Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 8-án, a tokiói olimpia 15. versenynapján olyan kajak-kenu versenyszám következik, amelyet 2012-ben és 2016-ban is a magyarok nyertek. A címvédő női kajaknégyes lehet érdekelt a K-4 500 méteres döntőben. Olimpiai sorozatunk 15. része.

Három arany és négy ezüst

A női kajaknégyesek 500 méteres versenyszámát 1984 óta rendezik meg az olimpián. Magyarország első érmét 1988-ban szerzete meg ebben a számban. A Géczi Erika, Mészáros Erika, Rakusz Éva, Kőbán Rita négyes ezüstérmet nyert Szöülban.

Négy év múlva Barcelonában a mieink megszerezték az első aranyérmüket.

A Kőbán Rita, Dónusz Éva, Mészáros Erika, Czigány Kinga egység letaszította a trónról a Birgit Fischer nevével fémjelzett címvédő német négyest. Az 1996-os atlanti olimpián nem szerzett érmet a magyar csapat, de négy évvel később Sydneyben újra összejött egy ezüst a Kőbán Rita, Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet egységnek. A 2004-es athéni olimpián ismét ezüstérmet nyert a magyar négyes, a 2001-ben visszavonult Kőbán Rita helyét Bóta Kinga vette át a magyar csapatban. A 2008-as pekingi olimpián a magyar négyes sorozatban a harmadik ezüstérmét szerezte. A Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa négyes a németek mögött lett második.

A 2012-es londoni olimpián a női kajanégyes megszerezte a második aranyérmét.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina egység fél másodperccel bizonyult jobbnak a címvédő német egységnél.

Az riói aranyérmes kvartett: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2016-os riói olimpián a mienknek összejött a címvédés. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina egység majdnem egy másodpercet rávert a német négyesre.

Kvótaszerzés a szegedi világbajnokságon

A 2016-os riói diadal után Kozák Danuta és Csipes Tamara sem versenyzett 2017-ben, mert mindketten anyai örömök elé néztek. Ennek ellenére a fiatalokkal teletűzdelt női kajaknégyes az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is aranyérmes lett. 2018-ban Csipes Tamara és Kozák Danuta is szenzációsan tért vissza, utóbbi két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon, így Hosszú Katinkát megelőzve az év női sportolója lett.

A női kajakban az egyes teljesítmények alapján lehet bekerülni a csapathajóba, illetve a páros teljesítmények is befolyásolhatják a négyes összetételét.

2018-ban a Kárász Anna, Medveczky Erika, Kozák Danuta, Bodonyi Dóra négyes szerepelt az Eb-n és a vb-n is, de idén Csipes Tamara kirobbanó formája miatt Bodonyi Dóra kikerült az egységből.

A júniusi minszki Európa-bajnokságon már a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika négyes nyert aranyérmet.

Vélhetően ez a legerősebb magyar egység, mert a Kárász-Kozák kettős mindkét válogatót megnyerte, második helyre viszont mindkét esetben a Medveczky-Csipes páros érkezett be. A szegedi világbajnokságon azonban nem ülhetnek össze, mert a magyar csapat mind a hat olimpiai kvótát meg akarja szerezni, viszont aki párosban indul a világbajnokságon, az négyesben már nem szerezhet kvótát, így nem lehet átfedés az egységek összetételében.

A legerősebb négyes Minszkben megnyerte az Eb-aranyat Forrás: Szalmás Péter/Magyar Kajak-Kenu szövetség

Márpedig Kozák Danuta Kárász Annával indul K-2 500 méteren, így ők ketten kikerültek a női kajaknégyesből, a helyükre Bodonyi Dóra és a 19 éves Gazsó Dorka került be az egységbe.

Van hat-nyolc olyan versenyzőnk, aki világszínvonalat képvisel. Ezt megmutattuk a 2017-es racicei világbajnokságon is, amikor úgy tudtunk győzni, hogy Kozák Danuta és Csipes Tamara sem versenyzett szülés miatt. Az idei kajaknégyesben is benne van az aranyérem, de a válogatásnál az volt a célunk, hogy külön négyes és külön páros induljon, hogy mind a hat olimpiai kvótát meg tudjuk szerezni. Ha a Medveczky Erika, Csipes Tamara duó nyert volna a válogatón, akkor ők indulhattak volna párosban a vb-n, így két kulcsember mindenképpen kikerült volna a négyesből. Jelen pillanatban nem tudjuk, melyik a legerősebb négyes, de tény, hogy a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika egységgel nyertünk a minszki Európa-bajnokságon" – nyilatkozta Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.

Az olimpiai bajnok Csipes Tamara bombaformában kezdte a szezont Forrás: MTI/Kovács Tamás

A riói olimpián a kajaknégyessel aranyérmes Csipes Tamara szerint nem lehet gond az olimpiai kvóták megszerzése.

Remélem, hogy idén én is fogok szerezni olimpiai kvótát, mert az már egy óriási pozitív visszajelzés lenne a jövő évi tokiói olimpiára nézve" – mondta Csipes Tamara a válogatott dél-afrikai edzőtáborában.

Kárász Anna 2016-ban lemaradt a riói olimpiáról, pedig az időeredményei alapján kint lett volna a helye. A négyszeres világbajnok remek párost alkot Kozák Danutával, és tartani tudja jó formáját, ott lehet a tokiói olimpián párosban és négyesben is.

„Ez valamennyire mindig fájó pont lesz az életemben, de az embernek muszáj továbblépnie, és előre kell nézni.

Kudarc volt, de általa sokkal több lettem, magamról és a környezetemről is sok mindent megtanultam" – mondta Kárász Anna.

A hatszoros világbajnok kajakozó Medveczky Erikát 2018-ban sportág örökös bajnokává avatták. A Honvéd versenyzője elmondta, eltökélt célja, hogy a két év múlva esedékes tokiói olimpiáról is aranyéremmel térjen haza.

„Korábban megfogalmaztam magamban, hogy négy év alatt olyan versenyzővé akarok válni, akivel minden fronton számolni lehet.

Úgy érzem, idáig ezt sikerült is tartanom" - nyilatkozta Medveczky Erika, akinek Csipes Tamara korábban azt mondta, hogy ha kell, a tokiói olimpiáig minden nap el fogja mondani, hogy aranyérmes lesz.

Medveczky Erikának jó esélye van bekerülni a Tokióba utazó csapatba Fotó: Mudra László - Origo

„Szerintem Tami ezt azért mondta, mert sok-sok év után végre egy hajóba tudtunk kerülni, és ez nagyon jó érzés. Beülök mögé, és olyan érzésem van, mintha egyesben kajakoznék, mert tudom, hogy semmi olyan nem történhet, amit nem szeretnék. Nagyon jó a kapcsolatunk, és bár a világbajnokságon nem indulhattunk párosban, olimpiai számban, de

ki merem mondani, hogy az a célunk, hogy nyerjünk az olimpián."

Egy évvel az olimpia előtt még nem lehet tudni, hogy a magyar női kajaknégyes milyen összetételben száll vízre Tokióban, de ha nem lesz sérülés vagy formaingadozás, akkor minden bizonnyal a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika négyesért szoríthatunk.

A női kajaknégyes augusztus 7-én, pénteken hajnali 3-kor kezdi az előfutamát a tokiói olimpián, másnap hajnali 3-tól középfutamokat rendeznek, majd jöhet a finálé.

Minden bizonnyal magyar egységgel, amely sorozatban harmadszor nyerhet olimpiai bajnoki címet.