Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Taroltak a magyarok 200 pillangón, de csak ketten juthattak tovább

6th FINA World Junior Swimming Championships - Day 6 GettyImageRank2 SPORT Swimming
INDIANAPOLIS, IN - AUGUST 28: Kristof Milak of Hungary reacts after the Men's 200m Butterfly final during day 6 of the 6th FINA World Junior Swimming Championships at Indiana University Natatorium on August 28, 2017 in Indianapolis, Indiana. Streeter Lecka/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hétvége ide vagy oda, a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon szombaton is folytatódott a nagyüzem, a délelőtti előfutamokban pedig ezúttal is több magyar sportolóért izgulhattunk. Várakozásoknak megfelelően a férfi 200 pillangón hatalmas magyar belharc folyt a továbbjutó helyekért, amelyeket végül Milák Kristóf és Kenderesi Tamás szerzett meg Cseh László és Biczó Bence elől. Kozma Dominik és Németh Nándor 100 méter gyorson jutott középdöntőbe, Sztankovics Anna pedig 100 méter mellen, ráadásul egyéni csúccsal. 

Férfi 100 méteres gyorssal kezdődött a nap, amelyben kilenc futamot rendeztek, és a gyorsváltó mind a négy tagja megmérettette magát. Németh Nándor úszta a legjobb időt, 48.93-mal összetettben a kilencedik helyen ment tovább, míg Kozma Dominik 49.11-el tizenegyedikként jutott a délutáni középdöntőbe.

- mondta a továbbjutás ellenére Kozma. "Sajnos a korábbi kézsérülésem nagyon hátráltat, nincs meg az a technika, amivel végig tudnék menni rendesen a távon. Összevissza úszom, négyszer indultam meg és négyszer jöttem vissza. Jó lenne döntőbe jutni, de egyelőre nem tudom mi lesz."

Németh Nándor (b) és Kozma Dominik is középdöntőbe jutott 100 gyorson Forrás: www.facebook.com/uszoszovetseg

"Az utolsó métereken éreztem, hogy jönnek fel rám, de bizakodom, hogy

van még ebben, egy döntőt mindenképpen jó lenne összeszedni.

Az volt a terv, hogy 49-en belül maradjak, ez sikerült, remélem délután is minden rendben lesz - mondta Németh Nándor.

Női 100 mellen Sztankovics Anna egyéni csúcsot úszott, 1:08.05-ös idejével 11. helyen jutott a délutáni középdöntőbe, Sebestyén Dalma viszont csak a 35. lett, így búcsúzott.

Következett a magyar szempontból talán az egész Európa-bajnokság legizgalmasabb versenyének ígérkező

200 pillangó, ahol Biczó Bence, Milák Kristóf, Cseh László és Kenderesi Tamás is bőven a mezőny legjobb úszói közé tartoznak.

A szabályok értelmében azonban egy nemzetből csak ketten juthattak a középdöntőbe, ez pedig Miláknak és Kenderesinek sikerült, akik az összetett első és második helyét zsebelték be. Biczó a harmadik, Cseh az ötödik legjobb időt repesztette, ám a honfitársak remeklése miatt nem úszhatnak délután.

ráadásul 140-től rosszul is esett. Meg kell nézni majd, mi volt a gond, mert ez már a második olyan versenyem, ahol valami nem működött, pedig edzésen mindent megcsináltunk, és jobb felkészülésen vagyok túl, mint bármikor. 100-on megpróbálok javítani - nyilatkozta Cseh László.

Milák Kristóf első helyen jutott középdöntőbe 200 pillangón Forrás: AFP/2017 Getty Images/Streeter Lecka

Kenderesi Tamás nehéz éjszakán és még nehezebb délelőttön van túl. "Nem aludtam túl jól, izgultam a verseny előtt. Nem volt könnyű kintről szemlélni az eseményeket, mert ugye Kristóf és Laci is utánam úszott. A parton fekve vártam, és figyeltem, mi lesz, de délelőtthöz képest jó időt mentem, úgyhogy bizakodtam, hogy elég lesz a továbbjutáshoz. A középdöntő már sokkal könnyebb lesz, aztán a döntőben szerintem egy fél másodpercet még tudok javulni, azzal remélem, hogy érmes leszek"

"Nem foglalkoztam a többiek idejével, a magam ritmusában úsztam

és csak magamra koncentráltam. Beálltam a saját iramomra, viszonylag jólesett, bár egy kicsit beteg vagyok, alig kaptam levegőt, szerintem allergia, vagy egy kis megfázás - nyilván a lehető legjobbkor jött. Délutánra remélem, egy kicsit jobban leszek" - mondta a legjobb idővel középdöntős Milák a vegyes zónában.

Burián Katalin női 50 méter háton 28.94-gyel a 25. lett, míg a Holló Balázs, Grátz Benjamin, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összetételű 4x200-as mix gyorsváltó a 7. helyen végzett, így este döntőt úszhat. Ha hinni lehet a híreknek,

személycsere is lesz a csapatban, többek között Hosszú Katinka is medencébe ugrik.

Férfi 1500 gyorson Lakatos Dávid az első előfutamban nyolcadikként, Gyurta Gergely a másodikban kilencedikként ért célba, egyiküknek sem volt elegendő az ideje a fináléhoz.

Mindent egy helyen az Eb-ről