Vágólapra másolva!
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bizonyítékokat vár a világelső Novak Djokovictól, aki különengedéllyel elindulhat a január 17-én rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A Grand Slam-torna kilencszeres bajnoka kedden közölte, hogy elutazik Melbourne-be, mivel a szervezők különengedélyt adtak neki. Craig Tiley tornaigazgató szerint a címvédő akut egészségi problémája indokolta a döntést.

"Várjuk a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az igényét. Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre" - jelentette ki a kormányfő.

Novak Djokovic nagy zűrt okozott Forrás: AFP/Kena Betancur

A különengedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen.

Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere szerint a keddi bejelentés sokak számára csalódás volt, és szigorú egészségügyi vizsgálatok várnak a 34 éves címvédőre.

A feszültséget az okozza, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, be legyen oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban - magánélete védelmére hivatkozva - továbbra sem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

Olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy mivel a 20-szoros GS-győztes belgrádi játékos nem hajlandó beoltatni magát, inkább visszalép a melbourne-i viadaltól.