Újabb rövidpályás gyorskorcsolyázónknak lett pozitív a koronavírustesztje

VARNYÚ Alex; LIU Shaolin Sándor
Budapest, 2022. január 5. Varnyú Alex (b) és Liu Shaolin Sándor (k), a pekingi olimpiára készülő magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a csapat nyilvános edzésén a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban 2022. január 5-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Pozitív lett a pekingi olimpiára készülő Varnyú Alex rövidpályás gyorskorcsolyázó kedd reggeli koronavírustesztje. Remények szerint a férfi váltóra nevezett versenyző később utazhat majd a kínai fővárosba.

Az hétfőn derült ki, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang is pozitív Covid-tesztet adott.

A magyar szövetség keddi közleménye szerint Varnyú - akárcsak Liu Shaoang - tünetmentes, terhelhető, és állandó felügyelet mellett készül tovább az olimpiára. Az indulásukhoz öt egymást követő napon produkált negatív teszteredményre van szükség.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók arra készülnek, hogy ez a feltétel teljesül, így mindkét versenyző a csapat után utazhat majd Pekingbe.

A szakmai és orvosi stáb folyamatosan monitorozza az összes csapattag egészségi állapotát és minden lehetőségre felkészült az optimális összetételű válogatott pekingi indulására.

Varnyú Alex (b) és Liu Shaolin Sándor (k), a pekingi olimpiára készülő magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a csapat nyilvános edzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varnyú az olimpián címvédőként rajthoz álló férfi váltóra volt nevezve, ez a múlt csütörtöki csapathirdetésen derült ki. A férfiak között az elmúlt évek eredményei alapján kiemelt három magyar versenyző, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry nem indult válogatón, elvileg ők szerepelnek a három egyéni számban (500, 1000, 1500 méter), valamint érdekeltek a férfi váltóban és az új olimpiai számban, a vegyes váltóban is.

Az változatlanul kérdés, hogy a pozitív tesztet adó Liu Shaoang - aki az első összetett világbajnoka Magyarországnak - és Varnyú mikor utazhat Pekingbe, a többiek ugyanis szerdán repülnek a kínai fővárosba.

A férfiaknál még Nógrádi Bence jöhet szóba váltótagként. A múlt csütörtökön kijelölt tartalék Tiborcz Dániel.

A nőknél Jászapáti Petra volt védett a magyar szövetség döntése alapján, mellette Kónya Zsófia indulhat a három egyéni számban, valamint a vegyes váltóban. Az utazó tartalék Sziliczei-Német Rebeka.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyei jövő szombaton kezdődnek a téli olimpián.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke a múlt héten jelentette be, hogy 10-15 olimpiai pont megszerzését remélik a csapattól.

Négy éve Phjongcshangban a férfi váltó - Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállításban - szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.