Rapport megszerezte első győzelmét a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján

Horizontal
Hungarian chess grandmaster Richard Rapport (R) looks on during the first day of the chess Candidates Tournament FIDE 2022, in Madrid on June 17, 2022. - Eight of the world's top chess players are in Madrid to decide who will challenge Norway's grandmaster Magnus Carlsen for the world title. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Rapport Richárd hat döntetlen és egy vereség után vasárnap a nyolcadik fordulóban megszerezte első győzelmét a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.

A világos figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester ezúttal Jan-Krzysztof Dudával ült asztalhoz, kiegyenlített küzdelmüket pedig az döntötte el, hogy lengyel riválisa a 24. lépésben hibázott. Rapport onnantól fokozatosan növelte a fölényét, Duda pedig a 29. lépésben feladta a küzdelmet.

Az orosz éllovas, de az ukrajnai háború miatt a FIDE, a Nemzetközi Sakkszövetség égisze alatt induló Jan Nyepomnyascsij egypontosra növelte az előnyét, ugyanis világossal döntetlent ért el a kínai Ting Li-zsen ellen, miközben legnagyobb riválisa, az amerikai Fabiano Caruana sötéttel kikapott honfitársától, Hikaru Nakamurától.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport hétfőn a francia színekben versenyző, mindössze 19 éves Alireza Firouzjával csap össze a sötét bábukat vezetve.

Eredmények, 8. forduló:
Rapport Richárd - Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 1-0
Jan Nyepomnyascsij (FIDE)-Ting Li-zsen (kínai) döntetlen
Hikaru Nakamura (amerikai)-Fabiano Caruana (amerikai) 1-0
Alireza Firouzja (francia)-Tejmur Radzsabov (azeri) döntetlen

Az állás: 1. Nyepomnyascsij 6 pont, 2. Caruana 5, 3. Nakamura 4,5, 4. RAPPORT 4, 5. Ting 3,5, 6. Duda, Radzsabov, Firouzja 3-3