Felejthetetlen, drámai döntő után Oszaka Naomi a tenisz új királynője

tennis Horizontal
Japan's Naomi Osaka reacts after her victory against Czech Republic's Petra Kvitova during the women's singles final on day 13 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2019. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Jelesre vizsgázott csehből Oszaka Naomi. A fiatal japán Karolina Pliskova után az Australian Open döntőjében Petra Kvitovát is legyőzte (7:6, 5:7, 6:4), és a tavalyi US Open után sorozatban a második Grand Slam-serlegét nyerte. A melbourne-i trófea mellé 4,1 millió dollár jár, és hétfőtől ő az új világelső a női teniszben.

Csodálatos időben, hamisítatlan melbourne-i nyárban telt a szombat az Australian Open 13. napján, a női egyes döntőre készülve.

A pénteki 45 fok után csak 30-ig melegedett a hőmérséklet,

miközben zavartalanul sütött a nap. Ausztrália nemzeti ünnepén, a hagyományoknak megfelelően több mint 30 nemzet szülöttei tettek állampolgársági esküt az új hazájukban. Az is hozzátartozik január 26.-ához, hogy ilyenkor a hivatalos ünnepségek, felvonulások, családi események mellett jelenős ellentüntetéseket szerveznek az őslakosok, illetve, akik velük szimpatizálnak.

A női döntő előtt annyit lehetett tudni, hogy

új név kerül a serlegre, és a győztes nemcsak 4,1 millió ausztrál dollárral (820 millió forint) lesz gazdagabb,

de a világranglista élére is kerül hétfőn, ami további dollármilliós bevételt jelent a szponzoroktól.

A japán Oszaka három szettben győzött az Australian Open döntőjében Forrás: AFP/Jewel Samad

A 28 éves cseh Petra Kvitova tavaly ilyenkor 28. volt a ranglistán, most a 6. helyen áll. A 21 éves japán

Oszaka Naomi még nagyobbat ugrott egy év alatt: a 72.-ről a 4.-re.

Az elmúlt évben Kvitova nyerte a legtöbb versenyt a WTA Touron (ötöt), de a Grand Slameken nem ment neki. Oszaka Indian Wellsben és a US Openen győzött – ez a két serleg van a gyűjteményében (Kvitovának 26). Nem mérkőztek korábban. A balkezes cseh kétszeres wimbledoni bajnok (2011 és 2014), de az All England Clubbon kívül nem játszott még Grand Slam-döntőt.

Az idén két versenyen indult az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtt. Brisbane-ben kikapott a 2. fordulóban az észt Anett Kontaveittől (5:7, 6:7), de abban a vereségben benne lehetett, hogy előtte 3 óra 2 perces csatát játszott az amerikai Danielle Collins ellen (6:7, 7:6, 6:3). A következő héten veretlen maradt Sydney-ben, így

11 meccses győzelmi sorozatban van,

és az Australian Openen játszmát sem vesztve jutott el a döntőig. Petra Kvitova 2017-ben nem indult Melbourne-ben, és egy hajszálon múlott a profi karrierje, mert néhány héttel korábban az otthonában lett egy késes támadás áldozata. A visszatéréséről és a drámáról itt írtunk részletesen.

Oszaka Naomi útja küzdelmesebb volt a fináléig: az első hét második felében a tajvani Hszie és a lett Sevastova ellen is hátrányból fordított. A US Open megnyerése óta 16 meccséből hatszor kapott ki. Van azonban egy egészen káprázatos sorozata:

59 mérkőzés óta nem vesztett, ha ő nyerte az első szettet.

A pénteki női páros döntőben 12 percig játszották az első gémet. Szombat este Oszaka és Kvitova tíz perc után már 2:2-nél tartott. A japán kettőshibával indított, de attól kezdve szenzációsan szervált, ütött 192 km/órás ászt.

Oszaka Naomi kiválóan adogatott Forrás: AFP/Jewel Samad

Nem nagyon variálták a játékot,

ha a szerva nem volt elég a ponthoz, akkor az adogatás-fogadás jelentette a labdamenet végét. Kicsit olyan volt, mintha a 90-es évekből néztük volna Richard Krajicek és Goran Ivanisevic szervapárbaját. Az ötödik játékig kellett várni az első izgalomra és komolyabb ütésváltásra. Mindketten az alapvonalról játszották az adj király katonát, laposan, keményen, lőve a labdát. Nem próbáltak finomkodni, rövidíteni, hálóra menni, kicsit felpörgetni a labdát.

Kvitovának két fogadóelőnye maradt ki 2:2-nél, majd egyet ő is hárított, aztán Oszaka 0:40-ről hozta a szervagémjét. Fokozatosan mindketten elérték az üzemi hőfokot, és egyre szebb megoldásokat produkáltak.

Petra Kvitova folyamatosan kereste Oszaka Naomi ellen a megoldást, de nem igazán találta Forrás: AFP/Greg Wood

Kvitova megmutatta, hogy a cseh iskola azért nem az egysíkú teniszre épül,

és a keze a késes támadás után is precíziós műszer: bámulatos rövidítésekkel hozta zavarba a japánt. Az első játszma legszebb labdamenetét is az európai nyerte, de nem ment vele sokra, mert a gém Oszakáé lett (6:5).

Az első drámai pillanatra 45 percet kellett várni. Kvitova a szettben maradásért szervált, és 30:40-nél Oszaka jutott játszmalabdához. A cseh az adogatás-fogadás után egy bevállalós, nyerő egyenes tenyerest ütött, majd hatalmasat sikított. Hárított egy újabb játszmalabdát, jöhetett a rövidítés, amiben

Oszaka ellenállhatatlanul teniszezett, 5:1-gyel fordultak,

és innen már nem tudott visszajönni a cseh, 52 perc alatt a japáné lett a szett.

Oszaka Naomi nagyszerűen koncentrált a fontos pillanatokban Forrás: AFP/Jewel Samad

Ismerve Oszaka Naomi 59 mérkőzés óta tartó sorozatát, Japánban már kezdhettek ünnepelni. A tenisz történetében soha nem nyert még honfitársuk Australian Opent. Sőt, ázsiai játékos soha nem állt még egyéni világranglista élén – a Melbourne-ben 2014-ben győztes kínai Li Na a 2. helyig jutott.

Természetesen, ha ilyen egyszerű lenne, akkor a Rod Laver aréna közönségének nagy része el is indulhatott volna haza. Óriási hiba lett volna a 2. játszmát kihagyni. Kvitova váratlanul lebrékelte a japánt, és 2:0-ra vezetett. Oszaka egyből javított, sőt, 4:2-re fordított. A cseh túl sokat hibázott, és úgy tűnt, gyorsan vége lesz a csatának. A japán uralta a pályát,

nemcsak fizikálisan volt erősebb ellenfelénél, de mentálisan is.

Tartotta előnyét, és Kvitova 3:5-nél a meccsben maradásért szervált. Pillanatok alatt 0:40 lett, de

a cseh túlélte a kritikus pillanatokat, a három meccslabdát.

Persze Oszaka adogathatott a diadalért, ami a US Openen nem okozott gondot neki. Ezúttal azonban megtorpant, egyre inkább összezuhant. Sorozatban vesztett 11 pontot, ami azt jelentette, hogy Kvitova 7:5-tel egyenlített, és a döntő szettben 1:0-ra vezetett.

Petra Kvitova a sírból hozta vissza a 2. játszmát Forrás: AFP/David Gray

Tíz perc alatt a 21 éves Oszaka Naomi a Fudzsi-hegy csúcsának közeléből, amikor már épp a zászló kitűzésére készült, visszacsúszott hazája egyik jelképének a lábához. Kezdhette elölről a mászást, a küzdelmet, a szenvedést. Az igazi kérdés az volt, milyen gyorsan képes megnyugodni, rendezni a gondolatait, visszatalálni ahhoz a játékhoz, ami 7:6, 5:3-ig nagyszerűen működött.

Sokat elárul Oszaka Naomi mentális erejéről, egészen kivételes adottságairól, hogy a 3. játszmában is eljutott 5:3-ig, miután a 3. gémben brékelte cseh riválisát. Ezúttal az sem zökkentette ki, hogy 4:2-nél három fogadóelőnye (0:40) volt a dupla brékhez, az 5:2-höz, de Kvitova megint megmenekült. Másodszor adogathatott a győzelemért 2 óra 26 perc csúcstenisz után, és tanult az első eset kudarcából. Ásszal kezdett (a 9.), ütött egy tenyeres nyerőt, és végül egy pontot érő szervával fejezte be.