Vágólapra másolva!
Két századmásodpercen múlt az első magyar medencés érem a kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének első napján. Késely Ajna elképesztő országos csúcsot úszott, de végül lemaradt a dobogóról. Hosszú Katinka magabiztos győzelemmel jutott a 200 vegyes döntőjébe, ahogy Szabó Szebasztián is ott lesz az 50 pillangó fináléjában. A 4x100-as férfi gyorsváltó pedig javított az előfutamban elért eredményhez képest. Így látták a főszereplők.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

A magyarok közül először Szabó Szebasztián volt érdekelt a vasárnap esti programban, méghozzá az 50 pillangó első középfutamában, ahol másodikként ért célba, összesítésben pedig hatodikként jutott döntőbe. De még innen is van feljebb:

Annak ellenére, hogy szinte nem létező, két századmásodperces különbséggel maradt le a vb-bronzról, a mindig mosolygó Késely Ajna most sem szomorkodott. Az persze biztosan vigasztalta, hogy országos csúcsot úszott:
„Gyerekfejjel még azt mondanám, hogy csalódott vagyok, de nem akkora tragédia, és depresszió sem lesz, főleg miután leülök átgondolni. Utána már azt fogom mondani, hogy ennek így kellett történnie. Még fiatal vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek.

Abból a szempontból viszont nagyon boldog vagyok, és rengeteget jelent, hogy Katie Ledecky mellett úszhattam a döntőben, két éve még a medence szélén úsztam, most pedig a nagyok között harcolhattam a dobogóért, ami hatalmas erőt adott.

Ezt a helyzetet is tanulnom kell még, mert teljesen más, mint például egy ifjúsági olimpia.

Itt még szomorúan sétál a medence partján Késely Ajna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az országos csúcsnak is örülök, és tényleg csak egy kis körömnyi kellett a harmadik helyhez. Nem tudom, min múlt, lehet, hogy a benyúláson, vagy azon, hogy az amerikai lánynak hosszabb a keze. Ugyanez volt tavaly az Eb-n is, ott egy karcsapás döntött, de persze erre nem lehet fogni. Az is lehet, hogy rosszak voltak a fordulóim, mert azok mindig olyanok. Jön az 1500, azt régen úsztam, nem tudom, mire számítsak, délelőtt ugyanúgy kell hajtanom, mint ma" – értékelt rendkívül éretten a még mindig csak 17 éves tehetség.

Kapás Boglárka hatodikként végzett, de legfőbb célját teljesítette:
„Nagyon izgalmas lehetett a verseny, kár, hogy nem kívülről néztem! 300-ig teljesen rendben voltam, a végén kiestem a ritmusból, ott már kaptam a hullámokat az amerikai lánytól, egy teszthossz hátrányban ez már inkább árt, mint használ. De kiúsztam magam, és ez volt a cél, így is ugrottam be, hogy ne maradjon bennem semmi, ez pedig jó hatással lesz a 200 pillangóra is.

Hosszú Katinka délelőtt űridőt ment, este 15 századdal lassabbat, de így is több mint másfél másodpercet adott az összetettben másodikként döntőbe jutó kanadai Sydney Pickremnek:
„Ahogy reggel is mondtam, tényleg 2.07. alatt szerettem volna úszni, de azért ne sírjunk, holnapra összeszedem magam" – mondta nevetve a háromszoros olimpiai bajnok, majd folytatta: „Éreztem, hogy bennem van, év közben edzésből úsztam a 2.08-akat.

Erre a vébére úgy jöttem, hogy megnézem, hol tartok az olimpia előtt egy évvel, ilyen szempontból elégedett vagyok. De ilyenkor azért már érzem a vérszagot, hogy ott van a piros csík előttem, majd meglátjuk holnap.

Most jobban kezdtem, mint délelőtt, szóval összerakom majd a kettőt. Egy évvel ezelőtt egyáltalán nem gondoltam volna, hogy idáig jutok, nagyon jól sikerült a felkészülés. Remélem, a 400 is ennyire jól fog menni, a 200 háton kell még javulni, a 200 gyorsat pedig lehet, hogy elengedem.

Vegyesen viszont nem szabad hagynom, hogy a többiek elhiggyék, aranyat nyerhetnek, ezért is úsztam olyan délelőtt."

Mint aki egy laza pancsolás után száll ki a medencéből. Hosszú Katinka egyelőre rengeteggel a mezőny előtt jár 200 vegyesen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 4x100-as gyorsváltóban két csere is volt az előfutam után, Bohus Richárd és Szabó Szebasztián helyett Milák Kristóf és Holoda Péter kapott lehetőséget. Az eredmény több mint egy másodperccel jobb idő a délelőttinél, valamint egy hetedik hely.

Érdekesség, hogy a brazilok 3.11.99-cel a hatodik helyen végeztek, a magyar srácok pontosan ugyanezzel az eredménnyel lettek bronzérmesek két éve.

Kozma Dominik szerint teljesítették azt, amiért jöttek:
"Az olimpia volt a fő cél, az megvan. Most már itt van Szebi, aki délelőtt 48 másodperc alatt úszta a saját százát, szóval van négy ilyen emberünk. Sokat gyakoroltunk az elmúlt egy hétben, és mivel én rajtoltam, engem annyira nem érintett, hogy más összeállításban mentünk."
Milák Kristófot viszont igen, ráadásul azt hitte, rosszul váltott, de Kozma gyorsan kijavította viccesen, hogy akkor vált jól, ha úgy érzi, beugrott.
"Kicsit stresszes egy 100 gyors döntővel kezdeni, fejben nehéz volt, de az első 50 jól sikerült, úgyhogy a második jobban esett" - zárta Milák.
Németh Nándor kicsit szörfözni is tudott:
"Ebben nem maradt sok, az első ötvenen az előttem levő brazil srác hullámain szörföztem, aztán az utolsó 25-ön ezt visszakaptam. Ha az nincs, talán lehetett volna jobb, de elégedett vagyok."
Holoda Péter sem volt rosszkedvű a vegyes zónában:
"Tudtam, hogy úszni fogok, azt viszont csak pár nappal ezelőtt mondták, hogy délelőtt nem. Reggel így is megizzasztottak a srácok, de Kristóffal kiszurkoltuk a döntőt jelentő két tizedet. Az első 50 nekem is jólesett, a második viszont nagyon nem. Megvan, amiért jöttünk, innentől minden figyelem az olimpiai felkészülésé."