A csodálatos kenus páros a magyar után a nemzetközi mezőnyben is remekelt

Kajak-kenu világkupa második nap 2020.09.27.
Adolf Balázs öröme miután a célba értek Fejes Dániellel
Vágólapra másolva!
A szegedi kajak-kenu világkupa utolsó napján a magyar mezőnyben idén minden versenyt megnyerő Adolf Balázs, Fejes Dániel kenus kettős nemzetközi szinten is remekelt: ezüstérmet nyert az olimpiai C-2 1000 méteres versenyszámban. A nőknél pedig a tavalyi szegedi világbajnokságon bronzérmet nyerő Lucz Anna, Kis Blanka kajakos kettős most ezüstéremmel gazdagodott. A magyar versenyzők végül egy arany és három ezüstérmet szereztek a vasárnapi döntős program első részében.

A szombatihoz képest szélcsendesebb idő fogadta a versenyzőket, akiknek azért így is rendesen be kellett öltözniük, ugyanis 10 fokra lehűlt az idő szeptember utolsó vasárnapján. A délelőtti program középfutamokkal kezdődött, amely felemásan sikerült a magyaroknak, ugyanis csak két versenyzőnek sikerült kiharcolnia a döntős szereplést.

Az első vasárnapi futamban, férfi C-1 200 méteren Szőke Attila a hatodik, Zombori Dominik a hetedik helyen végzett, így egyik magyar kenus sem jutott be a fináléba. Ezt követően a férfi K-4 500 méteres olimpiai versenyszám középfutamában a Béke Kornél, Balogh Gergely, Szendy Maximilián, Vajda Bence összetételű egység a hetedik helyen végzett, így szintén lemaradt a döntőről.

A férfi kenu egyes 500 méteres versenyszámban Korisánszky Dávid megnyerte a középfutamát, harmadik legjobb idővel jutott be a döntőbe, míg a másik középfutamban a dunaújvárosi Kiss Balázs nagy csatában a harmadik helyen ért célba, így ő is bekerült a fináléba.

Az első vasárnapi fináléban két magyar egység is vízre szállt a C-2 500 méteres olimpiai versenyszámban. A 21 éves Bragato Giada és a 23 és Kisbán Zsófia alkotta egység az ötödik helyet szerezte meg, míg a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros a hatodik helyen ért célba.

Kisbán Zsófia és Bragato Giada a C-2 500 méteres futam végén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két 17 éves lány döntőbe jutása óriási dolog, hiszen a héten tudták csak meg, hogy elindulhatnak a világkupán, mivel az Európa-bajnok Balla virág is megfertőződött a koronavírussal, így sem ő, sem a párostársa, a világ- és Európa-bajnok Devecseriné Takács Kincső sem versenyezhetett a Maty-éren.

Szombaton Bodonyi Dóra második, míg Kőhalmi Emese harmadik helyen jutott tovább középfutamából az olimpiai K-1 500 méteres versenyszám fináléjába. Vasárnap azonban egyiküknek sem jött össze az éremszerzés. A 18 éves Kőhalmi hatodik helyen zárt, míg az ötszörös világbajnok Bodonyi – aki sérülés miatt kihagyta az augusztusi országos bajnokságot – az utolsó, kilencedik helyen ért célba.

Bodonyi Dórán érződött a kihagyás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szombaton a férfiak K-2 1000 méteres olimpiai versenyszám középfutamából a Noé Zsombor, Dombóvári Bence kettős jutott be a döntőbe, míg a Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás páros a hetedik helyen zárt, így a fináléban csak egy magyar egységnek szurkolhatott a Maty-ér közönsége.

Az országos bajnokságon második helyen végző Noé, Dombvári páros nem kapta el túlságosan jól a rajtot, de sikerült felvenniük az utazó sebességet és féltévnál már a harmadik helyen álltak, az utolsó 250 méteren pedig már másodikak voltak.

A hajrára azonban a franciák, az olaszok és a spanyolok is hatalmasat robbantottak, így a magyar egység a negyedik helyen ért célba. Ez pedig rendkívül bíztató a jövő májusi olimpiai pótkvalifikációs versenyre nézve, ahol a férfi kajakosok ebben a számban is megszerezhetik azt az egy hiányzó olimpiai kvótát, ami a maximális számhoz kell.

Dombvári Bence és Noé Zsombor emberfelettit nyújtott Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az volt a célunk, hogy tisztesen helytálljunk a döntőben. Ez nagy szó most, mert idén csak a tesztversenyeken tudtunk versenyezni, azokon pedig nem az jött ki, hogy ott lenne a helyünk az élvonalban nemzetközi szinten.

Próbálunk úgy evezni, hogy nyerjünk itthon, és jövőre esélyesként szálljunk harcba az olimpia kvótáért – mondta a Kajak-Kenu Szövetség kamerája előtt Dombvári Bence, aki hangsúlyozta, hogy a jövő évben is Noé Zsomborral közösen képzeli el a jövőjét.

A legjobban várt vasárnapi döntőben az ötös pályán rajtolt az Adolf Balázs, Fejes Dániel alkotta svéd stílusú, vagyis azonos oldalon evező páros. Az első nemzetközi versenyükön szereplő fiatalok beragadtak a rajtnál, de féltávnál óriásit robbantottak, egy hajónyi hátrányból folyamatosan utasították maguk mögé az ellenfeleket, végül csak egy orrhosszal maradtak le az orosz Kirill Samsurin, Ilija Peruvkin páros mögött, a szegedi lelátó pedig valósággal felrobbant, és zúgott a "szép volt a fiúk" a 21 éves kenusoknak.

Adolf Balázs öröme miután a célba értek Fejes Dániellel Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Magabiztosak voltunk, talán csak az volt az egyetlen hiba, hogy

Én alapból mindig a legrosszabbra gondolok. A rajtunk hazai mezőnyben sem számít erősnek, de most mindkét futamunkban lőtávolban maradtunk, ami bíztató a jövőre nézve – mondta az Origónak Adolf Balázs, aki tavaly nyáron 5000 méteren ezüstérmet nyert a szegedi világbajnokságon. – Az előfutamban mi értünk oda utolsónak a rajthoz, most pedig négy-öt percet ott ácsorogtunk a hűvösben az indítózónában. Erre a hibára oda kell figyelnünk a jövőben. Ezen kívül erőben még sokat kell fejlődnünk, kell a tömeg és az erő nekünk. Jó lenne, hogy ha tudnánk még gyorsulni, és még jobban szinkronba kerülni. Szerencsére fiatalok vagyunk, úgyhogy motivál minket, hogy van időnk fejlődni" – folytatta Fejes Dániel.

A 21 éves kenusok az idei évben minden edzésversenyt megnyertek, és a szolnoki országos bajnokságon sem találtak legyőzőre, így a világkupa eredményétől függetlenül már biztos volt, hogy jövőre ők szállhatnak harcba az olimpiai kvótáért a pótkvalifikációs versenyen.

„A sportot fogjuk most előtérbe helyezni a magánéleti dolgainkkal szemben. Szeretnénk télen sífutó edzőtáborba menni, mert jól csináljuk, és érezzük, hogy fejlődünk. Kőkeményen végig akarjuk csinálni a telet" – tette hozzá Adolf Balázs.

Fejes Dániel és Adolf Balázs ünnepelnek az első nemzetközi versenyük után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tavalyi szegedi világbajnokságon vb-bronzérmet nyerő Lucz Anna, Kiss Blanka páros remekül kapta el a rajtot K-2 200 méteren, végül hatalmas csatában, a második helyet szerezték meg az orosz egység mögött, így összejött a magyar csapat második vasárnapi ezüstérme.

Szépen csillog az ezüst Kiss Blanka és Lucz Anna nyakában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A női C-2 200 méteres versenyszámban a Bragato Giada, Kisbán Zsófia egység az ötödik, a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros a hatodik helyen ért célba. A férfi C-1 500 méteres döntőben Kiss Balázs hatodik lett, Korisánszky Dávid pedig a nyolcadik helyen ért célba.

Ezt követően jött a női kajaknégyesek döntője, amelyben két magyar egység is érdekelt volt. Az 6-os pályán a Szellák Szabina, Zupkó Vanda, Rendessy Eszter, Szénási Zsófia egység, a 7-esen pedig a Sólyom Dóra, Katrinecz Rita, Bodonyi Dóra, Csikós Zsóka négyes szállt vízre. A fiatalabbik, a Szellák által vezetett egység a negyedik helyre érkezett be, míg a Sólyom által stroke-olt négyes az ötödik helyen ért célba.

A kenus vegyespárosok 200 méteres versenyében a Molnár Csenge, Hajdu Jonatán kettős a második helyen ért célba, így megszületett a magyar csapat harmadik vasárnapi ezüstérme. A Kisbán Zsófia, Fekete Ádám páros a hatodik helyet szerezte meg ugyanebben a futamban.

Hajdu Jonatán és Molnár Csenge Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kajakosok 200 méteres mixversenyében a Lucz Anna, Csizmadia Kolos páros az első helyen végzett, ezzel pedig megszületett a magyar csapat első vasárnapi aranyérme. Ugyanebben a futamban a Kiss Blanka, Apagyi Levente duó a negyedik helyen ért célba.

„Nagyon örülök, hogy sikerült egyesben világkupát nyernem, ez volt az első. Mondhatjuk, hogy most bemutatkoztam a felnőtt élmezőnyben is, ezért nagyon motivált vagyok a jövőre nézve is. – mondta az Origónak Lucz Anna, aki szombat K-1 200 méteren nyert aranyérmet, vasárnap pedig Csizmadia Kolossal diadalmaskodott vegyespárosban, míg Kiss Blankával ezüstérmet nyert párosban, ezzel ő lett a szegedi verseny legeredményesebb versenyzője.