Nem elég, ha csak mi akarjuk honosítani a két klasszis vajdasági úszót

Szilágyi Csaba
Debrecen, 2019. március 27. A győztes Szilágyi Csaba a 100 méteres mellúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sós Csaba szövetségi kapitány szerint "összességében nagyon látványos, nagyon ütős, nagyon erős" volt az úszók országos bajnoksága, amely szombaton este ért véget Debrecenben.

A viadalon nemcsak az érmekért, hanem a világbajnoki indulás jogáért is versenyeztek a résztvevők.

A kapitány vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte, hogy férfi gyorsúszásban "tovább izmosodtak", 50-től 1500 méterig szinte minden számban erős időeredmény született, s külön dicsérte Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor, Kozma Dominik és Kalmár Ákos teljesítményét.

Németh Nándor (balra) és Kozma Dominik is jól teljesített az ob-n Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A férfi 200 méter pillangóról szólva Sós Csaba úgy fogalmazott, hogy "kétlövetű fegyverünk van, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás bármikor bárkit megverhet", a Debrecenben három aranyat is begyűjtő Késely Ajna pedig szerinte amilyen aranyos, tündéri a parton, olyan kemény a vízben.

"Milákhoz hasonlóan a tavalyi év neki is nagyon kemény volt, idéntől már csak a felnőtteknél versenyez. Úgy szerepel, ahogy várom, nincs meglepetés számomra." - mondta a kapitány.

Sós Csaba a 200 pillangón a dobogóról lemaradó Cseh Lászlóról azt mondta, hogy biztosan ott lesz a világbajnokságon.

"Nem ment ki a tehetség belőle, de 30 éve ott van a porondon, már 2000-ben szerepelt felnőtt világversenyen." - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy szerinte Cseh lehet még főszereplő akár vb-n, akár egy olimpián.

A győztes Szilágyi Csaba a 100 méteres mellúszás megnyert döntője után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A két, magyar állampolgársággal egyaránt rendelkező vajdasági magyarról, a szerb színekben versenyző, 50 és 100 méter pillangón is remek idővel győztes Szabó Szebasztiánról, valamint az ugyancsak 50 és a 100 méter mellúszást egyaránt oroszágos csúccsal Szilágyi Csabáról Sós Csaba azt mondta, hogy

az esetleges "honosításuk" egy többoldalú függvény,

ezt nekik is akarniuk kell, és a szerb szövetség engedélye is szükséges lenne hozzá.

A győztes Szabó Szebasztián az 50 méteres pillangóúszás döntője után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A júliusi, kvangdzsui világbajnokságon induló magyar csapat még nem teljes, de a gerince már kialakult, a Sós Csaba által előterjesztett javaslatot ezzel kapcsolatban egyhangúlag elfogadta a Magyar Úszó Szövetség elnöksége.