Vágólapra másolva!
Ötvenszázalékos mérleggel zárta a magyar csapat a férfi ökölvívók szombat délutáni programját, miután Harcsa Zoltán látványosan nyert, míg Kozák László pontozással kikapott és kiesett az Európa-bajnokságnak számító minszki Európa Játékok nyolcaddöntőjében.

Kozák László (69 kg) roppant pechesnek mondhatja magát a fehérorosz fővárosban, mivel a 69 kilósok 33 fős mezőnyében egyedül neki és román riválisának kellett mérkőznie a 32 közé jutásért, majd a péntek esti sikert követően szombaton rögtön az első párban szólították ringbe az Urucse Sportpalotában. Nem is akárki ellen kellett szorítóba lépnie: Pat McCormack, a britek Eb ezüst- és bronzérmese várt rá.

A mérkőzésen a 21 éves magyar kiválóan küzdött, végig méltó ellenfele volt riválisának, ám összességében McCormack biztosan győzött egyhangú pontozással.

"Úgy érzem, nem bokszoltam rosszul. Nem volt nagy az iram, mindketten kontrabunyósok vagyunk, így nem fáradtam el, de ő tapasztaltabb, ez pedig kijött" - mondta az MTI-nek Kozák, aki összességében nem elégedetlen az EJ-n mutatott teljesítményével.

A délutáni programot a két magyar keretbe fogta, hiszen Kozák az első, Harcsa Zoltán pedig az utolsó párban volt érdekelt. Amíg előbbi esélytelenként várta összecsapását, addig a többszörös Eb-érmes, olimpiai ötödik magyar középsúlyú (75 kg) egyértelmű favoritja volt a belga Ruben Veciunca elleni mérkőzésnek.

Harcsa nem is okozott csalódást az érte szorítóknak, így többek között a csarnokban helyet foglaló Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kulcsár Krisztiánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Fábián László MOB-sportigazgatónak és Habsburg Györgynek, a MOB utazó nagykövetének.

A mérkőzés elején a belga rögtön Harcsa után eredt, igyekezett nagy ütésekkel megrendíteni jól mozgó ellenfelét, aki viszont az első másfél perctől eltekintve könnyedén tért ki indításai elől, s végig kiváló ütemben előzte meg őt.

Harcsa fölénye már az első menet második felében egészen egyértelmű volt,

feltartó balegyenesei, balhorgai rendre találtak, kettes, hármas kombinációi is pontosak voltak.

Harcsa Zoltán Forrás: AFP/Yuri Cortez

A második három percben aztán már egyre nyomasztóbbá vált Harcsa fölénye, Veciuncára számolni is kellett egyszer, végig számolatlanul kapta a pofonokat. Az utolsó szakaszban már csak az volt a kérdés, végigmegy-e a meccs, majd gyorsan kiderült, hogy nem. Harcsa szinte a gong után bal felütés-bal horog kombinációval térdre kényszerítette ellenfelét, a számolás után pedig két újabb tiszta találatát követően a belga sarokból nagy ívben berepülő törülköző véget vetett az egyoldalú küzdelemnek.

"Kicsit izgulós volt az eleje, idegesen bokszoltam, de aztán rendeztem a sorokat - értékelte az MTI-nek a meccset a győztes, aki négy éve az első EJ-n bronzéremig menetelt. - Nagyon figyeltem a jobb kezére, a második menettől már minden rendben volt. Örülök, hogy sikerült idő előtt lezárnom a meccset. A nyolcaddöntő szerintem könnyebb lesz."

Harcsa vasárnap este a spanyol Miguel Cuadradóval csap össze a negyeddöntőért. A harmadik versenynapon mellette még Bernáth Attila (49 kg), Fodor Milán (64 kg) és Hámori Ádám (91 kg) lép szorítóba, egyaránt a nyolc közé jutásért.