Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Thomas Bach biztos benne, hogy a tokiói olimpián szereplő sportolóknak jóval több mint nyolcvan százaléka be lesz oltva a koronavírus ellen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az ötkarikás játékok koordinációs bizottságának videokonferencia formájában zajló ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy jelenleg hetvenöt százalékra tehetők azok száma, akik már megkapták a védőoltást.

Bach leszögezte: a legfontosabb szempont a NOB számára változatlanul az, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények közepette rendezzék meg a tokiói olimpiát és paralimpiát, s e törekvés része, hogy az olimpiai falu biztonságos hely legyen.

Kitért rá: a NOB szeretné folytatni a segítségnyújtást a pandémiával szembeni fellépéshez úgy is, hogy az egyes nemzeti olimpiai küldöttségekben, az egészségügyi személyzet részeként további orvosok, ápolónők kapjanak helyet.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a NOB elnökének szavai a japán közvélemény megnyugtatására is szolgálnak, miután az országban a járvány kiváltotta félelmek közepette növekszik az olimpia elutasítottsága.

A tokiói ötkarikás játékok törlését támogató májusi online petíciót kilenc nap alatt 350 ezren írták alá.

Thomas Bach július 12-én utazik Japánba Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yomiuri

Bach július 12-én, a tokiói olimpia megkezdése előtt 11 nappal utazik majd Japánba. A NOB az elnöki látogatás előtt még ellenőrzi az előkészületeket, ezen a héten is tartózkodik egy csoport a helyszínen, a cél az, hogy meggyőzzék a japán lakosságot, az olimpia és a paralimpia biztonságos lesz. John Coates NOB-alelnök június 15-én ismét elutazik Tokióba.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem utazhatnak el a két sporteseményre, amelyek megrendezése létfontosságú a NOB számára, mivel a szervezet a bevételeinek nagyjából 75 százalékát a televíziós közvetítési jogdíjakból, 18 százalékát pedig szponzorációs szerződésekből teremti elő.

Japán ugyanakkor már eddig is 15,4 milliárd dollárt költött a rendezésre, de kormányzati vizsgálatokból az derült ki, hogy ez az összeg jóval magasabb is lehet.

A tavalyról elhalasztott nyári olimpiát július 23-tól augusztus 8-ig bonyolítják le a japán fővárosban, ahol a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Mindent egy helyen az Eb-ről