Vágólapra másolva!
Megszületett az első magyar érem a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon, miután a 16 éves Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszásban a második helyen végzett, méghozzá fantasztikus idővel. Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is futamgyőztesként jutott döntőbe 200 méter pillangón, míg Németh Nándor holtversenyben a 3. legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a fináléba 100 méter gyorson. A 4x200-as mixed gyorsváltó szinte végig dobogót érő helyen haladt, végül a 4. helyet szerezte meg.

A délután első döntőjében rögtön érdekeltek voltunk, ugyanis a női 800 méteres gyorsúszás fináléjában Kapás Boglárka és Késely Ajna is rajtkőre állt. Utóbbi kezdett erősebben, folyamatosan dobogós helyen haladt a táv első felében, de Kapás is tartotta a lépést a 4-5. helyen. 500 méternél az olasz Quadarella mögött a két magyar lány fordult, de ekkor már igencsak hézagos volt a mezőny.

Késely végig tartotta a tempót az olasszal, végül bődületes egyéni csúccsal ért be a második helyen, Kapás pedig az 5. helyen csapott a célba.

A 16 éves Késely egyéni csúcsot és junior Európa-csúcsot ért el a 8.21.91-es idejével.

Kapás Boglárka ideje 8:26.32, ez ugyan négy másodperccel jobb, mint az előfutamban úszott eredménye, de az éremhez kevés volt.

Kapás így értékelt a vegyes zónában:

Nehéz mit mondani, sajnos akkora takarásban voltam a mellettem úszó orosz lánytól, hogy nem láttam, merre vannak a többiek. Néha próbáltam figyelni, de közben tudtam, hogy magamra kellene koncentrálnom, de 400-nál már éreztem, hogy ez nagyon kaotikus, és nem lesz jó.”

– értékelt a friss Európa-bajnoki ezüstérmes Késely Ajna.

A délután második számában az angol Adam Peaty ellenfele 100 méter mellen csak a világcsúcs volt, amelyet végül sikeresen megdöntött, 57.00-s ideje az új világrekord.

100 méteres női pillangóban a svéd Sarah Sjöström hasonlóan egyeduralkodónak számít, és érvényesítette is a papírformát.

Késely Ajna elképesztő ideje új egyéni csúcsot és korosztályos Európa-rekordot ért – na meg egy Eb-ezüstöt Fotó: Mudra László - Origo

Jöhetett a 100 méteres gyorsúszás két elődöntője, az elsőben Németh Nándorért szoríthattunk. A 18 éves úszó fantasztikus teljesítménnyel, 48.48-as idővel a futam 3. helyén végzett, következett Kozma Dominik a második elődöntőben. Ő végül nagy hajrával, 49.05-tel a 6. helyen ért célba, így sajnos nem jutott döntőbe. Ez az eredmény összesítésben a 13. helyre volt elég, Németh viszont holtversenyben a harmadik legjobb idővel ott lesz a döntőben!

Németh Nándor így értékelt:

Kozma Dominik viszont hozta a formáját, már ami a nyilatkozatokat illeti:

A folytatásban a női 100 méteres mellúszás két elődöntője következett, a 2. futamban Sztankovics Anna is medencébe ugrott. A magyar lány 50 méternél elsőként fordult, a második hosszra viszont rettenetesen elfáradt, az 1.08.49. a 7. helyre lett elég, összesítésben pedig a 15.-re, amivel nem jutott tovább.

Jöhetett a férfi 200 méteres pillangóúszás, ahol délelőtt az öt legjobb időből négyet magyar úszó ért el, de a szabály miatt Cseh László és Biczó Bence nem juthatott tovább. Kenderesi Tamás és Milák Kristóf viszont igen, előbbi az első futamban állt rajthoz. Viszonylag lazán kezdett, 150-nél még csak az 5. volt, a hajrája viszont valami elképesztően jól sikerült, és több mint egy testhossznyi hátrányt ledolgozva megnyerte a futamot, az ideje 1.55.16.

A második futam magyar szempontból teljesen másképp alakult, Milák Kristóf gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, ideje 1.55.38., így mindkét magyar futamgyőztesként jutott be a döntőbe.

Milák Kristóf lazán megnyerte a saját elődöntőjét Forrás: MÚSZ

„Tekintettel arra, hogy nem kellett annyira figyelnem a többiekre, direkt visszavettem egy kicsit. Szerencsére jobban vagyok a délelőtthöz képest, jobban kaptam levegőt, remélhetőleg a holnapi döntőre még jobb lesz a helyzet. Ezt a délutáni úszást viszont még meg kell szoknom, más a környezet, mint általában, a reflektorok kiégetik a szememet.

– értékelt a 200 pillangón második helyen a döntőbe jutó Milák Kristóf.

Nagyon nehéz lesz, mert szerintem most jobb mint én, de mindent megteszek. Ha végül ezüst sikerül, akkor sem leszek csalódott” – mondta Kenderesi Tamás, aki a legjobb idővel (1:55.16) jutott a holnap délutáni 200 pillangó fináléjába.

A férfiak 50 méteres hátúszásában is világcsúcsnak örvendhetett a glasgow-i közönség, a 18 éves orosz Kliment Kolesznyikov 24.00-s idejénél soha senki nem úszott jobbat. Majd jött a női 50 gyors, amely ismét Sjöström sikerét hozta, méghozzá 23.74-es Eb-rekorddal.

Kenderesi Tamás óriásit hajrázott az utolsó 50 méteren Fotó: Szabó Gábor - Origo

A napot a 4x200 méteres mixed gyorsváltók versenye zárta, amelyre a magyar együttes a

Hosszú Katinka-Jakabos Zsuzsanna-Milák Kristóf-Németh Nándor összeállításban állt ki, tehát az érem volt a cél. Ez volt Hosszú Katinka első úszása a 2018-as kontinensviadalon.

Milák Kristóf ugrott elsőként medencébe a magyar csapatból, aki 50 méternél a második helyen fordult, de utána fokozatosan esett vissza, végül a 6. helyen váltotta őt Németh Nándor, aki vérbeli gyorsúszó. Szinte rögtön felhozta a váltót a harmadik helyre az oroszok és a németek mögé, amit meg is tartott a következő váltásig. Ekkor Hosszú Katinka következett, aki ugyan csökkentette a lemaradást az első helyhez képest, de közben elveszítette a harmadik helyet a hollandokkal szemben.

Végül visszaküzdötte magát a harmadik pozícióba, jöhetett Jakabos és az utolsó 200 méter.

Az oroszok vezettek, mögöttük a németek és mi úsztunk. Az aranyért óriási harc alakult ki, amit végül Németország húzott be, Jakabos pedig az utolsó 20 méterre teljesen elkészült az erejével, így a britek szerezték meg a bronzérmet, a magyar váltó pedig 7.31.19-es idővel a negyedik helyen ért célba.

– mondta az úszás után a rendkívül csalódott Jakabos Zsuzsanna, aki pénteken a 400 méteres vegyesúszásban mutatkozott be Glasgow-ban.

„Régóta szerettem volna 1:47-en belül úszni, ezért sikerült elizgulnom.

– mondta Milák Kristóf, aki hozzátette, hogy ritkán van ilyen, de a 200 pillangó jobban esett neki, mint ez a bizonyos kétszáz gyors.

Eredmények:
férfiak:
100 m mell, Európa-bajnok:
Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.00 - világcsúcs
2. James Wilby (Nagy-Britannia) 58.54
3. Anton Csupkov (Oroszország) 58.96

50 m hát, Európa-bajnok:
Kliment Kolesnyikov (Oroszország) 24.00 - világcsúcs
2. Andrei-Robert Glinta (Románia) 24.55
3. Shane Ryan (Írország) 24.64

nők:
800 m gyors, Európa-bajnok:
Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc
2. KÉSELY AJNA 8:21.91
3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61
..5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32

100 m pillangó, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström (Svédország) 56.13 másodperc
2. Szvetlana Csimrova (Oroszország) 57.30
3. Elena Di Liddo (Olaszország) 57.58

50 m gyors, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström 23.74 másodperc
2. Pernille Blume (Dánia) 23.75
3. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 24.21

4x200 m vegyes gyorsváltó, Európa-bajnok:
Németország (Jacob Heidtmann, Henning Mühlleitner, Reva Foos, Annika Bruhn) 7:28.43 perc
2. Oroszország 7:29.37
3. Nagy-Britannia 7:29.72
4. MAGYARORSZÁG (MILÁK KRISTÓF, NÉMETH NÁNDOR, HOSSZÚ KATINKA, JAKABOS ZSUZSANNA) 7:31.19

A szombati napot tehát egy ezüstéremmel zárta a magyar küldöttség, valamint sikeres elődöntőkkel. Vasárnap mindenképpen érdemes lesz figyelni a Milákot és Kenderesit a 200 méteres pillangó döntőjében.