Vágólapra másolva!
Június 24. és 26. között a budapesti Lantos Mihály Sportközpont ad otthont a 127. Atlétikai Magyar Bajnokságnak. A verseny programja nemrég került nyilvánosságra, ami alapján mindhárom napon rendkívül izgalmas sztorikat és szoros párharcokat láthat majd mindenki, aki kilátogat az eseményre.

A tavaly a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban megrendezett országos bajnoksághoz képest nagy változás, hogy a küzdelmek ezúttal már pénteken kezdetüket veszik. Ez az extra nap többek között lehetőséget ad arra, hogy az ügyességi számokban is selejtezőket bonyolíthassanak le.

Amennyiben valamelyik dobó- vagy ugrószámban a nevezések száma nyolc vagy kevesebb lesz, akkor abban nem lesz kvalifikáció, hanem a versenyszám a döntő időpontjában lesz megtartva.

A futószámokban a 100 – 200 – 400 – 800 métereken is előfutamok és döntők kerülnek megrendezésre. Az ennél hosszabb távokon időfutamok döntenek a bajnoki címről – ezekben több futam esetén mindig a gyengébb futam áll előbb rajthoz.

Június utolsó hétvégéjén jön a 127. atlétikai magyar bajnokság Forrás: Zsigmond László, MASZ

Már a pénteki napon számos érdekes eseménynek lehet szemtanúja mindenki, aki kilátogat Lantos Mihály Sportközpontba. 1500 méteren Szögi István minden bizonnyal szeretne visszavágni Palkovits Istvánnak a téli fedett ob-n elszenvedett vereségért, amibe a Nyíregyházán szintén remek formában futó, a 3000 métert megnyerő Pápai Márton is beleszólhat.

Ez a csata vezeti fel a 100 méteres síkfutást, amely mindkét nemnél egy-egy izgalmas párharcot hozhat: az újdonsült magyar csúcstartó Takács Boglárka a kétszeres címvédő Kozák Lucával, a télen 60 m síkon a belgrádi fedett vb-re kijutó Illovszky Dominik pedig Máté Tamással nézhet farkasszemet. Szintén péntek este lesznek a 4x100 méteres váltók is.

Szombaton tíz órán át zajlanak az események a pályán: nagyjából ennyi idő telik el a 11:00-kor kezdődő női diszkoszvetés selejtezője és a kb. este 21:00-kor véget érő 800 méteres selejtezők között.

Eközben az ügyességi számot kedvelők nagyon bő kínálatból választhatják ki a kedvencüket. Az egyre jobb formában lévő Márton Anita 16. szabadtéri aranyérmét gyűjtheti be súlylökésben, ahogyan Gyurátz Réka is sorozatban hetedik magyar bajnoki címére hajt majd szombaton. Kíváncsian várhatjuk azt is, hogy ezúttal milyen magasra jutnak fiatal rúdugróink, Klekner Hanga és Nagy Marcell. Halász Bence is ezen a napon lesz érdekelt, kora este állhat majd dobókörbe kalapácsvetésben.

Halász Bence nagy dobásra készül az országos bajnokságon Forrás: MASZ

A szombati nap a futószámok rajongóit is elkápráztathatja: Kozák Lucának egy régi kihívójával, Kerekes Grétával és egy új kihívóval, Tóth Annával szemben kell majd helyt állnia 100 méteres gátfutásban, a férfiak 110 méteres gátfutásában pedig Szűcs Valdó és Szeles Bálint csatájára leszünk majd kíváncsiak.

3000 méteres akadályfutásban Vindics-Tóth Lili és Palkovits István teljesítményét is érdemes lesz figyelemmel kísérni, hiszen ők ebben a szezonban szeretnének az európai élmezőnybe betörni. 400 méter síkon az alig 20 éves Molnár Attila tavalyi meglepetésgyőzelme után idén akár már a müncheni Európa-bajnokságra való kijutást is megcélozhatja.

Könnyen lehet, hogy Nádházy Evelinnek, az egykörös táv női címvédőjének olyan ellenfelekkel kell majd szembenéznie, mint Bartha-Kéri Bianka vagy Molnár Janka – már amennyiben az indulás mellett döntenek. Mindkét kihívójának a fő jelenése mégis vasárnapra lesz majd tehető, előbbi a 800 méter, utóbbi a 400 méteres gátfutás legnagyobb esélyese.

Palkovits István lehet a hétvége egyik legnagyobb sztárja Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

A záró napon gerelyhajításban és diszkoszvetésben is jó versenyek lesznek, elég csak Huszák János és Szikszai Róbert, vagy éppen Rivasz-Tóth Norbert és Járvás Máté párharcára gondolnunk, utóbbi páros a Csapatbajnokság elődöntőjében nagyon közel dobott egymáshoz.

Szintén remek csatákat láthatunk majd férfi hármasugrásban és női távolugrásban is, utóbbiban Farkas Petra, Nguyen Anasztázia és Lesti Diana szokás szerint izgalmas versenyt vívhatnak majd egymással, amiben minden centiméternek jelentősége lesz.

Vindics Balázs nemrég olyan időt futott Ostravában 800 méteren, aminél csak 2020-ban tudott gyorsabban célba érni, és a télen versenyszámot váltó, sérülésből felépülő Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteres szereplését is kíváncsian várjuk.

Farkas Petra szabadtéri és fedett pályás címvédőként várhatja a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban sorra kerülő versenyt Forrás: Makó Éva, MASZ

200 méteren Máté Tamás sikere a legvalószínűbb, a női verseny viszont nyílt lehet Takács Boglárka és Csóti Jusztina között, nem megfeledkezve a május közepén 2006-os születésűként 24.31-et futó Kriszt Saroltáról sem – további meglepetések várhatóak...

Nem úgy a 4x400 méteres váltókban, ahol a nőknél a MATE-GEAC, a férfiaknál az FTC tűnik érinthetetlennek. Mindkét négyesből valami olyan idő jöhet ki, amivel egy előzetesen fantasztikusnak ígérkező Magyar Bajnokságra tehetik fel a koronát.

Érdemes már most beírni a naptárba június utolsó hétvégéjét, mert olyan dolgokat láthatunk majd a budapesti országos bajnokságon, amit nagy hiba lenne kihagyni!