Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenöt versenyszámmal bővítette a 2020-as tokiói játékok programját – így többek között lesz 3X3-as kosárlabda és BMX freestyle-verseny is –, új sportágként pedig a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel (utóbbi korábban már volt olimpián, de aztán lekerült a műsorról). A tradicionális ötkarikás sportágak már nem annyira vonzzák a figyelmet – elsősorban a fiatalokét –, így a modern, extrém sportok felé nyitott a NOB. Mit kell tudni ezekről az új sportágakról? Ennek jártunk utána.

Annak ellenére, hogy a NOB bővítette a programot, 285 fővel csökken a versenyzők száma a 2016-os riói játékokhoz képest. A NOB elnöke, Thomas Bach elmondta, azt szeretné elérni a változásokkal, hogy a világ legnagyobb sporteseménye fiatalosabb és városiasabb legyen, valamint több nő állhasson rajthoz.

Több olyan sportágban is lesz változás, amelyik már korábban is szerepelt az olimpiai programban,

csak, mondjuk, bővültek a versenyszámok. Vívásban mindegyik szakágban lesz csapatverseny, azaz ezúttal nem szorul ki két szám a programból, atlétikában a 4x400 méteres vegyesváltó, úszásban a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás is bekerül a műsorba, míg kajak-kenuban Tokióban fog debütálni a női kenu. Evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesüljön. Cselgáncsban és íjászatban lesz vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyespáros, triatlonban pedig vegyesváltó.

Tokiói bemutatkozások

És innen jönnek az igazi érdekességek, újdonságok.

Kosárlabdában programba kerül a 3x3-as változat. Ezek mellett pedig ott van a már említett öt új sportág, amely a program része lesz Tokióban: a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate

és a baseball/softball – utóbbi 2008 után lesz újra műsoron.

Nagyon népszerű a fiatalok körében a gördeszkázás

A gördeszkázás több évtizedes múltra tekint vissza, már szakszövetsége is létezik, ennek ellenére

sokan úgy gondolják, nehéz a versenysportok közé sorolni. Nem mellékes, hogy a fiatalok körében nagyon népszerű,

így marketing- és reklámszempontból talán sokkal jobban eladható, mint a például a birkózás. A sportág az Egyesült Államokból indult el, az olimpiai lobbija is ott a legerősebb.

Magyarországon fuzionáltak a Magyar Görkorcsolya-szövetséggel, hogy „kompatibilis" lehessen a sportág az olimpiával, így jött létre a Magyar Országos Görkorcsolya- és Gördeszka-szövetség.

A gördeszkázás először fog szerepelni az olimpiai programban Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Li Bo

Az utcai sportoknak – közte a gördeszkázásnak is – Tokió két ismert kerülete, Aomi és Ariake ad majd otthont. Az utcai gördeszka július 26-27-ig tart, a gördeszka parkban pedig augusztus 5-6. között mutathatják majd be trükkjeiket a deszkások. Valamennyi számban 3-3 kvótát osztanak az olimpiát megelőző világbajnokságon, 16-16-ot a 2020. június 1-jei világranglista alapján, és a rendező Japán is kap számonként 1-1-et. Egy nemzet számonként maximum 3, összesen legfeljebb 12 gördeszkással képviseltetheti magát.

A legnépszerűbb ma az utcai (street) stílus,

ahol a "hivatalos" megfogalmazás szerint minden olyan, az utcán is potenciálisan előforduló akadály felállítható, amin trükköket lehet végrehajtani. Leegyszerűsítve: át lehet ugrani, le lehet csúszni róla, meg lehet fordulni fölötte.

Aki egyszer zseni volt, az 51 évesen is be tud adni egy-két trükköt:

Az extrém sportok olimpiáján, az amerikai X-Games-eken ezreket vonz a lelátókra a sportág, amelynek olyan valóban ismert világsztárok viszik a hírét, mint az a Tony Hawk, aki nemcsak a sportág történetének legeredményesebb alakja, de filmsztár, tévésorozata, de még saját emojija is van, a neve alatt futó videojáték sorozat pedig már a 17. kiadásánál jár.

Egy biztos, érdekes lesz az olimpián látni a gördeszkázást:

Elképesztő látványt nyújt a hullámlovaglás

A szörfözést Magyarországon a természeti adottságok miatt nem sokan ismerik, pedig csodálatos extrém sportról van szó. Ötletének megalkotója egy Jim Drake nevű repülőmérnök, aki 1962-ben kezdett el foglalkozni a hullámlovaglás kivitelezésével. Öt évvel később elsőként ki is próbálta az új sportágat a kaliforniai Jamaica Bay vizén. Ezt követően pedig

egyre népszerűbb sporttá nőtte ki magát.

A hullámlovaglás látványosságát nehéz megkérdőjelezni Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Komoly technikai tudás birtokában

egy szörfdeszka segítségével lehet a hullámokat meglovagolni, látványos manővereket

– például a hullám által formált csőben történő, egyáltalán nem veszélytelen szörfözés – végezni. Mindezt persze vitorlák nélkül (arra ott vannak az olimpián ugyancsak szereplő szörfösök), csak a víz felhajtó- és tolóerejére támaszkodva végzik.

A látvány a hullámlovaglásban is lenyűgöző lesz:

A 2020-as tokiói olimpián két versenyszám lesz (férfi és női röviddeszka), és összesen 40 kvótát osztanak ki.

A sportmászást világszerte sokan űzik

A sportmászás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így nem is annyira meglepő, hogy új sportágként bekerült a 2020-as olimpia programjába.

Az ötkarikás játékokon mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder (azaz a biztosítás nélküli, kis magasságú, vízszintes) mászás helyet kap.

Az egyes szakágban elért eredményeket, nem külön-külön értékelik, hanem összesítésben. Összesen 40 kvóta áll rendelkezésre, ebből 36-ot lehet megszerezni (két hely a házigazdáé, kettőt pedig szabadkártyás versenyző kap majd).

A sportmászás a tokiói olimpia egyik különlegessége lesz Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Franz Waelischmiller/Sven Simon

A sportmászás, más néven falmászás a világ minden részén, így

Magyarországon is versenysporttá nőtte ki magát.

Nemzeti bajnokságokat, kupákat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is, jövőre pedig az olimpián is megcsodálhatjuk.

A falmászás műfalon történik, mely egy vas- vagy faszerkezetből épült vázra szerelt furnér- OSB- vagy rétegelt-lemezből álló faldarab, amelyben menettel ellátott lyukakba szerelt fogások vannak elhelyezve. A fogások mérete, alakja és gyakorisága megkönnyíti, illetve megnehezíti a műfalon történő fel, le és oldalra jutást.

Műsorra került a karate is

A világszerte több tízmilliósra tehető karatés társadalom

évtizedek óta várja az olimpiára kerülést. A sportág többször is ott volt az ötkarikás játékok kapujában, de az utolsó szavazásokon elbukott,

viszont Tokióban először ott lesz a programban, ami annyiban szinte már természetes, hogy Japán a sportág őshazája. A formagyakorlat (Kata), valamint 3 súlycsoporttal a Kumite (küzdelem) szerepel az olimpia műsorán, ahol összesen 8 versenyszám lesz. Nyolcvan karatés léphet tatamira majd, vagyis kegyetlen kvalifikációs küzdelem árán lehet eljutni a 2020-as ötkarikás játékokra.

Évtizedek óta vártak rá, hogy a karate bekerüljön az olimpiai programba Forrás: KMSP/PHILIPPE MILLEREAU / KMSP/Philippe Millereau

De mi az a karate? Egy szabadkezes japán harcművészet, jelentése szó szerint üres kéz, értelem szerint pedig, olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként. A modern karate megalapítója az 1868-ban született Funakosi Gicsin volt. A karate elődje a vadzsramusti volt, melyet a 6. században Bodhidharma buddhista szerzetes „vitt" magával Indiából Kínába.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Karate-világszövetség (WKF) szabályrendszerét

1998-ban nyilvánította hivatalos sportágnak, azaz ekkor nyílt meg az elvi lehetősége annak, hogy a karate az olimpiai programba kerülhessen.

Még egy évet ki kell bírniuk a sportág szerelmeseinek, és végre láthatják az olimpián is a karatét:

3x3: a kosárlabda látványosabb formája

A 3X3-as kosárlabda elképesztően gyorsan tett szert széleskörű népszerűségre a világon, amin nincs is mit csodálkozni, mivel

elég egyszerű a szabályrendszer, a sportág pedig gyors és nem mellesleg nagyon látványos.

Természetesen sok mindenben megegyezik a klasszikus kosárlabdával (lépéshiba, kétszerindulás stb.), mégis sok sajátossága van. A teljesség igénye nélkül nézzük a legfontosabbakat:

  • három a három ellen játsszák
  • a mérkőzéseket egy palánkra játsszák
  • minden dobás egyet ér, a hárompontos vonalon kívülről értékesített dobás kettőt
  • a támadások befejezésére 12 másodperce van a csapatoknak
  • lepattanó vagy szerzett labda után ki kell vinni vagy passzolni a labdát a hárompontos vonalon túlra
  • a pálya 15×11 méteres
  • a labda 6-os méretű, de súlya megegyezik a 7-es labdáéval
  • az a csapat nyer, amelyik hamarabb eléri a 21 pontot, vagy 10 perc után több pontot ér el (döntetlen esetén a hosszabbításban hamarabb elért 2 pont dönt)
Női 3x3-as válogatott ott lehet a tokiói olimpián Forrás: hunbasket.hu

Nem mellékes, hogy

a magyar kosárlabda-válogatottak közül már csak a női 3x3-as csapat juthat ki a jövő évi tokiói olimpiára.

A férfiaknál és a nőknél is nyolc-nyolc válogatott szerepelhet Tokióban. A házigazda Japán alanyi jogon lesz jelen, hozzá csatlakozik a november 1-jei világranglista első három helyezettje. A fennmaradó négy hely közül egyről az egyenlőség jegyében rendezett pótselejtező dönt, háromról pedig a jövő májusi, húszcsapatos olimpiai selejtező. Ez utóbbira jutottak ki júniusban az amszterdami világbajnokság dobogósai, azaz az aranyérmes Kína,

az ezüstérmes Magyarország

és a bronzérmes Franciaország.

A magyar női 3x3-as kosárválogatott Kína elleni vb-döntője:

Biztos nagyon sok embert fog vonzani a 3X3-as kosárlabda:

Újítás és nagy visszatérők

A BMX-rajongól örülhetnek, ugyanis

Tokióban BMX Freestyle Park kategóriában is megmérkőzhetnek a riderek az aranyért.

A Park műfaj kialakulását a speciális sportpályák, a skate-parkok megjelenése eredményezte. Kiépítése költséges, viszont nagyon sokoldalúan lehet használni, a BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is pályaként szolgál. A skate-park készülhet fémből, fából vagy betonból, attól függően, hogy kültéri vagy beltéri használatra szánják.

A BMX freestyle-versenyek biztosan látványosak lesznek Tokióban is Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Osamu Kanazawa

Általában négyszög alapú területen „elemeket" állítanak fel. Minden elem más és más lehetőségét nyújtja egy adott trükk vagy ugrás kivitelezésének. Az elemek úgy vannak elhelyezve a skate-parkban, hogy a sportoló lehetőleg egy lendülettel minden elemet ki tudjon használni.

BMX-ben négy versenyszám lesz, a férfi és női Race és a szabadstílus.

Előbbiben 48, utóbbiban pedig 18 kvótát lehet szerezni.

Hogy is néz ki valójában ez a sport? Íme, a győztes Logan Martin köre a FISE (Festival International des Sports Extrêmes, magyarul az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválja) montpellier-i BMX Park döntőjéből.

12 év után visszatér a Madison

Pályakerékpárban Madisont, vagy más néven váltót is rendeznek majd Tokióban,

amely legutóbb a 2008-as pekingi olimpián szerepelt a programban.

Ez a csapatverseny az 1899-től a New York-i Madison Square Gardenben rendezett hat napos versenyekről kapta a nevét.

A pályán 25 darab két fős csapat köröz – húsz körönként sprintelnek pontokért (4-3-2 és 1 pontért) –, a tagok pedig váltják egymást, a verseny távja 50 km.

Az egyik kerékpáros versenyez csak egyszerre, aki az alsó pályarészen teker, a másik versenyző, a pálya felsőbb részén pörgetve pihen. Amikor az alsó kerékpáros kellőképpen elfárad, váltanak, a pihenő kerékpáros lemegy a pálya alsó részére és az épp versenyző kerékpáros behúzza őt, majd felmegy pörgetni. Az ilyen váltásoknál szoktak előfordulni a legnagyobb bukások, főleg 50 versenyzővel a pályán ez igen veszélyes lehet.

A nagy visszatérő: a váltó is visszakerült az olimpia palettájára Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A helyezések a megtett táv szerint alakulnak a teljes megtett köröket számolva – amennyiben valaki körelőnyt csinál, az többet ér, mint a szerzett pontok –, ha ez azonos, akkor a pontok alapján alakul ki a sorrend.

Pályakerékpárban összesen 189 kvótát lehet szerezni, ebben a Madisonon kívül a férfi és női sprint egyéni és csapat, a Keirin, az üldözőverseny csapat és Omnium (összetett) is beletartozik.

Íme, a verseny egy kis részlete a 2008-as pekingi olimpiáról:

A baseball/softball is visszatér

A baseball hivatalos versenyszámként 1992-ben jelent meg a nyári olimpiai játékok programján, de bemutató jelleggel már több korábbi olimpián is szerepelt. A NOB 2005. júliusi szingapúri döntése alapján 2012-től lekerült a játékok műsoráról – tehát 2008-ban, Pekingben volt legutóbb –, de 2020-ban ismét ott lesz. Ahogy a softball is, amely a baseball női változata – nagyjából csak a labdában tér el a két sportág.

A baseball-softball visszakerülését segítette, hogy az amerikai kontinens mellett Kelet-Ázsiában, így Japánban is igen népszerű.

Az Egyesült Államokban a baseballt egyenesen nemzeti sportnak kiáltották ki, ráadásul az ottani profi ligában (MLB) szereplő japán játékosok óriási sztárok a hazájukban. A 2018-ban a ligába került Otani Sohei pedig egyenesen szupersztár, akiért nem csak otthon, hanem az Egyesült Államokban, azaz a legnagyobb tévés piacon is bekapcsolják a tévéket.

Japámban megőrülnek a baseballért, így nem csoda, hogy viszakerült a programba Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsu Joko

A baseballt két csapat játssza. A játék során a dobó egy labdát hajít a másik csapat játékosa felé, akinek azt egy ütővel kell megütnie. A játék pontozása futásból és a játékterületen található jelzések (bázisok) megérintéséből adódik.

Ami a softballt illeti, nagyjából a baseball szabályait követi, de puhább és nagyobb labdával játsszák

– innen az elnevezés, ami magyarul „puha labdát" jelent –, illetve a labdát is mindig alulról dobják.

A baseballban 144 kvóta (12 csapat), míg a softballban 90 kvóta áll rendelkezésre. A japánok legnagyobb örömére Tokióban újra olimpiai érmeket lehet szerezni ebben a sportágban. Íme, egy kis ízelítő a 2008-as ötkarikás játékokról.