Lehetnek nézők a Duna Arénában a hétvégi úszó világkupaversenyen

CSEH László
Cseh László örült, hogy így tudta lezárni a pályafutását
Vágólapra másolva!
Csütörtöktől szombatig nézők előtt rendezik meg a Duna Arénában a rövidpályás világkupa-sorozat második állomását, így két év elteltével lehetnek újra szurkolók budapesti nemzetközi úszóversenyen.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hatalmas öröm, hogy a koronavírus-járvány után a nézők ismét megtölthetik a Duna Arénát, és hatalmas megtiszteltetés, hogy az eseményre ellátogatott Huszain al-Muszallam, a FINA új elnöke.

Wladár Sándor megjegyezte, ez a világkupa némiképpen más lesz, mint a korábbiak, hiszen Budapesten számos olyan betétfutamra kerül sor, amelyek nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Hosszú idő után újra nézők előtt versenyezhetnek a világ legjobbjai Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kuvaiti Huszain al-Muszallam köszönetet mondott a szervezőknek, és hangsúlyozta, hogy az általa irányított nemzetközi szövetségnek minden szektorban a megújulásra kell törekednie, segítve minden szakág sportolóját, vagy éppen edzőjét.

A viadal nyitónapján a világjárvány leküzdésében, az élet normalizálásában elévülhetetlen szerepet játszók, a frontvonalban dolgozók veszik birtokba a Duna Aréna medencéjét egy váltóverseny erejéig. Három, orvosokból és nővérekből álló staféta mellett a rendvédelmi dolgozók és a tanárok csapata is vízbe ugrik, továbbá három, ismert zenészekből álló kvartett is.

Pénteken Cseh Lászlótól búcsúzhatnak a szurkolók, aki versenyen kívül úszik majd 100 méter vegyesen abban a medencében, ahol pályafutása utolsó, 71. érmét szerezte világversenyen.

A 2017-es világbajnokságon nyert ezüstjével egyszersmind egy aligha megdönthető rekordot állított fel: az volt egymás után a nyolcadik nagypályás vb, amelyiken dobogóra állhatott.

Cseh László a medencében is elbúcsúzik a szurkolóktól Forrás: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki maga is indul a frontvonalban dolgozók úszóviadalán, elmondta, ez már a huszadik buborék jellegű verseny lesz, amelyet szerveznek. Kiemelte, mindig a körülményeknek megfelelő sportegészségügyi feltételeket teremtik meg, ezzel szerinte most sem lesz gond.

Az eseményen láthatják majd a nézők a tokiói olimpia legeredményesebb női úszóját, Emma McKeont, aki négy aranyat és három bronzot nyert a japán fővárosban. Az ausztrál versenyző elmondta, az ötkarikás játékok után a kötelező karantén és a hazájában érvényben lévő korlátozások miatt gyakorlatilag öt hétig nem tudott edzeni, így most remek lehetőség számára az európai szereplés. Úgy fogalmazott, alaposan meglepte magát Berlinben, ahol 100 méter gyorson egyéni csúcsot úszott. Hozzátette, ez minden bizonnyal még az olimpiai felkészülés "utóhatása".

A magyar úszókat Szabó Szebasztián képviselte, aki a múlt hétvégén Berlinben remekelt, két ezüst-, egy bronzérmet gyűjtött. Amint elmondta, a tokiói olimpia óta Németországban érezte először a sebességét, több számban is közel került egyéni legjobbjához, és bízik benne, hogy a Duna Arénában, hazai közönség előtt ezek közül lesz, amit sikerül megjavítania.

Az előfutamokat és a döntőket egyaránt élőben közvetíti az M4 Sport.