Vágólapra másolva!
A budapesti Duna Arénában rendezett vizes Európa-bajnokság medencés versenyeinek pénteki döntőiben Szabó Szebasztián egy századdal megelőzve a szám világcsúcstartóját, megnyerte a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjét. A női 1500 méter gyorson Késely Ajna negyedik, míg Mihályvári-Farkas Viktória 6. lett. Telegdy Ádám úgy egyéni csúccsal döntős 200 háton. A nap zárásaként a női 4x200 méteres gyorsváltó kiváló teljesítménnyel lett ezüstérmes a britek mögött. 

Az ötödik nap döntős programja a női 1500 méter fináléjával kezdődött, ahol két magyar, Késely Ajna és a 400 méter vegyesen ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória volt érintett. Késely Ajna 4. volt 800 méter gyorson, viszont 1500-on is van már Eb-érme, azaz annak ellenére is az esélyesek közé tartozott, hogy csak a hatodik idővel jutott be a döntőbe. Mihályvári-Farkas Viktória viszont egyéni csúccsal, a második legjobb idővel várta a rajtot, nála jobbat csak az aktuális világ- és Európa-bajnok olasz Simona Quadarella tudott jobbat, igaz ő közel tíz másodperccel.

A táv első harmadánál, azaz 500 méternél Quadarella már két testhosszal vezetett az élen, míg Mihályvári-Farkas a 4., míg Késely Ajna a 6. volt. Féltávnál Mihályvári-Farkas már teljesen ráúszott a harmadik olasz Caramignolira, és Késely is már ötödik volt. Ezer méternél ugyanez volt a sorrend, de 150 méterrel később a rutinosbb Késely Ajna megelőzte az FTC kissé már fáradni látszó úszóját.

Késely Ajna nagyon jól bírta a táv utolsó harmadát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Férfi 50 pillangón Szabó Szebasztián 23.10 másodperces idővel holtversenyben a harmadik helyen jutott a döntőbe, és elsősorban a 22.90-es országos csúcsa megdöntését tűzte ki célul, ami már éremmel is kecsegtetett. És nem is kellett csalódnunk: kiváló rajt után végig vezetve,

a világcsúcstartó ukrán Andrij Govorovot egy századdal megelőzve az első helyen csapott célba Szabó Szebasztián!

A vajdasági úszónak szerb színekbben már volt érme felnőtt világversenyről, magyar színekben azonban ez volt az első alkalom, hogy érmet tudott nyerni.

Szabó Szebasztián először nyert érmet, és mindjárt aranyat magyar színekben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar válogatottként ez az első aranyérem, eddig mindig lemaradtam pár századdal, de most nagyon boldog vagyok. Remélem, innen még jobb lesz" – mondta a győriek kiváló sprintere a finálé után az M4 Sport munkatársának.

A férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjébe Milák Kristóf a hetedik idővel kvalifikált, azaz az egyes pályán úszhatott. A 200 pillangó világcsúcstartója már többször bizonyította, hogy nem csak szórakozásból ússza a gyorsot, és, ha bejut egy döntőbe, akkor számolni kell vele. Ötvennél Milák fordult az élen, ahogy féltávnál is, azonban a harmadik hossz után már negyedik volt, és végül 1:45.74-es egyéni csúccsal ötödik lett, alig két tizeddel elmaradva Kozma Dominik országos csúcsától. Az orosz Martin Maljutyin új Európa-bajnoki csúccsal nyert.

Milák Kristóf 200 gyorson megközelítette az országos csúcsot Forrás: Magyar Úszó Szövetség, Facebook

Férfi 200 háton Kovács Benedek és Telegdy Ádám úszott a döntőért. Utóbbiank az olimpián ez a fő száma. Mindketten a második futamban úsztak, ahol a brit Luke Greenbank nagy fölénnyel nyert, Telegdy pedig 1:56.17 perces új egyéni csúccsal a második helyen jutott be a döntőbe, összesítésben a harmadik legjobb idővel. Kovács hatodik lett, de ő is egyéni csúcsot úszott, 1:58.20 perccel.

"Ha itt most lefújnák az Eb-t, én már elégedetten mennék haza, hiszen összejött egy egyéni csúcs. Munkából jöttünk, nem készültünk külön erre a versenyre, úgyhogy egyértelműen elégedett vagyok. A döntő már örömúszás lesz, de, ha időmből még egy kicsit le tudok csípni, és összejönne egy 1:55-ös idő, az lenne az igazi" – mondta el a futam után Telegdy Ádám.

Női 200 vegyesen a második, illetve a negyedik idővel a középdöntőbe jutó Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is az első futamban állt rajtkőre. Az első hossz, azaz a pillangó után Sebestyén vezetett, Hosszú volt a harmadik, a háromszoros olimpiai bajnok azonban háton az élre állt, míg Sebestyén negyedikként fordult. Hosszú megnyugtató előnnyel fordult a gyorsra, és végül egy testhossz előnnyel nyerte a futamot (2:10.66), míg Sebestyén Dalma a harmadik lett (2:12.34), összesítésben pedig nyolcadik, azaz két magyar lesz a 200 vegyes döntőjében.

Hosszú Katinka magabiztosan jutott be a döntőbe Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nap eredetileg utolsó döntőjében, a női 4x200 gyors döntőjében a hetes pályán úszó magyar csapatban egy csere volt, Verrasztó Evelyn helyett Kapás Boglárka került be Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni és Veres Laura mellé. Az első résztáv után Jakabos a negyedik helyen váltott két percen belüli 200-at úszva. Fábián Fanni egy hellyel fentebb hozta a csapatot, a táv országos bajnoka, Veres Laura előtt pedig már csak a britek maradtak az utolsó váltásra. Kapás Boglárka pedig tartotta a második helyet, pedig az olaszoknál Federica Pellegrini üldözte, de nem tudta utolérni – ezüstérmes a magyar váltó!

"Láttam, hogy jó kezekben van a vége, úgyhogy egyáltalán nem izgultam" – mondta a döntő után Jakabos Zsuzsanna.

"A hatodik 200 gyorsom volt az Eb-n. Nem mondom, hogy nagyon jól sikerült, de azért elégedett vagyok. Bogi és Laura nagyon nagyot úszott" – mondta Fábián Fanni, míg Veres Laura karrierje során először úszott 1 perc 59 alatt.

"Nagyon bíztam benne, hogy meglesz az érem, de csak akkor akartam ezzel foglalkozni, amikor felállok a rajtkőre. Tudtam, hogy az olaszoktól Pellegrini úszik, de meglett az ezüst" – mondta boldogan Kapás Boglárka.

Kapás Boglárka a 200 méter pillangó aranyérme után egy ezüstöt is szerzett a Duna Arénában Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Női 100 gyorson Gyurinovics Fanni délelőtt a 18. időt úszta, de ketten kiestek előle, így rajthoz állhatott délután a világsztárokkal zsúfolt (az ő futamában volt például a két holland klasszis, Femke Heemskerk és Ranomi Kromowidjojo is) mezőnyben. Gyurinovics célja nem a döntő volt, hanem a délelőtt úszott 55.04 másodperces egyéni rekordjának megdöntése. Végül 7. lett a fiatal úszó, századra ugyanannyit úszva, mint délelőtt, és végül a 15. helyen zárta az Eb-t.

A férfi 50 mell középdöntőjének második futamában állt rajthoz Gál Olivér, valamint a magyar csúcstartó, de szerb színekben versenyző Szilágyi Csaba. Ugyanitt indult a világcsúcstartó Adam Peaty, a fehérorosz Ilja Simanovics és az orosz Kirill Prigoda is. Peaty végül három századdal verte a fehéroroszt, Szilágyi a hatodik, míg Gál a nyolcadik lett a futamában, így egyikük sem jutott be a döntőbe.

Női 100 méter háton a brit Kathleen Dawson új Európa-bajnoki csúccsal győzött az 50 háton első holland Kira Toussaint előtt. Azonban a svédek óvtak, miután a svéd Louise Hansson (aki csak egy visszalépés miatt lehetett ott a döntőben) nem hallotta a túl halk startjelzést, így megismételték a döntőt. Amit Dawson ismét megnyert, Marija Kamenyeva ismét harmadik lett, csak Toussaint járt pórul, ő negyedik lett, míg az ezüstérmet az olasz Panziera szerezte meg.

A női 200 méteres mellúszás döntőjében a háromszoros világbajnok Julija Jefimova csak a hatodik idővel rajtol, azonban a mezőnyből csak a brit Molly Renshaw és a svájci Lisa Mamie tudta legyőzni az orosz klasszist. A brit úszó az első aranyérmét nyerte felnőtt világversenyen.

Eredmények, döntők:
női 1500 méter gyors:
1. Simona Quadarella (olasz) 15:53.59 perc
2. Anasztaszja Kirpicsnyikova (orosz) 16:01.06
3. Martin Rita Caramignoli (olasz) 16:05.81
4. Késely Ajna 16:10.50
...6. Mihályvári-Farkas Viktória 16:17.27

férfi 50 méter pillangó:
1. Szabó Szebasztián 23.00 másodperc
2. Andrij Govorov (ukrán) 23.01
3. Andrej Zsilkin (orosz) 23.08

férfi 200 méter gyors:
1. Martin Maljutyin (orosz) 1:44.79 (új Európa-bajnoki csúcs)
2. Duncan Scott (brit) 1:45.19
3. Thomas Dean (brit) 1:45.34
...5. Milák Kristóf 1:45.74

női 200 méter mell:
1. Molly Renshaw (brit) 2:21.34 perc
2. Lisa Mamie (svájci) 2:22.05
3. Julija Jefimova (orosz) 2:22.16

női 100 méter hát:
1. Kathleen Dawson (brit) 58.49
2. Margherita Panziera (olasz) 59.01
3. Marija Kamenyeva (orosz) 59.22

női 4x200 méter gyorsváltó:
1. Nagy-Britannia 7:53.15 perc
2. Magyarország 7:56.26
3. Olaszország 7:56.72