Győzelemmel tért vissza Európába az olimpiai bajnok síkfutó

Horizontal 400 METERS
Gold medallist South Africa's Wayde van Niekerk points to his new world record displayed on a board after the Men's 400m Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 14, 2016. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszú kihagyást követően először versenyzett szülőhazáján kívül a dél-afrikai Wayde van Niekerk, a férfi 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka és világcsúcstartója.

A 2016-os riói játékokon 43.03 másodperces világrekordot futott atléta egy svájci viadalon állt rajthoz, ahol a holland Jochem Dobbert és a lengyel Karol Zalewskit is megelőzve 45.58 másodperces idővel diadalmaskodott.

A 28 éves futó 2017 októberében térdszalag-sérülést szenvedett, amikor hírességek részvételével rendezett bemutató rögbimérkőzésen lépett pályára Fokvárosban. Az olimpiai és kétszeres világbajnok sportoló később bevallotta, hogy a szerencsétlen mozdulat után hetekig depressziós volt, felépülése a vártnál sokkal hosszabb időt vett igénybe, mert állapota többször is visszaesett.

Van Niekerk - akinek egyik nagy célja, hogy 43 másodperc alá szorítsa világcsúcsát - februárban hazájában néhány kisebb versenyen már indult. Korábban úgy tervezte, hogy Triesztben tér vissza, a múlt hónapban Olaszországban azonban nem futhatott, mert megfertőződött a koronavírussal.