Korrupció, csalás, doppingesetek eltussolása - döbbenetes dolgokat tartalmaz az Aján Tamásról készült vizsgálati jelentés

Antalay TURKEY Tamás Aján MEDIA 12th SportAccord Convention Belek HORIZONTAL
Aján Tamás az elmúlt húsz évben elnökként vezette a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget
Vágólapra másolva!
Tíz hónapos nyomozás után ezen a héten tette közzé vizsgálati jelentését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (ITA). A jelentés döbbenetes dolgokat tárt fel. Csalás, a doppingeredmények elhallgatása, folyamatos meghamisítása zajlott a magyar IWF-elnök, Aján Tamás vezetésével. Az 50 oldalas jelentés legérdekesebb részeit az olimpiai sportágakkal foglalkozó Insidethegames oldal tette közzé.

Az ITA-t novemberben kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás és további vezetők ügyében. A tesztelő ügynökség többek között azt ellenőrizte, hogy a magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt követett-e el szabálysértést, nevezetesen azzal, hogy doppingeseteket tussolt el.

A jelentésből kiderül, hogy Aján Tamás mellett még két sportvezetőt helyeznek vád alá. Egyikük a románok egykori olimpiai bajnoka, Nicu Vlad, aki jelen pillanatban is a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség egyik alelnöke. A másikuk a török Hasszan Akkus, aki az Európai Súlyemelő Szövetség elnöke, s szintén tagja az IWF elnökségének. Mind a mai napig az.

Az ITA nyomozása valószínűleg azt eredményezi, hogy Törökország egyetlen súlyemelőt sem indíthat el a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpián. A törökök amúgy három súlyemelővel indultak volna az olimpiai játékokon, ennyien szerezték meg a kvalifikációt. A Török Súlyemelő Szövetséget most azzal vádolják, hogy az IWF-fel és annak elnökével, Aján Tamással összejátszva megpróbáltak 17 doppingesetet eltussolni 2012-ben.

Nem ez volt az Aján vezette IWF egyetlen bűne.

A jelentés szerint a románok súlyemelője, Roxana Cocoș úgy indulhatott el a 2012-es londoni olimpián, hogy előtte kétszer is lebukott a doppingvizsgálaton. A női 69 kg-os súlycsoportban versenyző román nő ezüstérmet nyert, de ettől később megfosztották. Aján és Nicu Vlad tudta, hogy a román versenyzőnek semmi esetre sem lett volna szabad az olimpián elindulnia, mégis szemet hunytak a korábbi doppingesetek felett.

A román Roxana Daniela Cocos, aki úgy indulhatott el a 2012-es londoni olimpián, hogy előtte lebukott a doppingon Forrás: AFP/Bertrand Guay

Az ITA tíz hónapon át tartó nyomozása most a 2009 és 2019 közötti tíz év gyanús doppingeseteit vizsgálta meg. Mindez azután történt, hogy az ARD német tévécsatorna 2020 januárjában leleplező dokumentumfilmben mutatta be Aján Tamás üzelmeit. Az IWF elnöke kezdetben mindent tagadott, majd lemondott elnöki tisztségéről.

A mostani jelentésből kiderül, hogy 2010 óta 146 olyan doppingeset volt a súlyemelésben, amelyet nem zártak le.

Az ITA az elmúlt 10 hónapban több mint 10 ezer e-mailt, 2000 csatolt file-t, 75 nyomozási, vagy hírszerzési jelentést vizsgált át. Az eredmények döbbenetesek. Három ország került fókuszba: Románia, Törökország és Azerbajdzsán. Megállapították, hogy az Aján vezette IWF már 2010-ben tisztában volt a doppingesetekkel, mégsem tettek semmit azért, hogy ezek az ügyek napvilágra kerüljenek. Aján és az IWF-ben dolgozók kínosan vigyáztak arra, nehogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfedezze ezeket az eseteket.

Aján és Vlad annyira magabiztos volt, s annyira nem volt félelemérzetük, hogy a doppinggal lebukó román Roxana Cocoșnak is engedélyezték a londoni olimpián történő versenyzést.

Pontosan ez az eset mutatja meg, mennyire súlyos ügyekről van szó.

Az ügy 2012 tavaszán kezdődött, amikor Roxana Cocoș az Antalyaban rendezett Európa-bajnokságon pozitív doppingmintát szolgáltatott. 2012. május 10-én Nicu Vlad azt nyilatkozta, hogy a sportolót felfüggesztik. Ennek ellenére a román sportolónő ott volt a londoni olimpián, bár Aján mintha megérezte volna, hogy ebből az esetből még baja lehet. Ezt az e-mailt írta ugyanis Nicu Vladnak:

Nicu Vlad azonban nem hallgatott Ajánra, és a román vezetés benevezte a dopping miatt korábban lebukó sportolónőt.

Azerbajdzsánban is különös dolgok történtek. 2013-ban 18 azeri súlyemelő összesen 23 esetben adott pozitív doppingmintát. Ennek ellenére ezek a sportolók elindulhattak a 2013-as világbajnokságon. Aján ezzel kapcsolatban e-mailt írt az Azeri Súlyemelő Szövetségnek. Az ITA most közzétette ennek az e-mailnek a tartalmát is. "Szörnyű hiba volt, amikor az év elején nem ragaszkodtam szigorúbb szankciók alkalmazásához az önök emelőire és edzőire" - írta Aján. "Az említett eseteket még nem tesszük közzé, de a WADA és a NOB előtt már nem vállalhatom a felelősséget az azeri szövetségért" - írta Aján.

- írta Aján.

Aján Tamás, akit nagyon súlyos dolgokkal vádol az ITA jelentése Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Ibrahim Yozoglu

Az IWF jelenlegi ideiglenes elnöke, a brit orvos. dr. Michael Irani is megszólalt az esettel kapcsolatban:

Az ITA-val együttműködő WADA üdvözölte a jelentést. Witold Banka WADA-elnök kitért rá, hogy az általa vezetett szervezetet nagyon felháborították a feltárt esetek, és a WADA továbbra is szorosan együttműködik az ITA-val, valamint a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsen kideríteni a sok éven át rejtegetett igazságokat.

A tesztelő ügynökség azt is vizsgálja, hogy indítható-e jogi eljárás Aján Tamás és a többiek ellen, és szankcionálható-e az IWF 82 éves exelnöke.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

A teljes jelentést itt tudja elolvasni.

Forrás