Valter Attila nem tudta megvédeni a rózsaszín trikót a Giro eddigi legnehezebb szakaszán

Horizontal
Team Groupama-FDJ rider Hungary's Attila Valter (L), in the overall leader's pink jersey, rides with his team during the ninth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 158 km between Castel di Sangro and Campo Felice (Rocca di Cambio) on May 16, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A Giro d'Italia kerékpáros körverseny 9., eddigi legkeményebb szakaszán, Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeren 3400 méter szintkülönbség és egy 1500 méteres murvás befutó várt a mezőnyre. Az összetettben élen álló Valter Attila a legutolsó kilométerig tartotta magát a világ legjobbjaival, és csak akkor tudták őt leszakítani. A szakaszt a kolumbiai Egan Bernal nyerte, Valter Attila pedig az ötödik helyről várhatja a folytatást.

A sík szakaszok után vasárnap már több komoly emelkedő is várt a mezőnyre. A rózsaszín trikós, azaz az összetettben az élen álló Valter Attilát nagyjából a cél előtti 30 kilométerig vitte a mezőny elején a csapata, a Groupama-FDJ, majd ott, szinte már szokás szerint, az Ineos Grenadiers vette át a vezetést. A nagyobb tempóra kapcsoló mezőny ekkor eredt igazán a 6-8 fős szökevénycsapat nyomába.

A Groupama-FDJ nagy munkát végzett vasárnap Valter Attiláért:

A szakasz utolsó 13 kilométere folyamatosan emelkedett, az utolsó hat kilométer volt a legkeményebb, míg az utolsó 1,5 kilométer nem csupán jó 9 százalékos volt átlagban, de murvás is.

Az utolsó 6 kilométer szintrajza:

Ekkor az FDJ még négy segítővel vitte Valter Attilát, de egyre nagyobb lett a tempó, amit felváltva diktáltak az összetettben a magyar versenyző mögött lesben álló összetett esélyesek csapatai, azaz az Ineos (Egan Bernalért 16 mp hátrány), a Quick-Step (Remco Evenepoelért 11 mp) és az Astana (Alekszandr Vlaszovért 24 mp). De a Movistar is nagyon ment, Valternek és a segítőinek pedig kapaszkodniuk kellett a sorba, hogy ne legyen szakadás.

Murvás szakasz az utolsó 3 kilométeren:

Az utolsó 3 kilométer elején egy 600 méter hosszú alagútban tűnt el a mezőny, majd jött 1500 méter murva, ami Valter Attila montuain bike-os múltja miatt nem tűnt veszélyesnek.

Az élen sokáig egyedül haladó francia Geoffrey Bouchard-t ezer méterrel a cél előtt érte utol Geoffrey Bouchard (Jumbo Visma), de ennél szomorúbb volt látni, hogy az ineosok leszakították Valter Attilát, Egan Bernal pedig iszonyú erőt mutatva mindenkit állva hagyott az utolsó 500 méteren, és a Tour de France két évvel ezelőtti győztese megnyerte a szakaszt, elvitte a tíz másodperces jóváírást, és átvette a vezetést összetettben. Valter Attila végül 48 másodperccel Bernal mögött ért célba, az összetettben pedig az ötödik helyről várhatja a folytatást 43 másodperc hátránnyal.

Az összetett állása:
1. Egan Bernal (Ineos)
2. Remco Evenepoel (Jumbo) 15 mp hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (Astana) 21 mp
4. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 36 mp
5. Valter Attila (Groupama-FDJ) 43 mp