Vágólapra másolva!
2010 óta először győzték le Hosszú Katinkát 200 méteres vegyesúszásban, így a szám olimpiai és négyszeres világbajnoka bronzérmes lett a Duna Arénában az Európa-bajnokság hatodik versenynapján. Milák Kristóf 100 pillangón ismét Európa-bajnoki rekordot úszott, így a legjobb idővel jutott be a vasárnapi döntőbe, ahol ott lesz Szabó Szebasztián is. Telegdy Ádám ötödik lett 200 háton, ugyanezen a távon Burián Katalin is készülhet a döntőre. Az olasz Benedetta Pilato világcsúcsot úszott női 50 méter mellen.

A nap első magyar érdekeltségű döntőjében Telegdy Ádám fő számában 200 méter háton egyéni csúccsal, a harmadik idővel jutott be a döntőbe, és 3-as pályán úszott. Féltávnál Telegdy az ötödik helyen fordult, és végül hiába nyomta meg az utolsó hosszt, nem tudott előrébb lépni.

200 vegyesen Hosszú Katinka sorozatban hatodik Eb-győzelmére készült, amiben elsősorban az olasz Ilaria Cusinato próbálta megakadályozni a bajai klasszist, aki nem mellékesen négyszeres világbajnok, olimpiai bajnok és világcsúcstartó is ezen a távon. A döntőben volt még egy magyar, Sebestyén Dalma a nyolcas pályán úszott.

Hosszú Katinka Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első résztáv, azaz a pillangó után Hosszú negyedik, Sebestyén pedig hetedik volt. Háton öten szinte egyszerre értek a falhoz, de Hosszú már második volt, míg Sebestyén visszacsúszott a nyolcadik helyre. Mell után Hosszú negyedikként fordult, gyorson pedig hiába hajrázott óriásit, ketten is meg tudták előzni,

de jellemző, hogy mennyire szoros volt a verseny, hogy az első három között mindössze 13 század volt a különbség.

Hosszú Katinka ezzel megszerezte a 24. Európa-bajnoki érmét, amivel Sarah Sjöströmöt megelőzve minden idők legsikeresebb úszója lett a kontinensviadalokon.

„A 200 pillangó után azt mondtam, hogy nem tudtam magam kiúszni, ez viszont egy jó úszás volt. Edzésből jöttem, nekem ilyenkor az a legnehezebb, hogy a gyorsaságom meglegyen.

– mondta az úszás után elégedetten Hosszú Katinka, aki arra a felvetésre, hogy mennyire sűrű a mezőny, mosolyogva annyit mondott, hogy

„olyan sokan azért nincsenek hét körül",

amivel 2:06.12-es világcsúcsára.

„Ebben az úszásban semmi nem maradt, nagyon kiúsztam magam. Nagyon örülök, hogy háromszor is olimpiai A szinten belül tudtam úszni. Tanulnom kell még, de már nagyon várom a folytatást" – mondta a döntő után Sebestyén Dalma.

A nap utolsó döntőjében, a 4x200-as mix gyorsváltóban a Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni összeállítású magyar csapat a hatodik helyen ért célba, de a dánok kizárása után végül hivatalosan az ötödik helyen zártak.

Férfi 100 méter pillangón a középdöntőben Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is a második futamban úszott. Milák délelőtt Európa-bajnoki rekordot úszott, Szabónak pedig ez lesz a fő száma az olimpián. Milák féltávnál megint „csak" harmadik volt,

az utolsó harminc méteren viszont ismét állva hagyta a mezőnyt, és 50:62 másodperces új Európa-bajnoki rekorddal nyerte a futamot,

és jutott tovább a legjobb idővel, míg Szabó 51:45-tel harmadik lett, összesítésben pedig hatodik idővel jutot be a döntőbe.

Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 22-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Egyszer sem jött ki a fal rendesen. A fordulónál még hagyján, de a végét inkább hagyjuk. Remélem, a döntőben ezek a technikai dolgok rendben lesznek, és akkor egy ennél is jobb időt fogok úszni" – mondta az úszás után Milák Kristóf az M4 Sportnak nyilatkozva.

"A sebességem megvan, örülök, hogy tudok javítani az időmön. Lesz egy nap pihenőm, most már csak a döntőre koncentrálok, és remélem, hogy tudok valamit jót produkálni" – mondta Szabó Szebasztián.

Női 200 háton az Eb-bronzérmes Burián Katalin, akinek az olimpián egyértelműen ez lesz a fő száma, és Szabó Feltóthy Eszter volt érdekelt a középdöntőben. Utóbbi 2:09.97-es idővel harmadik lett a futamában, míg Burián kicsit talán tartalékolva is lett második a futamában,

és ő a második, míg Szabó Feltóthy a hatodik idővel került be a vasárnapi döntőbe.

„Annyira nem tartalékoltam, mint szerettem volna, de fontos volt, hogy jó pályán úszhassak a döntőben. Lehetnek meglepetések, de szerintem elég rutinom van már a döntőkhöz" – mondta az úszás után Burián Kata, a BVSC úszója.

Női 50 pillangón Bordás Beatrix egy visszalépésnek köszönhetően rajthoz állhatott a középdöntőben, ahol futamában 26:69 másodperccel a nyolcadik lett, így nem jutott be a döntőbe. 50 méter mellen Sztankovics Anna 31:04 másodperces új országos csúccsal hetedik lett a futamában és nem jutott be a döntőbe.

A futamát megnyerő 16 éves Benedetta Pilato 29:30 másodperces új világcsúccsal első helyen jutott be a döntőbe!

Délelőtt még "csak" a junior világcsúcsot, délután már a felnőtt rekordot is megdöntötte Benedetta Pilato Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Férfi 800 gyorson a nyíltvízi versenyeken három aranyérmet szerző olasz Gregorio Paltrinieri honfitársával, Gabriele Dettivel, és az 1500-on őt legyőző ukrán Mikhajlo Romancsukkal vívott nagy csatát. Utóbbi végül 750-nél megelőzte, és másodszor is legyőzte Paltrinierit.

Női 100 gyorson Femke Heemskerk élete első felnőtt aranyérmét nyerte világversenyen. Az olimpiai bajnok honfitársa, Ranomi Kromowidjojo a dobogóról is lemaradt.

Férfi 50 mellen a világcsúcstartó brit Adam Peaty minden idők hetedik legjobb eredményével simán nyerte meg sorozatban negyedik Eb-aranyát ezen a távon.

Eredmények, döntők:
női 200 méter vegyes
1. Anastasia Gorbenko (izraeli) 2:09.99 perc
2. Abbie Wood (brit) 2:10.03
3. Hosszú Katinka 2:10.12
...7. Sebestyén Dalma 2:12.42

férfi 200 méter hát
1. Jevgenyij Rilov (orosz) 1:54.46 perc
2. Luke Greenbank (brit) 1:54.62
3. Roman Mityukov (svájci) 1:56.33
...5. Telegdy Ádám 1:56.67

férfi 800 méter gyors
1. Mikhajlo Romancsuk (ukrán) 7:42.61 perc
2. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:43.62
3. Gabriele Detti (olasz) 7:46.10

női 100 méter gyors
1. Femke Heemskerk (holland) 53:05 mp
2. Marie Wattel (francia) 53:32
3. Anna Hopkin 53:43

férfi 50 méter mell
1. Adam Peaty (brit) 26:21 mp
2. Ilja Simanovics (fehérorosz) 26:55
3. Nicolo Martinenghi 26:58

4x200 mix gyorsváltó
1. Nagy-Britannia 3:22.07 perc
2. Hollandia 3:22.26
3. Olaszország 3:22.64
...Magyarország 3:26.27