Tovább küzd a kiutasítása ellen, de csúszik a meghallgatás Novak Djokovic ügyében

tennis Horizontal, Novak Djokovic, Australian Open
Serbia's Novak Djokovic hits a return against Russia's Daniil Medvedev during their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 21, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik Novak Djokovic, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt. A legfrissebb hírek szerint Anthony Kelly bíró közölte, hogy pénteken reggel tart meghallgatást a felek számára - eredetileg csütörtök délutánról volt szó -, így a világelső még egy éjszakát biztosan Melbourne-ben tölt. Ausztrál sajtóértesülések szerint ugyanakkor alighanem csak hétfőn kerül sor a meghallgatásra.

A húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint éjfél előtt szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, ez egyelőre nem érkezett meg az illetékes bírósághoz. Anthony Kelly bíró közölte, hogy pénteken reggel tart meghallgatást a felek számára, így a világelső még egy éjszakát biztosan Melbourne-ben tölt. Ausztrál sajtóértesülések szerint ugyanakkor alighanem csak hétfőn kerül sor a meghallgatásra.

Djokovic Melbourne-ben küzd a kiutasítás ellen Forrás: AFP/William West

Djokovic, aki korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vucic elnök közölte, az egész ország Djokovic mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy "mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának a zaklatása". A Kurir című napilap "minden idők legnagyobb sportbotrányáról" írt, míg az Informer címlapján a vezércikk címe "Botrány és szégyen: Novakot őrizetbe vették Melbourne-ben".