Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség újraválasztott elnöke a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy az olimpiai bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor ugyan követi Csang Csing Linát, a Kínába távozó sikeredzőt, azonban ők továbbra is magyarok és szó sincs arról, hogy a jövőben ne magyar színekben versenyezzenek.

Az olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a közösségi oldalukon jelentették be hétfőn, hogy a jövőben is a korábbi sikerkapitánnyal, Csang Csing Linával dolgoznak majd, ehhez viszont távozniuk kell Magyarországról. Arról azonban szó sincs, hogy a jövőben országot váltatnának.

"A Liu-fivérek nem kínai, hanem magyar állampolgárok. Kína és hazánk között nincs kettős állampolgárság, ők magyarok"

- mondta Kósa Lajos, aki hangsúlyozta, hogy az állampolgárság-váltás, vagyis a kínaiak részéről a honosítás veszélye sem áll fenn.

A Liu-testvérek továbbra is magyar színekben versenyeznek majd Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A Liu-fivérek magyarok.

Kétségtelen, volt arra példa, hogy a sportág kiemelkedő alakja, a hatszoros olimpiai bajnok, dél-koreai születésű Viktor An orosz színekre váltott, és a 2014-es téli olimpián, Szocsiban már orosz zászló alatt nyert aranyérmeket. Sanyi és Ádó esetében azonban ez nem áll fenn. Sőt, én azt is jeleztem Linának, hogy szerintem lesz még olyan idő, amikor ő újra Magyarországon dolgozik majd. A mi sportágunkban ez egyáltalán nem ritka amúgy, mert a versenyzők oda szeretnek menni, ahol van minőségi jég, komoly edzői gárda és olyan versenyzők, akik mellett garantált számukra a fejlődés" - folytatta az Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

Kósa Lajos szerint magyarok maradnak az olimpiai bajnok Liu-testvérek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kósa Lajos arl is beszélt, hogy a pekingi olimpián a magyar váltóval bronzérmet nyerő Krueger John-Henryt milyen fegyelmi vétség miatt tették ki a válogatottból.

Természetesen felnőtt emberként. ha jelzi előre, hogy más elfoglaltsága van, akkor erről egyeztethet a válogatott vezetőivel, de többször előfordult, hogy ezt nem tette meg és nem jelent meg edzéseken. Ha úgy tetszik, ez egy munkahely, ott sem fordulhat elő bejelentés, vagy igazolás nélkül ilyesmi" - tette hozzá Kósa Lajos, aki elárult, hogy az amerikai versenyző a jövőben a hazájában szeretné folytatni a felkészülést, és jogilag még az is lehetséges, hogy riválisként láthatjuk viszont.

A teljes interjú a linkre kattintva olvasható el.