Közel három év után vívhat hazai szurkolók előtt Szilágyi Áron

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.28., vívás, kard, kardcsapat, bronzmeccs, győzelem, Szilágyi Áron
Germany's Max Hartung celebrates after winning against Hungary's Aron Szilagyi in the men's sabre team bronze medal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 28, 2021. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az emlékezetes, 2019-es budapesti vb óta először lép pástra nézők előtt nemzetközi versenyen a magyar kardcsapat, élén Szilágyi Áronnal. Péntektől vasárnapig férfi kard egyéni és csapatvilágkupa a BOK Csarnokban - olvasható a Magyar Vívó Szövetség hivatalos közleményében.

2019 nyarán még senki sem gondolta volna azt: csaknem három évet kell várnunk arra, hogy ismét nézők előtt léphessenek pástra férfi kardozóink. A világ nagyot fordult azóta, és forog jelenleg is, emlékezzünk jelen pillanatban leginkább arra, hogy időközben olyat alkotott Szilágyi Áron, amit férfi vívó az olimpiák történetében még soha - harmadszor nyert olimpiát egyéni számban. Éppen március 14-én kapta meg ezért a magyar államtól azt a kitüntetést, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, amivel aktív sportolót még soha nem ismertek el idehaza.

Különleges lesz tehát ez a hétvége, sok szempontból. A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni, illetve a Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa 2020-ban elmaradt, 2021-ben zárt kapuk mellett rendeztük meg azt a koronavírus miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával itt a lehetőség arra, hogy minél többen megtekintsék Szilágyi Áront és társait a BOK Csarnokban, ahová egész hétvégén ingyenes a belépés.

Szilágyi Áron hazai pályán vívhat a hétvégén a BOK Csarnokban Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Persze, korántsem csupán háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk okán lesz érdemes kilátogatni a hétvégén vívóversenyünkre, elvégre hatalmas és nagyon erős mezőny jött össze annak ellenére, hogy természetesen az ukrán, a fehérorosz és az orosz kardozók nem érkeznek Budapestre.

A világranglista első húsz helyezettje közül ugyanis 16 itt lesz Budapesten,

közte a teljes koreai válogatott olimpiai és világbajnok csapatával, valamint a tokiói olimpia első négy helyezettjével, a grúz Baszadzéval, a koreai Kimmel, az olasz Samelével, no meg Áronnal. Áron mellett természetesen pástra lép ötkarikás bronzérmes csapatunk további három tagja, az egyéni világbajnok Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád, valamint a teljes magyar utánpótlás.

Szilágyi Áron a napokban nyilatkozta honlapunknak, hogy, ha már így hozta a sors - a varsói és a padovai Vk is elmaradt a koronavírus miatt -, akkor nagyon örül annak, hogy Budapesten tér vissza a nemzetközi pástokra, ráadásul közönség előtt. Mint elmondta, Londonban (ott dolgozik a felesége) és Budapesten készült, jó állapotban érzi magát, és várja az egyénit és a csapatot egyaránt. Kiemeltként természetesen szombaton, a legjobb 64 között kezd, ennek pontos időpontját a pénteki selejtezőket követően tudjuk megmondani.

Decsi András vezetőedző a következőket nyilatkozta a hétvégéről:

A felkészülésünk jól sikerült, a kadetok, a juniorok és néhány külföldi vívó bevonásával edzőpartnerben sem volt hiány, az ünnepek is munkával teltek, hétfőn és kedden egyaránt edzettünk. Abban természetesen biztos vagyok, hogy mindenki a legjobbját akarja nyújtani a hétvégén, aztán hogy ez mire lesz elég, azt ebben a helyzetben nagyon nehéz megmondani."

A hétvégi férfi kard egyéni és csapat Világkupa-verseny programja (BOK Csarnok):
Péntek, 10 óra: Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni Vk selejtezők a legjobb 64-ig.
Szombat, 10 óra: Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni Vk 64-es tábla. 15 óra: négyes döntő.
Vasárnap, 9 óra: Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa, 32-es tábla. 14.30: 3. helyért. 15.45: döntő.