Van der Poel másodszor is megnyerte a flandriai körversenyt

WIELRENNEN, CYCLISME, RVV, HEREN, MEN, HOMMES, MANNEN, cycling Horizontal
LtoR, Groupama-FDJ's Valentin Madouas of France, stage winner, Alpecin-Fenix' Mathieu van der Poel of Netherlands, UAE Team Emirates' Tadej Pogacar of Slovenia and Ineos Grenadiers' Dylan van Baarle of Netherlands sprint on the finish line at the end of the men's race of the 'Ronde van Vlaanderen - Tour des Flandres - Tour of Flanders' one day cycling event, 272,5km from Antwerp to Oudenaarde, on April 3, 2022. (Photo by ERIC LALMAND / Belga / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A holland Mathieu van der Poel nyerte az országúti kerékpáros viadalok idei második klasszikusát, a 106. flandriai körversenyt.

Hideg, de tiszta időben vágtak neki a versenyzők Antwerpenből a 272,5 kilométeres távnak, amely hét kockaköves részt és 18 kisebb emelkedőt tartalmazott. A környékre jellemző rövid, de meredek emelkedők közül többet két napja még hó borított.

A nagy esélyesek között számon tartott belga Wout van Aert koronavírus-fertőzés miatt nem vállalhatta a részvételt.

A magas tempójú első órában egy kisebb bukás történt, Tadej Pogacar a földre is került. A folytatásban is többen estek, mígnem 55 kilométerrel a cél előtt a kétszeres Tour de France-győztes szlovén megrántotta az esélyesek sorát, és utolérték a nap szökéséből még elöl maradt bringásokat. A mezőny több sorra szakadt, elöl öten maradtak, ezt a bolyt is szétrostálta Pogacar tempója az utolsó előtti emelkedőn. Egyedül a 2020-as győztes Mathieu van der Poel maradt a szlovénnel a záró emelkedőn. A hajrát csöpörgő esőben a tavaly második holland kezdte meg az élről, miközben hátulról utolérte őket a francia Valentin Madouas és a holland Dylan van Baarle duója.

A télen komoly hátfájdalmak miatt kényszerpihenőt tartó Van der Poel volt vitathatatlanul a legerősebb, így a szerdai Dwars door Vlaanderen után ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult. Az első flandriai körversenyén szerepelt Pogacar viszont kissé beszorult a kordon mellé, Van Baarle és Madouas is megelőzte, így lemaradt a dobogóról.

Eredmény, flandriai körverseny, Antwerpen-Oudenaarde, 272,5 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 6:18:30 óra
2. Dylan van Baarle (holland, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Valentin Madouas (francia, Groupama-FDJ) a. i.