből.”

A november 10-i (péntek) gálát az M4 Sport ezúttal is élőben közvetíti. A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információkért, beleértve a belépőjegyek vásárlásával kapcsolatos részleteket is, keresse fel a www.felixpromotion.com oldalt.