Tizedszer mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát egy női hegyi vezető

mountaineering mountains people Horizontal MOUNTAIN CLIMBING MOUNTAIN SUMMIT ILLUSTRATION
Tizedszer mászott fel az Everestre egy nepáli női hegyi vezető
Vágólapra másolva!
Saját korábbi rekordját megdöntve csütörtökön tizedszer mászott fel az Everestre egy nepáli női hegyi vezető, aki ezzel a világ legmagasabb hegycsúcsának legsikeresebb női meghódítója lett.

Lakpa Serpa és több más hegymászó kihasználta a kedvező időjárást, és kora reggel elérte a 8849 méteres hegytetőt - közölte bátyja, Mingma Gelu expedíciószervező, hozzátéve, hogy testvére jó egészségnek örvend, biztonságban ereszkedik le a csúcsról.

A 48 éves Lakpa Serpának sosem volt esélye, hogy hivatalos oktatásban részt vegyen,

mivel el kellett kezdenie pénzt keresni azzal, hogy helymászók felszerelését és ellátmányát cipelte.

Csütörtöki sikeres csúcshódítása volt a tizedik, ennyiszer egyetlen nő sem jutott fel az Everestre. Lakpa Serpa mindig azt mondja, minden nőt inspirálni szeretne, hogy ők is elérhessék az álmaikat.

Tizedszer mászott fel az Everestre egy nepáli női hegyi vezető Forrás: AFP/Lakpa Sherpa

A nepáli születésű nő az Egyesült Államokban, a connecticuti West Hartfordban él három gyerekével.
Egy másik nepáli hegyi vezető, Kami Rita Serpa szombaton már 26-odszor jutott fel a legmagasabb csúcsra, ezzel ő is megdöntötte saját korábbi rekordját, ő mászott fel a világon a legtöbbször az Everestre.

Szombaton egy csapat hegyi vezetőt vitt fel, akik a mászóútvonalon köteleket rögzítettek, hogy hegymászók és hegyi vezetők százai juthassanak fel a hegyre májusban, abban a hónapban, amelynek az időjárása a legkedvezőbb a Himalája csúcsainak megmászására.