Vágólapra másolva!
A hiperandrogenizmussal született dél-afrikai sprinter Caster Semenya ügye évek óta generál újabb és újabb vitákat, már a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) is külön szabályt alkotott rá. Most a kínaiak is előálltak a maguk vitatott nemi hovatartozású sportolóival.

Míg Semenya a legjobb eredményeit - így a londoni és a riói olimpiai bajnoki címét - 800 méteren érte el, addig Liao Mengszue and Tong Zenghuan a rövidebb távokon, a nők 200 és 400 méteres számaiban áll rajthoz. A Hunan tartományi válogatott két atlétája augusztus végén a kínai országos bajnokságon ebben a sorrendben végzett az élen a 400-as döntőben, majd két másik sporttársukkal karöltve a 4x400 méteres döntőt is megnyerték.

Felvet kérdéseket...

A gond csak az, hogy a két futó - akik májusban már egy jokohamai nemzetközi viadalon is rajthoz álltak - még Semenyánál is sokkal kevésbé tűnnek nőnek.

Lia Mengszue interjúja indította el a lavinát:

Természetesen azonnal elindultak a találgatások, rosszabb esetben pedig a vádaskodások, miszerint a két atléta azért nem tűnik nőnek, mert valójában férfiak, vagy a tiltott teljesítményfokozók (jellemzően anabolikus szteroidok) használata miatt ennyire férfias a megjelenésük.

Vannak persze jóhiszemű szemlélők is, akik szerint ők egyszerűen csak Semenyához hasonlóan hiperandrogünök, azaz egy genetikai hiba miatt sokkal magasabb a tesztoszteronszintjük, mint a nőké általában. Hogy mi az igazság, azt korántsem olyan könnyű megállapítani, mint első ránézésre gondolnánk. Az viszont mellettük szól, hogy a fentebb említett jokohamai vidal - váltók világbajnoksága - az IAAF égisze alatt zajlott, és senki nem emelt szót Mengszue és Zsenghuan szereplése ellen.

A szeptember 27. és október 6. közötti dohai világbajnokságon sem Mengszue, sem Zenghuan nem áll rajthoz, mivel legjobbjaik (200 méteren 23.48 és 23.50 mp, 400 -on 53.06 és 53.35) jócskán elmaradnak a kvalifikációs szinttől.