Nem akart, mégis rekordot döntött a világbajnok amerikai atléta

Allyson Felix atlétika olimpia
USA's Allyson Felix reacts after the women's 400m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Allyson Felix azt nyilatkozta, sosem szerepelt a céljai között Carl Lewis rekordjának megdöntése, de mégis "elképesztő", hogy ezt sikerült véghez vinnie.

A 13-szoros világbajnok atléta az idei tokiói olimpián a 400 méteren nyert bronzzal, és a 4x400-as váltóval szerzett arannyal összesen 11 ötkarikás érem büszke tulajdonosa lett.
A 35 éves sportoló ezzel minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétája, már csak a finn Paavo Nurmi előzi meg 12 medállal. Viszont sikerült megdöntenie honfitársa, Carl Lewis rekordját, aki összesen 10 ötkarikás érmet (9 arany, 1 ezüst) gyűjtött.

Allyson Felix minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétája Forrás: AFP/Jewel Samad

A hétszeres olimpiai bajnok futó szerdán elismerésben részesült, egyéni kategóriában az Év Női Sportolójának választotta a Nők Sportja Alapítvány.

"Elképesztő, hogy én lettem Tokió legeredményesebb amerikai atlétája, és az, hogy képes voltam megelőzni Carl Lewist. Érdekes, mert ez számomra sosem volt kitűzött cél"

- fogalmazott a díjátadón a sprinter, akinek 2018-ban született meg kislánya.

"Úgy gondolom, ezzel megmutathatom a nőknek, hogy nincsenek határaink"

- tette hozzá a Felix, aki az első olimpiai érmét 2004-ben, Athénban szerezte. Összesen öt alkalommal vett részt ötkarikás játékokon, hét aranyat, három ezüstöt, és egy bronzot nyert az Egyesült Államok színeiben.