Nem tudta megismételni az évszázados bravúrt a japán korcsolyázó zseni

China Olympics 2022 Figure Skating Men XXIV Olympic Winter Games Olympics Beijing 2022 Olympic Games 2022 Horizontal
8109995 10.02.2022 Japan's Yuzuru Hanyu performs in the figure skating men's free skating event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at Capital Indoor Stadium in Beijing, China. Alexander Vilf / Sputnik (Photo by Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Nathan Chen hatalmas fölénnyel nyerte a férfi műkorcsolyázók versenyét a pekingi téli olimpia csütörtöki napján.

A kűrnek a háromszoros világbajnok komoly előnnyel vágott neki, mivel világcsúcsot jelentő 113,97 ponttal végzett az élen a keddi rövidprogramban. Az Elton John által szerzett Rocketman filmzenéjére korcsolyázó Chen, aki a phjongcshangi olimpia óta csak egyszer kapott ki, semmit sem bízott a véletlenre, ezúttal is remekelt, szinte valamennyi ugrástípusból bemutatott négyfordulatost, így teljesen elvarázsolta a közönséget és a bírókat is. A szabadkorcsolyázása után kétség sem férhetett a diadalához, végül több mint húszponttal előzte meg legfőbb riválisait.

Nathan Chen szinte már legyőzhetetlen Forrás: KMSP via AFP/KMSP/Hervio Jean-Marie

Mögötte két japán, a tavaly világbajnoki ezüstérmes Kagijama Juma és a négy éve Phjongcshangban ezüstérmes Uno Soma végzett a második, illetve a harmadik helyen.

Az elmúlt két ötkarikás játékokon győztes, szintén japán Hanju Juzuru mivel a rövidprogramban csak nyolcadik lett, így jószerivel esélytelenül várta a kűrt, amelyben azonban sporttörténelmi tettre készült: megpróbálta a négyfordulatos Axelt, amely még soha senkinek nem sikerült versenykörülmények között. Neki sem jött össze, de az esés ellenére a szabadkorcsolyázását a harmadik legjobbnak értékelték a pontozók, így feljött összesítésben a negyedik helyre.

Ha Hanjunak másodszor is összejött volna a címvédés, akkor megismételte volna a svéd Gillis Grafström bravúrját, aki 1920-ban, 1924-ben és 1928-ban diadalmaskodott.

Eredmények:
Műkorcsolya, férfiak, olimpiai bajnok:
Nathan Chen (Egyesült Államok) 332,60 pont
2. Kagijama Juma (Japán) 310,05
3. Uno Soma (Japán) 293,00