Vágólapra másolva!
Több magyar úszó számára is remekül indult a kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenye. Hosszú Katinka erődemonstrációt tartott a 200 vegyes előfutamában, Szabó Szebasztián negyedikként ment tovább a nagyon erős 50 pillangó mezőnyében, Késely Ajna egyéni csúcsot úszott 400 gyorson, ugyanitt Kapás Boglárka is döntőbe jutott egy viszonylag kényelmes úszással, a férfi 4x100-as gyorsváltó pedig szoros csatában került fináléba. Összefoglaló az első nap selejtezőiről.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Vasárnap elkezdődött a 2019-es vizes világbajnokság fő attrakciója, az úszás. Ráadásul rögtön egy számunkra kedves számmal, a női 200 méteres vegyesúszás előfutamaival, a harmadikban a címvédővel és világcsúcstartóval, Hosszú Katinkával, valamint Jakabos Zsuzsannával. 100 méter után London 400-as olimpiai bajnoka, a kínai Je Si-ven vezetett Hosszú előtt, Jakabos negyedikként fordult. A második 100-on aztán Hosszú robbantott,

végül több mint egy testhosszal, döbbenetes, 2:07.02.-es idővel nyerte a futamot,

Jakabos a hatodik helyen csapott célba, viszont 2.13.29-es eredményével 31 századmásodperccel lemaradt a még továbbjutást érő 16. helyről.

Félelmetes időt úszott Hosszú Katinka a 200 vegyes előfutamában Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

Hosszú Katinka röviden, de annál jobb kedvvel értékelte idejét, ami kevesebb mint egy másodperccel lassabb a 2015-ös világcsúcsánál:

Összesítésben Je Si-ven lett a második, az amerikai Melanie Margalis a harmadik, de ők sem tudtak két másodpercnél közelebb kerülni Hosszúhoz.

Itt jegyeznénk meg, hogy négy éve Kazanyban az előfutamban lassabb volt, mint most, aztán a döntőben világcsúcs lett a vége, valamint a mostani ideje csak két századdal rosszabb annál, amit két éve a budapesti vb fináléjában úszott. Emellett az idei legjobb idő, minden idők hetedik legjobbja. Sőt, fokozni is lehet,

ez minden idők legjobb, előfutamban elért eredménye női 200 vegyesen.

Annak ellenére, hogy nem jutott tovább, Jakabos Zsuzsanna sem volt csalódott:
"Úgy érzem, hogy ez egy jó úszás volt, nagyon rosszul ment az utóbbi időben az edzés, ahhoz képest ez egy kicsit jobb volt. Az tény, hogy lehettem volna szerencsésebb. Marad a 400 vegyes, meg a váltók, szerencsére így nem fog kiesni egy hét a két egyéni számom között."

Nem sokkal később Szilágyi Liliána ugrott vízbe a női 100 méter pillangó hatodik előfutamában. A 22 éves versenyző a 0-s pályát kapta meg, a négyesen pedig a szám királynője, a svéd Sarah Sjöström úszott. Szilágyi végül 59.32-vel ért be, amivel nem jutott tovább, összesítésben a 26. helyen végzett.

Férfi 50 pillangón két magyarért is szoríthattunk, ráadásul mindkettőjükért a szám 10. selejtezőjében. Cseh László az egyes, Szabó Szebasztián a hatos pályáról rajtolt el, utóbbi végül 9., előbbi 2. helyen ért célba.

Összesítésben Szabó negyedikként jutott tovább 23.07-es idejével,

Cseh László 23.94-e viszont csak a 32. helyre volt elég, amivel kiesett.

Szabó Szebasztián negyedikként jutott tovább a bivalyerős mezőnyben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó először állt rajthoz világversenyen magyar színekben, de egyáltalán nem volt ideges:
"Ismerem azokat, akikkel úsztam, és ez egy 50 pillangó, ilyenkor nem nézem, ki van mellettem. Úgy jöttem ide, hogy érmet akarok nyerni, ezért annyira nem lepett meg a 4. hely. Szerettem volna 23 alatt menni, nem sikerült, de délután jobb lesz. Volt egy kis hibán, mélyen kezdtem el a tempót, ez később nem fér bele, de remélem, nem is fog előfordulni."

A világrekordnak számító 9. vb-jén úszó Cseh László érthetően bosszús volt a vegyes zónában:

Női 400 gyorson Késely Ajna és Kapás Boglárka volt érdekelt. Előbbi a negyedik futamban rajtolt el, féltávnál másodikként fordult, méghozzá 2 perc alatti 200 méterrel. Ezt végül meg is tartotta a verseny végéig, 4.03.51-gyel érkezett meg az ausztrál Ariarne Titmus mögött.

Ezzel új egyéni csúcsot repesztett, valamint összesítésben harmadikként jutott döntőbe a szám uralkodója, Katie Ledecky, valamint Titmus mögött. Jó hír, hogy ott lesz a fináléban Kapás Boglárka is, aki az ötödik selejtezőben 4.07.05-öt úszott, ami összesítésben a hetedik helyre volt elég.

Nem meglepő, hogy Késely fülig érő mosollyal nyilatkozott a vegyes zónában:
"Nagyon erős a mezőny, tudtam, hogy jót kell úsznom a döntőhöz, két éve 4.06-tal jutottam be, ennél mindenképp jobban szerettem volna. A taktika az volt, hogy Titmusszal menjek és ragadjak rá, és mivel ő jobb az első 200-on mint én, ezért erősen kellett kezdenem. Ha élet-halál harc lett volna a végén, akkor lehetett volna ennél jobb is, de délelőttre ez tökéletes. Igyekszem regenerálódni délutánra, szerencsére lesz rá időm. Tetszik a helyszín, belülről hasonlít a Duna Arénára, egyedül a magyar közönség hiányzik, de tudom, hogy otthon szorítanak."

Kapás Boglárkában maradt még tartalék a 400 gyors döntőjére Fotó: Mudra László - Origo

Kapás Boglárka is boldog volt a futama után:
"Elsősorban szerettem volna kiúszni magam, aztán ha ez döntőt ér, akkor boldog leszek. Amikor beértem és megláttam, hogy 4.07., akkor rájöttem, hogy miért esett ez ennyire jól, mert nem igazán fáradtam el, tudok ennél jobbat.

Férfi 100 mellen Horváth Dávid volt az egyetlen magyar induló, aki a hatodik előfutamban a nullás pályát kapta meg, végül a 8. helyen ért célba 1.02.38-cal, ami összesítésben a 46. pozíciót érte, döntőt viszont sajnos nem. Érdemes megjegyezni, hogy az előfutamokat Adam Peaty brutális, több mint egy másodperces fölénnyel nyerte, 57.59-es eredménye csak 12 századdal lassabb a világbajnoki rekordnál.

A vasárnap délelőtti programot a nők és a férfiak 4x100-as gyorsváltója zárta, magyar csapat csak utóbbiban indult. Két éve a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású négyes a szenzációs harmadik helyet szerezte meg Budapesten, idén Holoda helyett Szabó Szebasztián indult, ráadásul befejező emberként.
A kettes pályán versenyző Kozma ötödikként váltott Németh Nándorral, aki szintén ugyanebben a pozícióban adta át a képzeletbeli stafétát Bohusnak, és ő is így váltott Szabóval. Óriási hajrá kellett, Szabó maradt az ötödik helyen, 3.13.90-nel pedig sikerült megcsípni a döntőt érő 8. helyet, 26 századdal megelőzve a japánokat.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a váltónak megvan az olimpiai kvótája 2020-ra.

A fiúk felemás érzéssel értékelték az eredményt. Kozma Dominik elmondta, 2-3 nappal ezelőtt tudták meg, hogy ebben az összeállításban fognak úszni az előfutamban. Saját úszásával nem volt megelégedve, szerinte tud ennél jobbat is.
"Szerencsére Szebi és Nándi behozta, és ez a lényeg. Ezért vagyunk négyen egy váltóban" - mondta a négyes első embere.
Szabó Szebasztiánnak alig több mint egy órája volt kipihenni az 50 pillangót, ennek ellenére 48 másodperc alatti 100-at úszott, ami kellemesen meglepte, de reménykedett abban, hogy tud ilyet.
Bohus Richárd nem várt csodát, de szeretett volna jobbat úszni, úgy érezte, túl korán kezdett el hajrázni, és a legvégére elfáradt.

- tette fel bizakodva a kérdést a hátspecialista, aki egyébként valószínűleg a döntőben nem kap szerepet, az egyéni számai miatt.
"Volt rajtunk nyomás a 2017-es bronz után, Magyarországon az a helyzet, hogy ha nem vagy érmes, vagy nem nyersz, akkor biztosan lefelé haladsz, ha negyedik vagy, senki nem gratulál, ha kilencedik, akkor nullába vesznek. Akkor a semmiből jöttünk, élveztük, elvoltunk, jólesett, és persze a közönség is rengeteget segített. Most meg kiléptünk, és csodálkoztunk, hogy miért csak ennyien vannak. Kicsit jobban össze kell rakni a dolgokat, többet készülni, és akkor még el tudunk jutni oda."
Németh Nándor arról beszélt, hogy az ilyen versenyeken neki az első úszás mindig kicsit nehezebben megy, de reálisnak látja a javulást a döntőben.

A finálék helyi idő szerint 20, közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődnek.

A vasárnap délutáni program

Magyar idő szerint 13 órától:
férfi 400 m gyors döntő
női 100 m pillangó, elődöntő
férfi 50 m pillangó, elődöntő (Szabó Szebasztián)
női 400 m gyors döntő (Kapás Boglárka, Késely Ajna)
férfi 100 m mell, elődöntő
női 200 m vegyes, elődöntő (Hosszú Katinka)
4x100 m férfi gyorsváltó döntő (Magyarország)
4x100 m női gyorsváltó döntő