Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt már döntőket rendeztek a szegedi kajak-kenu világkupán, ahol három arany-, két ezüst és két bronzérmet nyertek a magyar versenyzők. A női mezőnyben vb-bronzérmes Lucz Anna és az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter végzett az élen, míg a férfiaknál a királykategória világbajnoka, Kopasz Bálint diadalmaskodott 500 méteren.

Az éjszakai esőzés után szombat délelőtt szeles időjárás és 18 fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket a Maty-éren, ahol a világkupa szervezői rendkívül komolyan vették a koronavírus elleni óvintézkedéseket. A pálya több pontján is mérték az emberek testhőmérsékletét, és a maszkviselés fontosságára is kiemelt figyelmet fordítottak. A körülmények tehát rendhagyóak voltak, de legalább megrendezésre került az év egyetlen nemzetközi kajak-kenu versenye, ahol a magyar sikerek ezúttal sem maradtak el.

A szombat délelőtti para finálék során egy magyar aranyérem született: Molnárné Tóth Julianna második lett a VL2-es kategóriában, 500 méteren.

A tavaly nyári olimpiai kvalifikációs szegedi világbajnokság a #sikersztori szlogent kapta, az ideinek pedig az is lehetne a címe, hogy a sikersztori folytatódik, ugyanis az épek első szombat döntőjében rögtön magyar siker született.

Az újpesti Lucz Anna remekül kapta el a rajtot az olimpiai K-1 200 méteres versenyszámban, végig tartotta a tempót, a végén pedig négy századmásodperccel előzte meg a svéd Moa Vikberget.

Lucz Anna (jobbra) remekül zárta az idei évet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A futamban még elindult Lucz Anna csapattársa, Kiss Blanka, aki az ötödik helyen ért célba.

Ezt az évet most jól sikerült lezárni, pedig nem volt könnyű. Csapatszinten próbáltuk egymást összetartani, és nagyon készülünk a jövő évre" – mondta az M4Sport kamerája előtt Lucz Anna, aki az országos bajnokságon is első helyen végzett ebben a versenyszámban. A 21 éves a kajakos vegyeszónában elmondta, nem számít milyen kis különbséggel nyert, mert csak a győzelem a fontos. Hozzátette, hogy a következő szezonban is keményen készül majd erre az olimpiai versenyszámra, de nem fog csalódni, ha nem jut ki Tokióba, mert remek 200 méteres versenyzők vannak Magyarországon, neki pedig bőven van még ideje.

Lucz Anna ölelkezik az édesanyjával az eredményhirdetés után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően a férfi K-1 200 méteren az olasz Andrea Di Liberto elképesztően rajtolt, szinte kilőtt a rajtgépből, azonban Csizmadia Kolos tudta tartani vele a lépést, és végül 18 század másodperccel lemaradva az ezüstérmet nyerte meg az olimpiai versenyszámban.

Férfi K-1 1000 méteren mindkét magyar, a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint és az augusztusi országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádám is első lett saját előfutamában, míg a harmadik előfutamot a 2018-as vb-győztes portugál Fernando Pimenta nyerte, így mindhárman bejutottak a fináléba.

A szombati királykategóriás döntőt Pimenta kezdte jól, a portugál az első 300 méteren több mint egy másodperces előnyre tett szert, de Varga Ádám és Kopasz Bálint tartotta a pozícióját a második és a harmadik helyen.

Féltávnál a portugál már két hajóhosszal vezetett, de kétszázzal a vége előtt Kopasz elkezdett hajrázni és egyre közelebb került Pimentához. Az utolsó métereken az algyői kajakos már csak centikre volt a portugáltól, akinek végül kitartott az előnye, így megnyerte a futamot, Varga Ádám pedig a harmadik helyen ért célba Kopasz Bálint mögött.

Kopasz Bálint és Fernando Pimenta ezúttal is nagyot csatáztak Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Láttam, hogy Pimenta a rajt után erős utazót ment, és azt is, hogy bírni fogja az utazó sebességet. Úgy tűnt, készült a tavalyi veresége után.

Nagyon örülök, hogy Ádám is itt volt, és két szuperformában lévő magyar is indulhatott. Szüksége is van a nemzetközi tapasztalatokra" – értékelt Kopasz Bálint az M4Sport kamerája előtt.

„Nem tetszett a hátszél. Szembeszélben sokkal jobban érvényesül a technikám, és kisebb csapásokkal jobban tudok menni. Azért szerencsére így sem ment rosszul. Az előfutamok alapján azt tudtam leszűrni, hogy mi hárman (Pimentával és Kopasszal - a szerk.) aránylag kiemelkedünk a mezőnyből, hogy mi fog történni, azt nem tudtam. Úgy jöttem ide, hogy egy dobogóval elégedett lennék, ez szerencsére összejött" - mondta a vegyeszónában Varga Ádám, aki az országos bajnokságon legyőzte Kopasz Bálintot, aki 2016 óta nem kapott ki a magyar mezőnyben. A 21 éves kajakos és Kopasz Bálint már megpróbáltak összeülni egy jó páros reményében, de nem jártak sikerrel.

Szeretnék adni neki még egy esélyt" - mondta az Origónak a bronzérmes Varga Ádám.

Kopasz Bálint, Fernando Pimenta és Varga Ádám, aki dobogós lett élete első nemzetközi versenyén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi C-1 1000 méteres olimpiai versenyszámban a francia Adrien Bart hamar szert tett egy hajóhossznyi előnyre, míg a futam magyar indulója, a dunaújvárosi Kiss Balázs jó ideig a negyedik helyen lapátolt. A hajrában elfogyott a francia előnye, de sajnos Kiss is elfogyott a végére, így végül a kilencedik helyen ért célba. A futamot végül egy óriási hajrával a moldáv Szergej Tarnovszki nyerte meg, aki az utolsó métereken a francia Bartot és az orosz Ilija Pervukint előzte meg.

A női K-1 1000 méteres versenyszámon is remekül mentek a magyarok, ugyanis a 18 éves Rendessy Eszter több mint egy másodperces előnnyel legyőzte a német Carola Schmidttet, így az ifjúsági olimpiai bajnok élete első nemzetközi versenyén megszerezte a magyar csapat második szombati aranyérmet. A finálénak a 19 éves Csikós Zsóka személyében volt egy másik magyar résztvevője is, ő az ötödik helyen ért célba.

"A rajtom nem sikerült jól, kicsit elfújt a szél, de én lepődtem meg a legjobban attól, hogy ettől nem ijedtem meg. Az edzőm azt mondta, mindent adjak bele, a végére ne maradjon bennem semmi. Ezt sikerült megvalósítanom, nagyon elfáradtam" - mondta az MTI-nek Rendessy Eszter.

Szeged kajak-kenu világkupa 2020.09.26. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezután a férfi K-2 500 méteren a Balogh Gergely, Szendy Maximilián páros öt századdal maradt le a dobogóról, míg a Noé Bálint, Koleszár Mátyás kettős a hetedik helyen ért célba. A női C-1 500 méteres versenyszámban a 23 éves Kisbán Zsófia a hetedik, míg a 21 éves Bragato Giada nyolcadik helyen végzett.

Férfi C-2 500 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros remekül kapta el a rajtot, azonban a táv elején Fekete egy szerencsétlen mozdulat következtében elejtette a lapátot, és beborult a vízbe.

Balszerencsés volt a Hajdu Jonatán Fekete Ádám páros Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Sajnos, amikor ilyen nagy a szél, a víz generál hullámokat, ilyenkor nehéz irányítani a hajót. Sajnos a lapát beleakadt a hullámba.

Jonatánt sajnálom, mert ez egy páros verseny. Nélkülem nem tud beérni" – értékelt az M4Sport kamerája előtt Fekete Ádám.

A női K-2 500 méteres olimpiai versenyszámban a Bodonyi Dóra, Kőhalmi Emese páros ötödik lett, a Szellák Szabina, Zupkó Vanda kettős pedig a hetedik helyen ért célba.

Az utolsó szombat délutáni fináléban két magyar világbajnok is vízre szállt. A K-2 200 méteren kétszeres vb-győztes Birkás Balázs és a K-1 1000 méteres királykategória vb-címvédője, Kopasz Bálint is megmérette magát 500 méteren. A rajtot a portugál Fernando Pimenta kapta el a legjobban, de Kopasz Bálint és Birkás Balázs is kitartóan mentek vele. Féltávnál Kopasz robbantott és egy szemvillanás alatt maga mögött hagyta a portugált, és úgy nyerte meg a versenyszámot, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az 1-es pályán a szegedi Birkás szintén tartotta a lépést, és végül bronzérmes helyen végzett.

Kopasz Bálint óriásit hajrázott 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Már reggel is remek hangulatban ébredtem, pedig a hidegfront és a hatalmas szél miatt nem aludtam túl jól éjszaka. Már az ezres döntőnek is nagyon jó hangulatban indultam neki, éreztem a felevező sávban, hogy nagyon jó formában vagyok. Számítottam rá, hogy az első háromban leszek.

– mondta az Origónak Kopasz Bálint, aki a jövő évi olimpián a K-1 1000 méteres versenyszám egyik nagy esélyese lesz, de lehet, hogy több számban is rajthoz áll majd.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány rendre hangsúlyozza, hogy a kajaknégyesbe való bekerüléshez jó 400 és 500 méteres egyéni teljesítmény szükséges, márpedig Kopasz Bálint nem csak 1000 méteren, hanem 500-on is kiváló formát mutat.

Fernando Pimenta, Kopasz Bálint és Birkás Balázs a dobogón Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Ha sikerül kijutnom az olimpiára, és megvan az ezer egyes, akkor mellette azért jó lenne elindulni még egy versenyszámban. Az ötszáz négyes szerintem illene hozzám, az edzőm szerint nagyon jó stroke (vezérevezős – a szerk.) vagyok, márpedig neki jó szeme van ehhez, úgyhogy elhiszek neki.

Elől kéne ülnöm a négyesben, és kéne még három erős ember, így ki lehetne hozni egy brutálisan erős egységet.

Bíztató, hogy így megyek évek óta ötszázon, úgyhogy ott lenne a helyem. Minél több jó kimagasló emberből kéne összerakni a négyest, és akkor heti három gyakorlással nyert ügyünk lenne, és akár dobogósok is lehetnénk az olimpián" – tette hozzá Kopasz Bálint.

A gyorsasági és a para szakágban idén ez az egyetlen felnőtt nemzetközi verseny, 33 ország több mint 400 sportolója vesz részt rajta. A viadal vasárnapig tart a Maty-éren.