Vágólapra másolva!
Vindics Balázs révén már a fedett pályás világbajnokság első, pénteki napjának délelőtti programjában érdekeltek voltunk. A magyar futó a 800 méteres síkfutás előfutamában képviselte a piros-fehér-zöld színeket Belgrádban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgrádból.

A fedett pályás világbajnokságok valamivel családiasabbak olyan tekintetben, hogy itt kevesebb versenyszámban kevesebb atlétával találkozhatunk, mint egy szabadtéri olimpián vagy vb-n. Azért a körítésnek a nemzetközi szövetség ezúttal is megadta a módját, jó zeneválasztással és showműsoros körítést adva minden egyes döntőhöz.

A szerb fővárosban a világ legjobbjai között ott lévő öt magyar közül először Vindics Balázst láthattuk, méghozzá a 800 méter előfutamaiban. A 27 éves középtávfutó itthon szinte verhetetlen ezen a távon, nemrég fedett pályán zsinórban hetedik bajnoki címét nyerte meg, és a szabadtéri ob-kon is legyőzhetetlen 2019 óta.

Vindics Balázs szépen helyt állt 800 méteren a belgrádi világbajnokságon Forrás: Szendrei Zoltán

Élete első világbajnokságán 1:49.52-es eredménnyel ért célba, amivel futamában a negyedik, összesítésben a 17. lett.

„Szeretek egy kicsit lassabban kezdeni, mert az első százon mindenki próbál beállni az elejére, csak később áll vissza a tempó. Most is energiatakarékosan beálltam a mezőny végére, és kétszáznál utol is értem őket. Úgy terveztem, ha tudok előzni a végén, akkor élek a lehetőséggel, bár utólag úgy érzem, hogy ezt egy kicsit hamarabb is megtehettem volna. Nem mertem ötszázötvennél elindulni, csak hatszázötvennél." – kezdte értékelését Vindics Balázs.

Az elmúlt egy hétben már nem nagyon tudtam edzeni, így azt sem tudtam, hogy milyen formában érkezem meg Belgrádba. Kicsit fáradt is voltam, ehhez képest a pályán egész jól éreztem magam futás közben, az utolsó százötven méteren különösen" – mondta a magyar futó.

Mivel mind a négy futamból az első két helyezett juthatott csak be a szombati döntőbe, így fordulhatott elő az, hogy az utolsó futamban harmadikként befutó Samuel Chapple hiába lett összesítésben a 3. legjobb idő tulajdonosa, mégsem folytathatja a versenyt.

Már az első fél napon megmutatkozott a lengyel atlétika ereje.

Bárhová néztünk a nyitó versenyszámokban, az ő klasszisaikat láthattuk jó teljesítménnyel előrukkolni. A 60 méteres síkfutásban a télen az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah-t is legyőző „tetovált lány" a selejtezőkben magabiztos futással biztosította a helyét az esti folytatásban.

Ewa Swoboda könnyed futással biztosította a helyét a péntek délutáni elődöntőbe Forrás: World Athletics

A leggyorsabb idő ugyan nem az övé lett, de itt még csak a továbbjutás az igazán fontos, nem az időeredmény. A Femke Bol és Shauane Miller-Uibo párharcától fűtött 400 méteren Justyna Swiety-Ersetic és Natalia Kaczmarek is bejutott az elődöntőbe, ami a vasárnapi váltó szempontjából is biztató lehet a számukra. Az ötpróbában érdekelt Adrianna Sulek is az élmezőnyben várhatja a 60m gát, a magasugrás és a súlylökés után a folytatást (2. hely), miután magasugrásban 1,89 métert ugrott.

A többpróbázók az atlétika vasemberei. Ugyan a női olimpiai bajnok Nafissatou Thiam ezúttal nem indult (távollétében egy másik belga, Noor Vids áll az élen), a férfiaknál Damian Warner ott volt a mezőnyben. Nem is kezdett rosszul a kanadaiak kiválósága, 6.68-as új egyéni csúccsal 60 méteren, majd távolugrásban 8,05 méterrel szintén övé volt a legjobb eredmény. Súlylökésben 14,89 métert dobott, amivel a harmadik szám után megerősítette vezető helyét.

Míg az ötpróba már péntek este véget ér a távolugrással és a 800 méterrel, addig az esti magasugrás után a férfiak még a szombati napon is gyűjtögetik majd a pontokat.

A hármasugró Lázaro Martínez az első aranyérem tulajdonosa Belgrádban Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Gudaf Tsegay, az 1500 méter világrekordere könnyedén harcolta ki a helyét a másnapi döntőben: 4:06.71-es idővel ért célba. Az első két helyen két másik etióp végzett, így honfitársai lehetnek a legnagyobb kihívói. A férfiak 3000 méterének selejtezőjében szintén egy etióp, Lamecha Girma érte el a legjobb időt (7:51.42).

A belgrádi fedett pályás világbajnokságon már az első aranyérmet is kiosztották. A férfiak hármasugrásában a kubai Lázaro Martínez a világ idei legjobb eredményével (17,64 m) diadalmaskodott Pedro Pichardót és Donald Scottot megelőzve.