Törökországi edzőtáborral kezdi a hosszú olimpiai felkészülést a magyar evezős válogatott

evezés, Galambos Péter
Galambos Péterre az egyes után csapathajóban vár a következő nagy feladat
Vágólapra másolva!
A törökországi Köycegizben kezdi meg hosszú felkészülését a 2024-es párizsi olimpiára a magyar evezős válogatott.  Az új prioritások mentén a normálsúlyú kétpár- és négypár evezős csapathajókkal megszerzendő minél több tapasztalat reményében indul útnak a magyar válogatottal Törökországba. Az egypárevezős hajóról csapathajóra váltó kétszeres Európa-bajnokunk, Galambos Péter a háromhetes edzőtáborra kitűzöttek mellett az idényre tervezett céljairól is beszélt a kiutazás előtt.

„A cél, hogy minél többet tudjunk összeülni és különböző felállásokban gyakorolni a kettő-, illetve négypárevezős egységeket" – idézi a Career Brand Management közleménye a Galambos Pétert. A január elsejével a Vác Városi Evezős Clubtól az MTK Budapesthez szerződött, 35 esztendős klasszis azt reméli, a válogatott összetartás legalább olyan sikeres lesz, mint az egy évvel ezelőtti – akkor szintén Köycegizben készülhetett a magyar evezős csapat. Megkönnyíti a munkát, hogy az edzőtábor olyan, mintha a jól ismert Dunavarsányban lenne a csapat.

"Lesétálunk és minden kéznél van. Jó pár melegégövi edzőtáborban voltam karrierem során, és nem mindenhol volt ennyire jól megoldott az edzés és a szálláslehetőség."

Galambos Péterre az egyes után csapathajóban vár a következő nagy feladat Forrás: Career Brand Management

Ráadásul az időjárás is kedvező, ami különösen fontos a kétszeres Eb-aranyérmesnek, aki az utóbbi években úgy alakította a felkészülését, hogy november közepétől már nem volt vízen.

"Kicsit elengedjük a lapátot és a hajót, és az erőnléti részre, az alapozásra fókuszálunk, sokkal több ergométerezéssel, futással, kondival. Nekem ez jobban bevált, ezt is szoktam meg. Tavaly volt egyedül kivétel, amikor télen, nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletben is kinn voltunk a viszonylag korai válogatóversenyek miatt. Az nem volt annyira jó..." - mondja Galambos.

A sportolónak nem sok pihenő jutott, hiszen december 24-én még, míg 27-én már edzésen volt, de mint mondja, teljesen kipihente magát a családja körében töltött karácsonyi hétvégén.

A válogatott célja 2022-ben megtalálni azt a kétpár-, illetve négypárevezős egységet, amely a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikációra is esélyes lehet a normálsúlyúak mezőnyében.

Az újraformálódott csapatban Galambos Péter képviseli a legnagyobb rutint – ezzel együtt ő is kíváncsian várja, mit hoz számukra a versenyidény.

„Az első komolyabb verseny az ergométeres országos bajnokság lesz február közepén-végén. Utána kora tavasszal jön egy hosszútávú verseny, majd a válogató, immár valóban a hajókban ülve – tekintett előre Galambos. – Nemzetközi téren április-május környékén indul be az élet, akkor három világkupa-versenyünk is lesz, majd a szezon végén, augusztus-szeptember környékén jön az Európa-bajnokság és végül a világbajnokság.

A vk-n a kvalifikációs helyeket érő pozíciókat szeretnénk elcsípni, vagy kezdetben legalább a közelükben teljesíteni. Ezt a célt tűztük ki magunk elé, és ezt kéri tőlünk a szövetségi kapitány is" – tette hozzá.