Támogatják a japánok az olimpiát – állítja Magyarország tokiói nagykövete

1 year before Tokyo Olympics mystery virus Beijing Shenzhen people wear MASK China Jan. January 2020 China's Lunar New Year holiday Tens of thousands of people travel VISIT overseas holiday Wuhan city announce another patient die dead DEATH mysterious SAR
A photo shows a board showing the number of days until the Tokyo Olympics at Tokyo Metropolitan Government Office in Shinjyuku Ward, Tokyo on July 23, 2020, just one year before the opening ceremony. The 2020 Summer Olympics is scheduled to take place from 23 July to 8 August 2021. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Dr. Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete személyes benyomásai alapján nem tapasztalja, hogy Japán az olimpia megrendezése ellen fordult volna. Ellenkezőleg, úgy látja, a szigetország mindent elkövet annak érdekében, hogy Tokió, még ha korlátozások mellett is, emlékezetes olimpiát rendezzen 2021-ben.

Mit szól a legfrissebb japán közvélemény-kutatási adatokhoz, miszerint a japánok háromnegyede helyteleníti az olimpia megrendezését?
Japán igen jól kezelte a járvány első hullámát, de a koronavírus okozta helyzet bizonytalansága az élet számos más területére is rányomja a bélyegét.

A japánok jelentős része szereti és támogatja az olimpiai eszmét, így az olimpia megrendezése is széleskörű társadalmi támogatottságot élvez.

A tokiói mindennapokban mennyire van jelen az olimpiát körülvevő bizonytalanság?
Egy új, ismeretlen helyzet bizonytalanságot szül, ez természetes. Emiatt 2020 második felében nem csak az olimpiával kapcsolatban vannak kételyei az embereknek, hanem a mindennapi élet egyéb területein is.

Elvezethet-e a közhangulat odáig, hogy belpolitikai, sőt külpolitikai jelentőségre emelkedjen: a japánok tiltakozása meghiúsíthatja-e az olimpia megrendezését?
Nincs tiltakozás, de a koronavírus-járvány új helyzetet teremt az eddig ismert életünk és mindennapjaink számos területén.

Dr. Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete Forrás: Külügyminisztérium

Mind Abe Sindzó miniszterelnök, mind pedig a tokiói kormányzó teljes mellszélességgel kiáll a játékok megrendezése mellett, hamarosan valószínűleg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is megvalósítható javaslattal állnak elő.

Nem csupán egy évvel vagyunk az olimpia előtt, hanem – ha nem halasztják el –, most kezdődnének a játékok. Jelenlegi tudásunk, a jelenlegi helyzet szerint jó döntés volt a halasztás? Nem járt volna-e mindenki jobban, ha idén „túlesnénk" rajta?
Az elmúlt hónapokat, illetve a mostani helyzetet tekintve megfontolt döntés született. Az ország jelenleg lényegében nem engedi be a külföldi állampolgárokat, és Japán most építi ki azt a kapacitást, amely a sportolók, illetve az olimpiára érkezők teszteléséhez lehet szükséges.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) Palanovics Norbert nagykövet (k) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j) társaságában Tokióban 2019. december 6-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Természetesen, amennyiben a vakcina addigra elérhető lesz, akkor az további támogatást adhat a szervezőknek az egészségügyi szempontból is biztonságos olimpia megrendezéséhez.

Japánban, szűkebben Tokióban a járvány miatti egészségügyi helyzet ad-e okot az aggodalomra, avagy a félelem erősebb a valós veszélynél?
A koronavírushoz köthető megbetegedések vagy a halálozások számát egymillió főre vetítve a szigetország – július végi állapot szerint – nemzetközi összehasonlításban is nagyon jól teljesített a helyzet kezelésében. Az általánosan magas higiéniakultúra, valamint a maszkviselés évtizedes hagyományai mind-mind hozzájárulnak ehhez.

Nagykövet úr, a nagykövetség kapcsolatban van-e a Magyar Olimpiai Bizottsággal, ellátja-e a MOB-ot tanácsokkal?
Évek óta nagyon szoros az együttműködésünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az olimpiai felkészítést szolgáló edzőtáborok szervezése kapcsán, a MOB-bal közös erőfeszítések eredményeként számos olyan várossal sikerült komoly kapcsolatokat kialakítanunk, amelyek magyar sportolókat fogadnak. Kifejezetten büszkék vagyunk az együttműködésre Tocsigi tartománnyal, ahol öt város viseli a „magyar host town" címet. Számunkra különösen fontos, hogy a sportra épített kétoldalú kapcsolataink fenntarthatóvá váljanak, és megmaradjanak az olimpiát követően is, s így hosszú távon szolgálhatják Magyarország és Japán barátságát.

Újraindult a számláló 2020. július 23-án Tokióban Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kentaro Aoyama

Már látható, hogy Tocsigi tartománnyal, illetve az úszóválogatottunkat fogadó Kórijama városával az olimpia végeztével sem fog kihűlni a kapcsolatunk, hanem tovább tudjuk és fogjuk építeni azt a jövőben is.

Lát-e esélyt a „hagyományos" olimpia megrendezésére, avagy a „buborékolimpia" valószínűbb?
Biztos vagyok benne, hogy az eredeti tervekhez képest lesznek változtatások a rendezésben, de a japán szervezők biztosan nem adják fel, hogy a „hagyományoshoz" közelítő olimpiát rendezzenek. Én is bizakodó vagyok e tekintetben. Reményeim szerint sikeres, sok szempontból különleges és mindenképp emlékezetes „2020-as" olimpiát láthatunk majd jövőre Japánban.