Vágólapra másolva!
Szabó Szebasztián negyedik lett 50 méter pillangón, míg Holló Balázs nyolcadik lett 400 méter vegyesen, míg a női 4x200 méteres gyorsváltó az ötödik helyen zárt az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság hétfői versenynapján. 

A szám világcsúcsát (21.75) a brazil Nicholas Santosszal tartó magyar versenyző a vasárnapi elődöntőben 22.11 másodperces idejével egyetlen századdal bizonyult gyorsabbnak legnagyobb riválisánál, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) így az ő várható párharcukkal harangozta be hivatalos felületein a hétfői döntőket.

Szabó Szebasztiántól a betegsége után kiváló eredmény a vb 4. hely Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xu Chang

A fináléban Szabó nagyszerűen rajtolt, 0.57 másodperces reakcióideje kimagaslóan a legjobb volt, de már a fordulónál hátrányba került és lehetett látni, hogy nem lesz harcban a győzelemért. Végül 22.14 másodperces idővel negyedikként csapott célba. Az aranyérmet a 41 esztendős brazil ellenfele szerezte meg, ezzel az úszósport történetének első világbajnoka lett, aki betöltötte a 40. életévét.

Szabó novemberben a kazanyi Európa-bajnokságon három aranyat nyert, de közvetlenül a viadal után megfertőződött a koronavírussal, ami miatt két hetet ki kellett hagynia.

"Mindent megtettem, teljesen odatettem magam, de azért ez sajnos nem az igazi Szabó.

Most körülbelül egy-két hét pihenő következik, utána szépen, lazán kezdem majd el az edzéseket, hiszen az egész elmúlt évet gyakorlatilag végig versenyeztem. Jövőre a legfontosabb egyértelműen a májusi világbajnokság lesz" - nyilatkozta a futam után Szabó.

A pályafutása első felnőtt vb-döntőjében úszó Holló Balázs pillangón és háton tartani tudta az ötödik helyet, mellen azonban már visszaesett, gyorson pedig nem tudott visszakapaszkodni a középmezőnyhöz, így végül 4:11.81 perces idővel nyolcadik lett 400 vegyesen. Győzött a szám háromszoros nagymedencés és négyszeres rövidpályás világbajnoka, a japán Szeto Daja, míg a másodikként beérő orosz Ilja Borogyin új junior világcsúcsot úszott.

A döntőbe negyedik idővel bejutó magyar női 4x200 méteres gyorsváltó ötödik helyen végzett. A délelőtti előfutam során a világbajnokságon először Kapás Boglárka is medencébe ugrott, a 200 méter pillangó nagymedencés világbajnokának, olimpiai negyedik helyezettjének helyét azonban a fináléra Jakabos Zsuzanna vette át, aki mellett Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett és Késely Ajna úszott.

A győriek 32 éves versenyzője ötödik helyen váltott Gyurinoviccsal, aki délelőtt kezdett, most viszont másodikként repülőrajttal fél másodperccel gyorsabb volt - ez nagyjából ugyanazt a teljesítményt jelenti. A csapat továbbra is az ötödik helyen haladt, a 15 esztendős Pádárnak viszont nem sikerült megismételnie az előfutamban úszott idejét, Késely Ajna így hatodikként vágott neki az utolsó 200-nak és ugyan valamelyest ő is lassult, behozta az ötödik helyre a váltót 7:47.04 perccel.

"Bevallom őszintén, a futam előtt eléggé ráfeszültem a dologra, hiszen én délelőtt nem úsztam és mindenképpen szerettem volna egy jó idővel elindítani a váltót, ráadásul az októberi, berlini világkupa óta nem szerepeltem ebben a számban" - nyilatkozta Jakabos. A csapat legfiatalabb tagja, Pádár megjegyezte, első felnőtt világbajnoki döntője előtt rendkívül izgult, de örül ennek az ötödik helynek.

A számot a kanadaiak nyerték.

Eredmények:
férfi 50 méter pillangó, világbajnok:
Nicholas Santos (Brazília) 21.93 másodperc
2. Dylan Carter (Trinidad és Tobago) 21.98
3. Matteo Rivolta (Olaszország) 22.02
4. SZABÓ SZEBASZTIÁN 22.14

férfi 400 m vegyes, világbajnok:
Szeto Daija (Japán) 3:56.26 perc
2. Ilja Borogyin (Orosz Úszó Szövetség) 3:56.47
3. Carson Foster (Egyesült Államok) 3:57.99
...8. HOLLÓ BALÁZS 4:11.81

4x200 m gyorsváltó, világbajnok:
Kanada (Summer Mcintosh, Kayla Sanchez, Katerina Savard, Rebecca Smith) 7:32.96 perc
2. Egyesült Államok (Torri Huske, Abbey Weitzeil, Melanie Margalis, Paige Madden) 7:36.53
3. Kína (Li Ping-csie, Cseng Jü-csie, Zsu Meng-hun, Liu Ja-hszin) 7:39.92
...5. MAGYARORSZÁG (JAKABOS ZSUZANNA, GYURINOVICS FANNI, PÁDÁR NIKOLETT, KÉSELY AJNA) 7:47.04