Vágólapra másolva!
Alig 150 nap van hátra a budapestii, olimpia kvalifikációs öttusa-világbajnokságig, amellyel egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek. Az eseményt azonban mégsem a Margitszigeten rendezik, hanem az eredetileg is elképzelt helyszínen, a Kincsem Parkban.

Gallai István, a MÖSZ főtitkára beszélt az Origónak a döntés hátteréről, illetve az elkövetkezendő hónapok teendőiről.

A legújabb információk szerint mégsem a Margitszigeten kerül megrendezésre az öttusa-vb, hanem az eredeti helyszínen, a Kincsem Parkban. Miért született meg az a döntés?
Sportszakmailag mindenképpen pozitív a hír. Amikor 2016-ban megkaptuk a pályázatot, akkor az eleve a Kincsem Parkra lett beadva. Amikor 2017-ben a laser-run is bejött a képbe, ugyancsak ez volt az eredeti helyszín. A laser-run fesztivál jellege miatt adta volna magát, hogy Budapest szívében,a Margitszigeten rendezzük meg az eseményt, de kiderült, hogy ez a helyszín nem szolgálta volna ki teljesen a mai öttusa kívánalmait. A Kincsem Park infrastrukturális, a hely nagysága és versenyzői szempontból is jobb választás. Arról nem is beszélve, hogy itt minden évben sikeres versenyeket bonyolítunk le. Maradéktalanul meg tudjuk valósítani a UIPM elvárásit, a mobil medencét is fel tudjuk állítani, a Kincsem Parkban nem leszünk hely szűkében.

Gallai István (középen) szerint jó döntés, hogy a Kincsem Parkban lesz az öttusa-vb Forrás: BUS CSABA/Bus Csaba

És hol tartanak jelenleg az előkészületekben?
Pénteken lesz, hogy már csak 150 nap és kezdődik a világbajnokság. Nagyon sok minden történt a pályázat elnyerése óta, új pást és lőtér is lett, amelyeknek majd a májusi világkupa fordulón, Székesfehérváron lesz a fő tesztje, A versenyen igazából csak a medence nem lesz ott a vb-ről, de minden mást ki tudunk próbálni. Összességében tehát nyugodtan mondhatom, hogy minden rendben van. A helytől függetlenül a lovak vásárlása már folyamatban van, felkészíteni, de ezt ugye a helyszín nem befolyásolja. Viszont azt fontos kiemelnem, hogy a Kincsem Park a lovak szempontjából sokkal jobb választás, hiszen a lovakhoz szükséges infrastruktúra itt már jelen van, a Margitsziget azonban idegen lett volna nekik.

Említette, hogy 150 nap van hátra a világbajnokságig. Milyen teendőik vannak még addig?
A Kincsem Park öttusa vb-t érintő területei biztosan készen állnak majd, mivel ott rendezik a Maccabi Játékokat,ami fejlesztésekkel jár, így a második nagy esemény lesz az öttusa vb. Ami a többit illeti, a meghívó levelek még nem mentek ki, de bőven határidőn belül vagyunk. A nevezések sem zárultak még le, mivel az majd a vb előtt 3-4 héttel fog megtörténni. A májusi székesfehérvári tesztversenyen sok mindent tesztelni tudunk, és ha valamin módosítanunk kell, még meg tudjuk tenni a vb előtt. A versenyzőknek is sok minden van még addig, eddig egy világkupa zajlott, és még három van, illetve ott lesz az Európa-bajnokság is, amit feltétlenül kiemelnék, hiszen itt nyolc kvótát osztanak ki az olimpiára.

A lovaknak is jobb helyszín a Kincsem Park Forrás: m4sport.hu

A világbajnokság laser-run részéről mit lehet tudni, illetve mennyire befolyásolja a versenyt?
A nemzetközi szövetséggel együtt 70 országot várunk, 1500 részvevővel. Ekkora létszám még soha nem volt öttusa vb-n. Itt is vissza lehet lehet kanyarodni a helyszínre, ugyanis a Margitszigeten limitálni kellett volna a laser-run résztvevők számát, viszont a Kincsem Parkban erre nem lesz szükség, annyi előfutamot rendezünk, amennyit csak akarunk, a fesztivál jelleg pedig meglesz. A laser-run viszonylag fiatal sportág, négy világbajnokság volt eddig. Egyértelműen a népszerűsítés, a toborzás vele a célja a nemzetközi szövetségnek.

A 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot szeptember 2. és 8. között rendezik meg a Kincsem Parkban.