Vágólapra másolva!
Lévai Zoltán ezüstérmet nyert a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a római birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

A BHSE junior és az U23-as Eb-győztese komoly feladatot kapott a római Eb-re, hiszen neki kellett pótolnia klubtársát, a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamást a 77 kilósok mezőnyében.

Lévai hétfőn gyorsan bizonyította, hogy elbírja a terhet, első mérkőzésén ugyanis a Lőrincz által a nur-szultani vb fináléjában legyőzött svéd Alex Bjurberg Kessidist verte simán. Később a szlovák színekben versenyző Denis Horváth-ot és az orosz Iszlam Opijevet, végül pedig az ukrán Volodimir Jakovlievet múlta felül nagy különbséggel.

A keddi fináléban ugyanakkor sem ő, sem a magyar szakmai stáb nem számíthatott hasonlóan imponáló diadalra, az azeri Sanan Suleymanov ugyanis szintén szép sikerekkel menetelt a döntőig.
A meccs első szakaszában Lévai irányított, már egy perc után "megintette" ellenfelét, első negatívumként azonban lentről nem tudott rajta akciót csinálni. A szünetig érdemi esemény nem történt a szőnyegen, majd a második menet elején az azeri ment nagyobb tempót, hogy visszakapja az intést. Fáradozásai egy perc után kifizetődtek (1-1), és hiába nem csinált ő sem akciót parterből, a később szerzett pont neki kedvezett.

Lévai Zoltán ezüstérmes lett a birkózó Eb-n Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lévainak innen nem volt választása, mennie kellett előre, és ő keményen gyűrte is riválisát, kereste a jó fogást, amelyet 50 másodperccel a vége előtt úgy tűnt, meg is talált, ám a szaltója nem sikerült, tulajdonképpen magára rántotta Suleymanovot, aki két pontot kapott a kontráért (1-3), ez pedig eldöntötte a meccset.

A dorogi születésű birkózó láthatóan csalódott volt a finálé után, mégsem lehet elégedetlen, hiszen karrierje első érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Torba Erik (63 kg) bronzát követően az övé a küldöttség második medálja.