Nem gyúltak örömtüzek a vajdasági úszó honosítása után

SWIMMING - EUROPEAN CHAMPIONSHIP SHORT COURSE COPENHAGUE 2017 - DAY 4 50 M PAPILLON CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP COPENHAGUE COURSE DANEMARK DAY 4 DENMARK EUROPE EUROPEAN NATATION PETIT BASSIN RACE SHORT SPORT SWIMMING
Sebastian Sabo (SRB) competes on Men's 50 m Butterfly preliminary during the Swimming European Championship short course 2017, at Royal Arena in Copenhague, Denmark , Day 4, on December 16th, 2017 - Photo Stéphane Kempinaire / KMSP / DPPI
Vágólapra másolva!
Milák Kristóf és Cseh László edzőjének máris van véleménye a vajdasági Szabó Szebasztián magyar válogatottságáról, az úszó honosításáról. A véleményüket az SZPress hírszolgálatnak mondták el.

Miután a FINA a beleegyezését adta ahhoz, hogy a szerb-magyar kettős állampolgár Szabó Szebasztián a jövőben magyar színekben versenyezhessen, semmi akadálya sincs annak, hogy a Zentán – ugyanott, ahol Sterbik Árpád - született sportoló már a júliusi dél-koreai világbajnokságon is Sós Csaba válogatottját erősítse.

Szabó Szebasztián itt még szerb színekben a 2017-es koppenhágai rövidpályás Eb-n Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Az úszók tavasszal Debrecenben megrendezett országos bajnokságán a 23 esztendős, Győrben készülő Szebasztián a nála tíz évvel idősebb Cseh Lászlót, illetve a még csak a tizenkilencedikben járó Milák Kristófot is megelőzve lett aranyérmes az 50 és a 100 pillangón, a rövidebb távon magyar csúccsal, ami ma a negyedik legjobb idő a világranglistán.

„Nincs mese, ez egy új kihívás a számunkra, illetve más magyar úszóknak is – jelentette ki Selmeci Attila, a vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Milák Kristóf mestere.

Még érzékenyebb lesz a helyzet a jövő évben, hiszen a tokiói olimpián egy-egy számban nemzetenként csak két versenyző állhat rajthoz.

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője Forrás: swimmingerd.hu

Ne tűnjön aggályoskodásnak, de merem remélni, hogy a tehetséges Szabó honosítása nem indít el egy folyamatot, mert a magyar úszósport eddig elsősorban saját erőből termelte ki a nagyságait, olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat" – hangsúlyozta a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Milák mestere.

Hasonló a véleménye Plagányi Zsoltnak, a Cseh László felkészülését irányító szakembernek, aki ugyan nem félti a tanítványát Szabótól, de nem is lelkesedett a keddi bejelentés hallatán.

„Attól, hogy Szabó zöld jelzést kapott a FINA döntéshozóitól, még nem állt fejére a világ, de kaptunk egy jelzést, ami gondolatokat ébreszt, és aminek a következményeit nem lesz egyszerű kezelni.

Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A júliusi világbajnokságon induló válogatottunk összeállítását adottnak lehet tekinteni, a gondok inkább jövőre jelentkezhetnek, például

Ami Szebasztiánt illeti, ő a sprintszámok embere, nem hinném, hogy a 200 pillangón kihívást jelentene a legjobb magyarok számára, ami pedig az 50 méteres távot illeti, az nem olimpiai versenyszám" – hangsúlyozta Plagányi.