Vágólapra másolva!
Szikszai Róbert olimpiai ötödik lehetett volna diszkoszvetésben azzal az új egyéni csúcsával, amit október elején dobott. Azonban a nyíregyházi atléta néhány, a kvalifikációs időszak utolsó pillanatában szürreálisan nagyot dobó riválisa miatt végül nem lehetett ott Tokióban. Cserébe 66.93 méteres októberi dobásával már nagyon hamar biztosította helyét a 2022-es esztendő legnagyobb világeseményein.

Fennáll a veszélye annak, hogy a nemzetközi szövetség amúgy jól felkészült szakemberei jövőre sem tudják kiszűrni azokat a dobóatlétákat, akik a határidő 24. órájában hihetetlen eredményeket produkálva teljesítik a részvételhez szükséges szinteket. Ezért is fontos, hogy a nyíregyházi Szikszai Róbert már idén októberben bebiztosította magát. Azt viszont így sem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy a tokiói olimpia előtt száznál is több panasz érkezett a manipuláltnak vélt eredmények miatt.

Olimpiai ötödik lehetett volna

Csak találgatni tudja a 27 esztendős diszkoszvető Szikszai Róbert, hogy az egyéni csúcsot jelentő 66.93 méteres dobásával miért csak október 9-én, egy idényvégi versenyen rukkolt ki, és nem júniusban, mielőtt lejárt volna az olimpiai részvételhez szükséges világranglistapontok gyűjtésének határideje.

Késő bánat, hogy a megkésett egyéni rekordjával a diszkoszvetés olimpiai döntőjében ötödik helyezett lehetett volna.

Vigaszt most az jelent a számára, hogy a tétnélküli szentesi versenyen az utolsó dobásával teljesítette az induláshoz szükséges szintet a jövő évi Európa-bajnokságra, de az év legfontosabb erőpróbájának számító világbajnokságra is. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy elvileg...

Szikszai Róbert október elején Szentesen fantasztikus egyéni csúcsot dobott Forrás: Makó Éva, MASZ

„Csak akkor hiszem el, hogy dobókörbe állhatok a müncheni Európa-bajnokságon, majd a Eugene-i világbajnokságon is, ha már ott vagyok a helyszínen és engem szólítanak. Szeretnék hinni abban, hogy jövőre vége lesz a "kigolyózásnak", más szóval nem azok dörzsölhetik a tenyerüket, akik a szintteljesítés 24. órájában táltosodnak meg, métereket javítva a legjobbjukon.

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szikszai Róbert, akinek júniusban 70 centi hiányzott az olimpiai indulást biztosító 66 méteres szint teljesítéséhez. Körülbelül annyi, mint Huszák Jánosnak, a hazai vetélytársának, akinek 62 centivel nagyobb dobás jelentette volna az olimpiai feladat megoldását.

A Nyírsuli műhelyében nevelkedett Szikszai Róbert, akinek Kerekes László mellett Cserpák Róbert is az edzője, hisz a kemény munkában, ezért is emel kalapot a szombathelyi dobók előtt, akik még nála is több energiát fektetnek a felkészülésbe. Pedig ő sem lazsál a súlyzókat mozgatva.

Az alapozás közben meg kell halni

„Gyanítom, hogy most azért jött ki a lépés Szentesen, mert nem rákészültem, hanem rápihentem a versenyre. Megtehettem, mert igazán nagy kihívás már nem állt előttem. Más ok miatt kerültem hasonló helyzetbe nyolc évvel ezelőtt, amikor úgy nyertem a junior Európa-bajnokság utolsó napján korosztályos magyar rekordot javítva, hogy egy sátorban kialakított konditeremben egy hétig nem tudtunk úgy dolgozni, ahogy odahaza szoktunk. Így aztán többet ettünk a finom olasz ételekből, mint amennyit erősítettünk.

Tudom, nem vagyok egyszerű ember, és olykor önfejűen és feleslegesen akadékoskodok, de azt soha nem vitattam, hogy alapozás közben „meg kell halni" a bitang sok munkától. Amikor viszont elkezdődőik a versenyidény, próbálom a saját véleményemet megértetni, idén például azt, hogy kevesebb versenyből talán többet tudtam volna kihozni."

Egyik tanácsadója nemrégiben Spiriev Attila, a Kiemelt Atlétikai Program szakmai vezetője volt, aki arra hívta a fel a figyelmét, hogy a jelenlegi 120 kilós versenysúlyát mielőbb 10 kiló minőségi plusszal kell növelnie, mert a diszkoszvetés legjobbjai szinte kivétel nélkül termetesebbek nála és jobban is állnak a lábukon.

Jelenleg már négy magyar atléta helye biztos a jövő évi világbajnokságon, az Európa-bajnokságra pedig kilencen teljesítették a szintet Forrás: Balogh David, Magyar Nagydíjsorozat

„Való igaz, hogy a tokiói aranyérmes svéd Daniel Stahl a két méteres magasságával és a több, mint 150 kilós testsúlyával egy atlétaóriás, és nem ő az egyetlen, aki behemótnak tűnik, de elképesztően erős és robbanékony.

Mestere, Kerekes László szerint idén nem azon kellett volna törnie a fejét, hogy miként juthat ki Tokióba, hanem sokkal inkább azon, hogy az olimpián hogyan tudja felépíteni a versenyzését. „Van ebben valami, de ez már a múlt. Hamarosan kezdődik az alapozás, és most nagyon jól szeretnék felkészülni arra a különleges esztendőre, amikor Európa-bajnokság és világbajnokság egymás után kínálja a bizonyítás lehetőségét.

A napnál is világosabb, hogy a 2023-as budapesti világbajnokság pályafutásom egyik legfontosabb állomásának ígérkezik,

akkor viszont búslakodnék, ha 2024-ben ismét lemaradnék az olimpiáról" – mondta befejezésül Szikszai Róbert, aki gyerekkorában nagyon nem szeretett edzésre járni, nem egyszer elbújt a fák mögé, hogy el tudja bliccelni a gyakorlatok elvégzését.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat